Su, tuz, sirke ile çeşitli sebze ve meyvelerin salamura edilmesiyle ortaya çıkan turşu tam bir probiyotik kaynağıdır. Geleneksel yiyecek saklama yollarından olan turşu kurma işlemi dikkat gerektiren bir iştir. Turşu yapımı için birçok sebze ve meyve çeşidinden yararlanabilirsiniz. Püf noktalarına dikkat ederek hem lezzetli hem de uzun ömürlü turşular kurabilirsiniz. Şimdi gelelim turşu nasıl kurulur, sorusunun cevabına!
Turşu Nasıl Kurulur?
Pazar tezgahlarında turşuluk malzemeler yerini aldıkça akıllara turşu nasıl yapılır sorusunun gelmesi doğaldır. Turşunun olmazsa olmazı elbette ki tuzdur ve bu sofra tuzundan farklı olmalıdır. İri taneli salamura tuzu kullanarak turşunuzu kurabilirsiniz. Hangi malzemeleri kullanmak istiyorsanız özenle seçmeniz ve iyice yıkayıp temizlemeniz gerekir.
Kornişon turşu için mini salatalıklara ihtiyacınız olacaktır. Karışık turşu için yeşil domates, acur, havuç, lahana, kelek, biber ve aklınıza gelebilecek pek çok sebze ve meyveyi alabilirsiniz. İhtiyacınıza uygun cam kavanozlarla turşu kurmaya hazır olabilirsiniz.
Turşu Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Turşu yapmaya karar verdiğinizde ne tür malzemeler alacağınızla ilgili bir liste yapabilirsiniz. Turşu malzemeleri listesinin en başına kavanoz yazabilirsiniz. Pazarda gözünüze çarpan her türlü malzeme ile turşu kavanozlarını doldurabilirsiniz. Turşu hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şunlardır:
- Öncelikle malzemelerinizi büyük bir özenle seçmeniz gerekir. Turşuluk malzemelerin içinde çürük bir parça olmamasına dikkat etmeniz son derece önemlidir. Çürük ya da zedelenmiş ürünler turşu içinde oluşması beklenen yararlı bakterilere engel olur.
- Turşuyu cam kavanozlarda hazırlamanız oldukça önemlidir. Turşu uzun ömürlü bir yiyecektir ev bu süreç boyunca plastik ürünlere temas etmesi tercih edilir bir durum değildir.
- Temizlik turşunun olmazsa olmazıdır. Kullanacağınız kapları önceden kaynatarak sterilize edebilirsiniz. Sebze ve meyveleri de iyice yıkayıp kurulamanız gerekir.
- Salamura için şebeke suyu yerine içme suyu kullanmanız tavsiye edilir. Böylece zararlı bakteri oluşumunu engellemiş olursunuz.
- Tuz miktarının dengeli olması gerekir. İnce sofra tuzu sebzelerin içine işleyeceği için yerken rahatsız edebilir. Salamura tuzu koruyuculuğu artırırken lezzeti üzerinde olumsuz etki yaratmaz. Turşu tarifleri için altın oran; 1 litre suya 2,5 çorba kaşığı tuz ve 1 çay bardağı sirkedir.
- Turşunuzu karanlıkta ve oda sıcaklığında bekletmeniz önerilir. Turşunun yenmeye hazır hale gelmesi için ağzı sıkıca kapalı olarak 4 ile 6 hafta arasında beklemesi gerekir.
- Turşunun üzerinde beyaz bir tabaka oluştuğunda bu tabakayı temizlemeyi ihmal etmeyin. Bu tabakayı zamanında almazsanız küflenme sorunu ile karşılaşabilirsiniz.
Turşu Kavanozu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Turşu kavanozu seçimi oldukça hassas bir konudur. Plastik kavanozların kullanıldığı görülse de en doğrusu cam kavanozları tercih etmektir. Cam turşu kavanozu hem turşunun mayalanma sürecini destekler hem de içerisinde oluşacak yararlı bakteriler için uygun alan yaratır. Cam kavanozlar sayesinde turşularınızda herhangi bir koku oluşumu da yaşanmaz.
Turşunuzu büyük kavanozlarda kurabileceğiniz gibi küçük porsiyonlar halinde kullanmak için litrelik kavanozları da tercih edebilirsiniz. Eğer sık sık turşu tüketmiyorsanız dayanıklılık açısından küçük kavanozlar daha ideal olabilir. Kavanoz kapaklarının sağlamlığına da dikkat etmeniz gerekir. Sıkı kapanmayan kapaklar turşunuzun bozulmasına yol açabilir.
Cam kavanozlar görsel açıdan da şık bir kullanım imkanı sunar. Salatalık turşularını kavanozun içine düzgünce dizebilir, havuç ve kırmızı biberlerle renklendirebilirsiniz. Böylece hem göze hem de damağa hitap eden turşular kurabilirsiniz.
Nasıl bir turşu kavanozu alacağınıza karar veremiyorsanız Karaca’daki birbirinden şık ve kullanışlı modellere göz atabilirsiniz. Kaliteli kavanozlarla lezzet dolu turşu çeşitlerine imza atabilirsiniz. Kendi ellerinizle hazırladığınız turşuları yakınlarınıza da hediye edebilirsiniz.
Artık turşu nasıl kurulur biliyorsunuz! Şimdi mutfağa girip, enfes turşular hazırlamanın tam zamanı. Özellikle kışa hazırlık zamanlarında büyük ilgi gören turşuları yapmak için ihtiyacınız olan tüm hazırlık ürünlerini de sizin için bizler bir araya getirdik. İşte hazırlık mutfaklarında elinizin altına olması gereken tüm malzemeler!
Yorum yap
Yorumları gör