Yaz, sebze ve meyve çeşitliliği açısından zengin bir mevsimdir. Bamya, bakla, bezelye, enginar, taze fasulye, salatalık, patates, kabak, semizotu ve patlıcan gibi yazın çıkan sebzeleri kışın bulmanız neredeyse imkansızdır. Bazı sebzelerin dondurulmuş ya da konserve hallerini marketlerde bulabilseniz de bu ürünler çok daha yüksek fiyatlıdır. Aynı zamanda domates ve salatalık gibi bazı sebzelerin de kışın satışını bulabilmek mümkündür. Fakat sebzelerin büyüyebilmesi için birçok katkı maddesi kullanıldığından sağlınız açısından çok da faydalı değildir. Dolayısıyla kışlık sebze saklama yöntemlerini deneyerek kışın bile leziz yaz sebzelerinden yemekler yapabilirsiniz.
Yaz Sebzeleri Ne Kadar Süre Saklanır?
Yaz sebzeleri ve meyveleri saklama yönteminize bağlı olarak farklı dayanıklılık sürelerine sahiptir. Yaptığınız kavanoz ürünleri, 3 ile 9 ay boyunca saklayabilirsiniz. Bu da bir sonraki yaz mevsimi için geçerli bir süredir. Bundan dolayı ürünleri tüketebileceğiniz kadar yapmak, önemlidir. Dondurulmuş sebze ve meyveler ise türüne göre farklı dayanma sürelerine sahiptir. Örneğin domates 6 ay, kereviz 1 ay, kabak 9 ay, bezelye 8 ay, enginar 6 ay, karpuz ve çilek ise 8 ay bozulmadan saklanabilir. Kullanacağınız sebzelerin ve meyvelerin saklama sürelerine dikkat ederek yine tüketebileceğiniz kadar dondurma işlemi yapmakta yarar vardır. Kurutulan gıdaların saklama süresi ise muhafaza tarzınıza bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kuruttuğunuz gıdaları serin ve kuru bir ortamda saklamak, hava geçirmeyen kaplara koymak, sıcaktan uzak tutmak fazlasıyla önemlidir. Bu kriterlere dikkat edildiği takdirde kuruttuğunuz sebze ve meyveler, bir yıla kadar dayanabilir.
Yaz Sebzelerini Kış için Saklama Yöntemleri
Yaz aylarında toplanan olgun ve lezzetli sebzeleri, kışın da tüketebilmek için birçok farklı saklama yöntemi mevcuttur. Bu saklama yöntemleri sayesinde yazın çıkan sebze ve meyveleri kolaylıkla kış için saklayabilirsiniz. Eski zamanlardan beri yapılan geleneksel sebze ve meyve saklama yöntemleri arasında en popülerleri kavanozlamadır. Buna ek olarak dondurma ve kurutma hem meyve hem de sebzelerde tercih edilebilir. Ayrıca gıdaların tüketim tarzını değiştirse de reçel ve turşu yapımı da kış için tercih edilen saklama yöntemlerindendir.
Kurutma
Yaz sebzeleri ve meyveleri muhafazası için en çok tercih edilen yöntemlerden biri, kurutmadır. İpe ya da örtü üzerine serip güneşte kuruttuğunuz sebze ve meyveler, uzun süre bozulmadan kullanılabilir. Çok eski geleneksel bir yöntem olan kurutma özellikle nem oranı az olan şehirlerde fazlasıyla tercih edilir. Eğer ki nem oranı yüksek bir yerde yaşıyorsanız kurutma işleminden istenilen verim alınamaz. Nemli ortam sebebiyle gıdalar üzerinde aflatoksin denilen küf mantarı oluşur. Bu küf hem zehirli hem de kanserojendir. Dolayısıyla kurutma işlemi tamamen nemsiz ve sıcak bir ortamda yapılmalıdır. Dilerseniz bunun için tasarlanan cihazları alarak kısa sürede istediğiniz sebze ve meyvenin kurutulmuş haline sahip olabilirsiniz. Birçok yaz meyvesini bu yöntem sayesinde kurutmanız mümkündür. Böylelikle kış aylarında tatlılarınıza ya da yoğurtlarınıza ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda domates ve biber gibi sebzeleri kurutarak kışın salatalarınızda kullanabilirsiniz. Dilerseniz dolmalık biber ya da patlıcanları kurutarak kış ayında bile leziz dolmalar yapabilirsiniz.
Konserve
Yazlık yiyeceklerden konserve yapımı diğerlerine göre biraz daha uzun ve uğraştırıcı bir sürece sahip olsa da doğru uygulandığı takdirde saklama süresi çok daha fazladır. Konserve yapımı için öncelikle yapacağınız sebzeleri soymalı, doğramalı ve kavanozla işlemi için hazırlamalısınız. Kimi sebzelerin kavanozlanmadan önce pişirilmesi gereklidir. Örneğin; domatesi rendeleyip kaynatmanız gerekirken biberi közlemeniz uygundur. Sebzeler konserve için hazırlandıktan sonra, kavanozlama işlemi yapılmalıdır. Fakat bu aşamada cam kavanozunuzu, kaynar su ile yıkayarak detaylı şekilde temizlemeniz önemlidir. Yeterli hijyen sağlanmadığında küf ve mayaya sebep olabilir, zehirlenmeye yol açabilirsiniz. Aynı zamanda sebzeler, kavanoza konulduğunda ağzı hava geçirmeyecek şekilde sıkıca kapatılmalıdır. Kapağı kapatmadan önce tuz ve zeytinyağı eklerseniz yiyeceklerin dayanıklılığı çok daha uzun süre dayanabilir.
Dondurma
Yaz meyve ve sebzeleri, dondurma yöntemiyle de saklanır. Aklınıza gelebilecek her türlü yaz sebzelerini ve meyvelerini dondurarak saklamanız mümkündür. Dondurma işlemi, gıdaların kullanım amacını değiştirmediğinden fazlasıyla konforludur. Aynı zamanda hazırlaması çok daha kolay olan dondurma yöntemi, çoğu ev hanımının da vazgeçilmezidir. Diğer seçeneklere nazaran dondurulmuş gıdaların küflenme ve bozulma gibi bir tehlikesi yoktur. Fakat doğru yöntemler uygulanmadığında sebze ve meyveleriniz tadını kaybedebilir. Meyveleri ve sebzeleri yıkadıktan sonra direkt olarak dondurabilirsiniz. Fakat dilerseniz bazı sebzeleri hafif bir haşlamadan geçirdikten sonra da dondurabilirsiniz. Sakladığınız gıdaları kış ayında çıkararak hemen yemek yapabilirsiniz. Özellikle vişne, kayısı, kiraz gibi yaz meyvelerini dondurarak kış ayında bile leziz içecekler ya da tatlılar hazırlayabilirsiniz. Dondurulmuş gıdaları saklarken derin dondurucuya uygun saklama kabı çeşitleri arasından seçim yapabilirsiniz.
Yaz Sebzelerini Saklarken Dikkat Etmeniz Gereken İpuçları
Yazlık sebze ve meyveleri kış için saklamak toplum tarafından en çok uygulanan yöntemlerden biridir. Bundan dolayı da dondurma, kurutma gibi birçok farklı seçenek mevcuttur. Bu süreç ne kadar konforlu gözükse de dikkat edilmesi gereken bazı detayları göz önünde bulundurmadığınızda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken ilk noktalardan biri, gıdaların hava almamasını sağlamaktır. Havayla temas eden gıdalar, küfleneceğinden tüketim açısından sağlıksızdır. Aynı zamanda serin ve güneş görmeyen yerlerde saklanmalıdırlar. Direkt güneş ışığı alan yerde saklanan gıdaların kullanılabilirlik süreleri de ciddi derecede kısalır. Dondurulmuş ürünlerde gıdanın bir kere buzunu çözdüğünüzde hepsini tüketmeniz gereklidir. Bundan dolayı tek kullanımlık paketlemeler yapabilirsiniz. Siz de bu noktalara dikkat ederek yaz mevsiminde tüketmeyi sevdiğiniz kışlık sebze ve meyveleri saklayabilirsiniz.