Evde Gerekli Değişiklikler

Yaz Aylarına Hazırlık: Evde Gerekli Değişiklikler

Yaz aylarının yaklaştığı günlerde, evleri yaz moduna geçirerek daha farklı bir atmosfere kavuşturmak mümkün. Yaz mevsimine hazırlık için evinizde ufak değişiklikler yaparak ortamı daha serin, ferah ve konforlu hale getirebilirsiniz. Yaz hazırlıkları sürecinde pencere, havalandırma sistemleri, mobilya, aydınlatma ve ve ev tekstil ürünlerini gözden geçirerek gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. Peki, yaz ayları için evlerde ne tür değişiklikler gerçekleştirilebilir? Bu konuda öne çıkan başlıkları içeriğin devamında bulabilirsiniz.

Yaz Aylarında Evin İç Mekanları için İdeal Sıcaklık ve Nem Düzeyleri

Yaz mevsiminde yaşam alanlarında konfor oluşturmak için ideal sıcaklık ve nem seviyesini korumak önemli. Ortamdaki sıcaklık ve nem seviyesini uygun ölçülerde tutarak sağlığınızı ve uyku kalitenizi artırabilirsiniz. Nem düzeyi ve sıcaklık ayarları için şu önerileri dikkate alabilirsiniz:

  • Yaz mevsiminde yetişkinler için gündüz sıcaklık düzeyi 22 ile 26 ℃ arasında. Gece saatleri için ise bu 18 ile 22 ℃. Yetişkinlerin iyi bir uyku süreci geçirmesi için ortam sıcaklığının 18 ile 22 ℃ arasında olması önem taşır. 
  • Evlerde ideal nem düzeyi %40 ila %60 arasında kabul edilir. Bu oranların altındaki alanlar, kuru cilt ve statik elektrik gibi problemlere neden olabilir. Çok nemli alanlarda ise küf oluşumu başta olmak üzere kişilerde çeşitli alerjik reaksiyonlar görülebilir. 

Yaz Dekorasyonunda Ferahlatıcı ve Serinletici Renklerin Kullanımı

Ferahlatıcı ve Serinletici Renkler

Yaz aylarının bunaltan sıcaklarına inat, evlerinizi ferahlatıcı renklerle döşeyerek daha estetik ve keyifli alanlar oluşturabilirsiniz. Yaz mevsiminin serinletici renklerinden olan beyaz, krem, mavi ve açık gri tonlarını tercih ederek sıcak günlerde konfor dozu yüksek mekanlara imza atabilirsiniz. Yazlık dekorasyon hazırlığı için evlerinizde şu renklere yer açabilirsiniz:

  • Mavi, yaz mevsimi ile özdeşleşen renklerin başında. Deniz esintili mavi tonlar marin teması ile evlerde sonsuzluk ve ferahlık hissi uyandırır. Mavinin açık veya koyu tonlarını seçerek yaşam alanlarınızda huzurlu köşeler yaratabilirsiniz. Mavi tonlarda pike takımı, kırlent, koltuk kılıfı gibi ürünlerle ortama görsel zenginlik kazandırabilirsiniz.
  • Yeşil, doğanın uyanışını temsil eden renklerden. Evinizde yeşil obje ve ev tekstil ürünlerine daha fazla yer vererek bu rengin canlandırıcı, ferahlatıcı etkisinden faydalanabilirsiniz. Taze yeşil bitkiler, yastıklar ve örtüler evde kullanabileceğiniz seçeneklerden birkaçı.
  • Temizlik ve saflıkla bağdaştırılan beyaz, yaz aylarının favori renklerinden. Beyaz ve tonlarını mobilya, koltuk, perde gibi bölümlerde kullanarak ferah ve dingin ortamlar oluşturabilirsiniz.
  • Açık gri tonlar her renkle uyum sağlayan seçeneklerden. Açık griyi, beyaz ve yeşil gibi renklerle harmanlayarak ortama sakin ve rahatlatıcı bir etki kazandırabilirsiniz.

Yaz Aylarında Evin Enerji Verimliliğini Artırmak için İpuçları

Evin Enerji Verimliliği

Yaz mevsiminde yükselen sıcaklık değerleri ve artan güneş ışığı nedeniyle evlerde enerji tüketimi de hız kazanır. Klima, vantilatör gibi cihazlar, aşırı enerji kullanımına ve artan elektrik faturalarına neden olabilir. Bu noktada enerji verimliliği sağlayan ipuçlarına başvurarak enerji artışını kontrol edebilirsiniz. Yaz aylarında enerji tasarrufu için deneyebileceğiniz öneriler şunlar:

  • Yazın en sık kullanılan cihazlardan biri klimalar. Çok soğuk derecelerde çalıştırılan klimalar daha fazla enerji tüketimine ve üşütmenize neden olabilir. Klimaları yaz ayları için ideal sıcaklık derecesi olan 22 ile 26 ℃ arasında çalıştırarak verimli kullanım sağlayabilirsiniz. 
  • Klimanın olmadığı alanlarda vantilatör kullanarak klimanın yarattığı hava akışkanlığını kontrol altında tutabilirsiniz. 
  • Hava serinletici cihaz kullanırken ortamdaki pencere ve kapıları kapatarak soğuk havayı daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
  • Güneş ışığını azaltmak adına evinizde koyu renkli perdeler kullanabilir, güneş ışığının yoğun olduğu öğle saatlerinde perdelerinizi kapalı tutabilirsiniz.
  • Güneş ışığı almayan alanlarda perdeleri açık bırakarak doğal ışıktan yararlanabilir, aydınlatma cihazlarına olan ihtiyacı azaltabilirsiniz.

Evdeki Havalandırma Sistemlerinin Yaz Aylarına Göre Ayarlanması

Yaz mevsiminde evlerinizi serin ve rahat alanlar haline getirmek için evinizdeki havalandırma sistemlerini düzenlemeniz gerekir. Klimalar, evde en çok tercih edilen havalandırma cihazlarından. Klimaları yaz ayları öncesinde kontrol edip filtre değişimi, fan ayarı gibi bakımlarını yaparak yazın rahat bir kullanım gerçekleştirebilirsiniz. Klimaları yaz aylarına hazırlamak için şu noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • Klimaların HEPA filtrelerini 6 ila 12 ayda bir değiştirerek cihazın havalandırma performansını artırabilirsiniz. Cihazdaki aktif karbon filtresini 2-3 ayda bir yenileyebilirsiniz. Bunun yanı sıra klima toz filtrelerini, her 15 ila 30 günde bir temizleyerek cihazın daha efektif çalışmasını sağlayabilirsiniz. Filtre temizliği ve değişim sıklığını kullanım alışkanlıklarınıza göre düzenleyebilirsiniz.
  • Klima fan ayarlarını kontrol edip, gerekli temizliği yaparak yaz aylarına hazırlayabilirsiniz. Yazın fanı otomatik modda sürekli açık tutarak hava sirkülasyonu sağlayabilirsiniz.
  • Klima bulunan odalarda, yaz temizliği yaparak hava giriş-çıkışı olan alanların temiz ve akışkan olmasına özen gösterebilirsiniz. Bu sayede evdeki hava kalitesini artırabilirsiniz.
  • Klimanızın hava kanallarını, profesyonel bir uzmana temizleterek klimanızın daha etkin performans göstermesini sağlayabilirsiniz.
  • Klimanın nem alma modunu yaz aylarında etkinleştirerek evinizi saha serin ve konforlu hale getirebilirsiniz.

Yaz Mevsimine Özel Aksesuarlarla Ev Atmosferini Yenileme Fikirleri

Yaz mevsiminde evinize farklı doku ve malzemelerden yapılmış objeler yerleştirerek ortamda hoş bir yaz dekorasyonu oluşturabilirsiniz. Yazın evinizin dekorasyonu için aşağıdaki seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Evinizde keten, hasır, bambu, pamuk gibi doğal malzemelere daha fazla alan açabilir; yazın evinizde ferah bir atmosfer yaratabilirsiniz. Pamuk dokulu ev tekstil ürünleri, keten yastık kılıfları, hasır koltuklar ve bambu ev eşyaları ile ortama natürel bir hava kazandırabilirsiniz.
  • Cam ve metal aksesuarlar ışığı yansıtma özelliği ile evlerinizde daha ferah bir görünüme zemin hazırlar. Cam masalar ve metal objelerle minimal evlere stil katabilirsiniz.
  • Mavi ve yeşil gibi canlı renkleri salon, yatak odalarınızda kullanarak yaz dekorasyonuna huzurlu bir dokunuş ekleyebilirsiniz.
  • Taze çiçeklerden oluşan renkli vazolar kullanarak yaz aylarının coşkulu enerjisini evinize taşıyabilirsiniz.
  • Açık renkteki kokulu mumlar ve farklı tarzlardaki fenerlerle evinize romantik bir görünüm kazandırabilirsiniz.
  • Evinizde yaz aylarını çağrıştıran deniz kabuğu ve deniz yıldızı gibi objeler kullanarak marin teması yaratabilirsiniz.
  • Koltuklarınızı açık renkte ve pamuk/keten dokudaki kılıflarla yenileyerek  salonlarınızı yaz aylarına uygun hale getirebilirsiniz.
  • Mavi-beyaz desenli yastık kılıfları ile salonların atmosferini değiştirebilirsiniz.

Yaz Aylarında Evde Serinlik ve Rahatlık Sağlamak için Pratik Çözümler

Yazın evlerinizde basit ve pratik çözümlerle daha serin, rahat alanlar oluşturmanız mümkün. Bunun için evinizin etrafında serinletici etki yaratacak çözümlere başvurabilir, hava akışını düzenleyecek ipuçlarından yararlanabilirsiniz. Yaşam alanınıza konfor katmak için şu çözümleri deneyebilirsiniz:

  • Yazın pencereleri sabahın erken saatlerinde ve gece geç saatlerde açarak ortama temiz hava girmesini sağlayabilirsiniz. Evin farklı yerlerindeki pencereleri açarak çapraz havalandırma yöntemi ile hava akışını artırabilirsiniz.
  • Eviniz çok sıcak oluyorsa yaz aylarında tavan vantilatörü kullanabilirsiniz. Tavan vantilatörü modelleri, sıcak havayı tavandan yukarı doğru iterek evin daha serin kalmasına yardımcı olur.
  • Evinizi havalandırma ve nemlendirme amacıyla kullanabileceğiniz hava temizleyici cihazlar satın alarak evinizdeki hava kalitesini artırabilir, zararlı akarları uzaklaştırabilirsiniz. Cihazların nem kontrol özelliğinden faydalanarak küf ve rutubet oluşumunu önleyebilirsiniz.
  • Yaz aylarında duş süresini kısaltarak evdeki nem oranını düşürebilirsiniz.
  • Çamaşırlarınızı kurutma makinesinde veya ev dışında kurutarak evde nemlenmenin önüne geçebilirsiniz.
  • Müstakil bir eviniz varsa evinizi etrafına ağaçlar, sarmaşık bitkiler dikerek evinizde daha fazla gölgelik alan oluşturabilirsiniz. 

Siz de sıcak günlerde temizlik yaz bakımına ek olarak evinize rahatlık katacak ipuçlarından yararlanabilir, sevdiklerinizle keyifli zaman geçirebilirsiniz. Yaz aylarında evinize farklılık katacak ev tekstil ürünleri ve şık objeler için Karaca’yı ziyaret edebilir, beğendiğiniz ürünleri hemen sipariş edebilirsiniz.