Kahve çeşitleri arasındaki farklar kahveseverlerin merak ettiği sorulardan bir tanesi. Kahve, Coffea bitkisinden elde edilen meyvelerin tohumları olan kavrulmuş kahve çekirdeklerinden hazırlanan demlenmiş bir içecektir. Coffea bitkisi tropikal Afrika’ya ve Hint Okyanusu’ndaki Madagaskar, Komorlar, Mauritius ve Réunion’a özgüdür.
Kahve bitkileri, başta Amerika, Güneydoğu Asya, Hindistan ve Afrika’nın ekvator bölgelerinde olmak üzere 70’den fazla ülkede yetiştirilmektedir. En yaygın olarak yetiştirilen iki kahve çekirdeği, çok saygı duyulan Arabica ve daha az sofistike ama daha güçlü ve daha dayanıklı Robusta’dır.
Robusta bitkisi çoğu hastalığa karşı dirençlidir, Arabica’dan daha fazla kafein üretir ve daha yüksek bir verime sahiptir, bu nedenle de bu cinsi yetiştirmek Arabica’dan daha ucuzdur. Yine bu nedenlerle dünya çapında yetiştirilen kahvenin yaklaşık %60’ı Robusta’dır.
Çok çeşitli türleri olsa da özellikle Türk kahvesi ve granül kahve en sevilen seçeneklerdendir. Ancak her iki kahve türü arasında hem tat, hem yapı, hem de hazırlanış bakımından birçok fark bulunur.
Granül Kahve Nedir?
Hazır veya granül kahve, kurutulmuş kahve özünden yapılır. Çözünür kahve ve kahve tozu olarak da bilinir. Hazır kahve genellikle Arabica ve Robusta kahve çekirdeklerinin karışımından yapılır.
Hazırlama aşamasında kahve çekirdekleri önce kavrulur, ardından öğütülür. Elde edilen kahve tozu demlenmesi için sıcak su ile karıştırılır. Bu konsantre demleme daha sonra dondurularak veya ince bir toz hâlinde püskürtülerek kurutulur.
Hazır kahveye sıcak su eklendiğinde bu toz çözülür ve bir fincan kahve oluşturur. Hazır kahvenin avantajlarından biri ise nem içermediği için demlenmiş kahveye göre daha uzun raf ömrüne sahip oluşudur.
Hazır kahve ilk olarak 1901’de Japon mucit Satori Kato tarafından icat edildi. Toz kahveyi şeker ve sıcak su ile karıştırarak hazır kahveyi yarattı. Hazır kahve ilk olarak 1909’da George Washington Hills tarafından Amerika Birleşik Devletleri’ne tanıtıldı.
Günümüzde hazır kahve, dünyanın en popüler kahve türlerinden biridir. Asya ve Afrika gibi taze demlenmiş kahvenin hazır olmadığı ülkelerde ise daha oldukça popülerdir.
Granül Kahve ile Filtre Kahve Yapılır Mı?
Hazır kahve için alışveriş yaparken etiketi dikkatlice okumak önemlidir. Bazı hazır kahveler yapay aromalar, tatlandırıcılar veya diğer katkı maddeleri içerebilir. Saf bir fincan kahve arıyorsanız, herhangi bir katkı maddesi içermeyen bir hazır kahve seçtiğinizden emin olmanız bu noktada sizin için faydalı olabilir.
Granül kahve, kavrulmuş kahve çekirdeklerinin ince bir toz hâline getirilmesi ve ardından bu tozun sıcak su ile karıştırılmasıyla yapılır. Bu, çekirdeklerden daha fazla aroma ve kahveye ait yapı çıkarıldığı için daha güçlü bir tada sahip bir fincan kahve ile sonuçlanır.
Bununla birlikte, granül kahve soğuk su kullanılarak da yapılabilir, bu da tüm içeriğin çekirdeklerden çıkamaması sonucunda daha zayıf aromalı bir fincan kahve ile sonuçlanır.
Filtre kahve, öğütülmüş kahve çekirdeği yatağından sıcak su damlatılarak yapılır. Bu yöntem, çekirdeklerin bir kısmı filtre kağıdında veya kumaşta bırakılacağından, granül yöntemlere göre çekirdeklerden daha az içerik çıkarır. Bu, çekirdeklerden daha az içerik çıkarıldığı için daha hafif bir tada sahip bir fincan kahve ile sonuçlanır.
Filtre kahve soğuk su kullanılarak da yapılabilir; bununla birlikte, çekirdeklerden daha az özüt çıkarıldığından, bu daha da hafif aromalı bir fincan kahve ile sonuçlanacaktır.
Peki filtre kahve ve granül kahve farkı nedir? Temel fark, nasıl yapıldıklarıdır. Filtre kahve, öğütülmüş çekirdeklerden sıcak su damlatılarak yapılırken, granül kahve, öğütülmüş çekirdekleri sıcak suyla karıştırarak yapılır. Bu, çekirdeklerden her kahveye karakteristik lezzetini ve aromasını veren özütün farklı seviyelerde ortaya çıkması ile sonuçlanır
Türk Kahvesi Nedir?
Türk kahvesi, ince çekilmiş kahve çekirdeklerinin su ile kaynatılmasıyla elde edilen bir kahve türüdür. Ortaya çıkan kahve daha sonra fincandaki telvesiyle servis edilir. Genellikle üzerinin köpüklü olmasına da dikkat edilir.
Granül kahve ise kahve çekirdeklerinin öğütülerek toz hâline getirilmesiyle elde edilen bir kahve türüdür. Bu toz daha sonra sıcak suya eklenir ve eriyene kadar karıştırılır. Granül kahve genellikle, Türk kahvesinin aksine, fincanda telvesi olmadan servis edilir.
Türk kahvesi ile granül kahve arasında birkaç fark vardır. Değinilebilecek ilk fark, kahvenin hazırlanma şeklidir. Türk kahvesi, öğütülmüş kahve çekirdeklerinin suyla kaynatılmasıyla yapılır. Bu, genellikle fincandaki telvesiyle birlikte sunulan güçlü aromalı, yoğun tada sahip bir kahve ile sonuçlanır.
Granül kahve, öğütülmüş kahve çekirdeklerinden yapılmış bir tozun sıcak suya eklenmesi ve eriyene kadar karıştırılmasıyla hazırlanır. Genellikle fincanda telvesi olmadan servis edilir.
Türk kahvesi ile granül kahve arasında değinilebilecek diğer bir fark ise her iki kahvenin kendine ait tadıdır. Türk kahvesi genellikle granül kahveden daha acı ve yoğun olarak
tanımlanır. Bunun nedeni, tüm telvenin suda iyice kaynatılmasıdır. Bu işlem sonucunda çekirdeklerden daha fazla acı tat çıkmış olur. Granül kahve hazırlığında ise sadece sıcak suya toz eklenir, bu nedenle daha az acı aroma çıkarılır.
Son olarak Türk kahvesi ile granül kahve arasındaki bir diğer fark da kafein içeriğidir. Türk kahvesi genellikle granül kahveden daha fazla kafein içerir, çünkü tüm telveler suda kaynatılır ve çekirdeklerden daha fazla kafein çıkarılır.
Granül kahve genellikle daha az kafein içerir. Türk kahvesine göre daha az kafein çıkarmasının sebebi ise sıcak suya sadece toz eklenmesidir. Bu nedenle de işlem sırasında daha az etkilenir ve daha az kafein ortaya çıkar.
Türk Kahvesiyle Filtre Kahve Arasındaki Farklar
Türk kahvesiyle filtre kahve yapılır mı sorusu da merak edilebilir. Bu noktada kahvelerin yapısını ve hazırlanışını bilmek bu sorunun cevabını kısaca verecektir.
Türk kahvesiyle filtre kahve arasındaki farklar denildiğinde söylenebilecek şeylerden ilki Türk kahvesinin yapısıdır. Türk kahvesi, çok ince kahve telvesi kullanılarak demlenen bir kahve türü olması nedeniyle sonucunda güçlü ve lezzetli bir fincan kahve ortaya çıkarır. Filtre kahve ise daha kaba yapılı bir kahve telvesi kullanılarak hazırlanır. Bu nedenle kahve hazırlığı daha güçsüz ve daha az aromalı bir fincan kahve ile sonuçlanır.
Türk kahvesi genellikle küçük fincanlarda servis edilir ve yavaş yavaş içilmesi amaçlanır. Birkaç yudumda bitecek bir kahvedir. Filtre kahve ise genellikle daha büyük fincanlarda servis edilir ve daha hızlı tüketilebilir. Daha uzun süreli bir içim amaçlandığında filtre kahvenin seçilmesi bu nedenle daha uygun bir tercihtir.
Türk kahvesi geleneksel olarak bu tür kahvelerin demlenmesi için tasarlanmış özel bir kap olan cezve kullanılarak yapılır. Filtre kahve tipik olarak daha farklı ve nitelikli bir kahve makinesi kullanılarak yapılır.
Türk kahvesi ile filtre kahve arasındaki temel fark, kahve çekirdeklerinin öğütülme boyutudur. Türk kahvesinde çok ince öğütülmüş çekirdekler kullanılırken, filtre kahvede daha iri öğütülmüş çekirdekler kullanılır. Bu nedenle Türk kahvesi kullanılarak filtre kahve hazırlığı yapmak zor olabilir.
Bu durumda Karaca’da yer alan Hatır Barista isteğiniz için aradığınız çözüm. Her ne kadar iki kahvenin yapısı olsa ve hazırlanışları farklı olsa da Karaca’da yer alan Hatır Barista makinesiyle artık aynı anda hem türk kahvesi hem de filtre kahve hazırlayabilirsiniz!