Türk Kahvesi Hakkında 8 İlginç Bilgi

Türk Kahvesi Hakkında 8 İlginç Bilgi

Derin sohbetlerin eşlikçisi, uzun çalışma saatlerine verilen molaların baş tacı Türk Kahvesi, kültürel kodlarımız arasında önemli bir yere sahip. Esasen bu eşsiz içecek, sadece bir kahve türü olmanın ötesinde, tarihsel ve kültürel bir mirası da temsil eder. 

Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze kadar uzanan bu gelenek, her fincanda saklı pek çok hikaye ve anlam taşır. Türk kahvesi, hazırlama ve sunum yöntemleriyle de diğer kahve türlerinden ayrılır. Cezvede pişirilip fincanda sunulan bu kahve, yoğun aroması ve köpüğüyle tanınır. Kahve içme ritüeli; dost meclislerinden iş toplantılarına, kız isteme törenlerinden günlük molalara kadar yaşamın birçok anında yer alır. Ayrıca Türk kahvesi ile ilgili fal bakma geleneği de kültürel zenginliğin bir parçasıdır. 

Peki, bu denli hayatın içerisinde yer alan ve kültürün içerisinde şekillenen Türk kahvesi ile ilgili ilginç bilgiler öğrenip kahve sohbetlerini şenlendirmeye ne dersiniz? 

Hazırsanız, bir fincan kahve alın ve Türk kahvesi hakkında ilginç bilgiler paylaşacağımız bu keyifli yolculuğa katılın!

1. UNESCO Koruması Altındadır

Türk kahvesi, sadece bir içecek olmanın ötesinde pişirme ve sunum gibi kendine has özellikleriyle dikkat çeken bir kültürel miras olarak kabul edilir. Bu eşsiz Türk kahvesi kültürü ve geleneği ise 2013 yılından bu yana İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde yer alır. Kahve çekirdeklerinin seçilmesinden öğütülmesine, pişirilmesinden sunulmasına kadar her aşamada dikkat ve özen gerektiren bu süreç, nesilden nesile aktarılan bir bilgi ve beceri birikimini de yansıtır.

2. İstanbul’a İlk Kahve Yemen Valisi Sayesinde Gelir

Türk kahvesinin İstanbul’a gelişi, kahvenin Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yayılmasının önemli bir parçasıdır. Kahve, Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından sevilir sonrasında da 16. yüzyılın ortalarında ilk olarak Özdemir Paşa tarafından İstanbul’a getirilir. Yani İstanbul’un kahveyle tanışması 16. yüzyılda Yemen Valisi sayesinde olur. İlk kahvehane ise Tahtakale’de açılır. 

3. Kahvenin Vatanı Yemen Değil, Habeşistan’dır

Kahve bize Yemen’den geldiği için vatanı olarak da Yemen’in kabul edildiğini duymuşsunuzdur. Ancak kahvenin vatanı Yemen değil eski adıyla Habeşistan yani Etiyopya’dır. Yani Yemen burada bir durak görevi görür aslında kahve Yemen’den değil şimdiki ismi ile Etiyopya’dan gelir. 

4. Köpüğü ve Fincanı Sayesinde Uzun Süre Sıcak Kalır

Türk kahvesini köpüklü yapmak maharet ister. Kahvenin köpüklü olması ise görünüş ve lezzet açısından önemli olduğu herkes tarafından bilinir. Köpük ise kahvenin sadece lezzetli olmasını sağlamaz aynı zamanda diğer kahvelere göre daha uzun süre sıcak kalmasını sağlar. 

Köpüğünün haricinde Türk kahvesinin servis edildiği kahve fincanları ince yapılı oldukları için içerisindeki kahve de geç soğur. Türk kahvesi sadece Türk kahvesine özel olarak tasarlanmış fincanlarda tüketildiğinde keyifli olur. Hoş sohbetinize eşlik edip masanıza şıklık katacak Kahve Fincan Takımı Modelleri’ni Karaca’da bulabilirsiniz. 

5. Kaynatılarak Hazırlanan Tek Kahve Türüdür

Diğer kahve çeşitleri genellikle filtreleme, demleme gibi farklı yöntemlerle hazırlanırken, Türk kahvesi özel bir pişirme tekniği olan kaynatma yöntemiyle hazırlanır. Kahve ve su bir arada kaynatılarak köpük oluşturulur, kahvenin lezzeti ve aroması da bu yöntemle ortaya çıkar. Bu özelliği ile dünyada kaynatılarak içilen tek kahve olarak kabul edilir. Lezzetli bir kahve içmek için hassas pişirme yöntemlerini otomatik olarak uygulayan Karaca’nın Türk Kahve Makinesi Modellerine göz atabilirsiniz. 

6. Servis Şekliyle Kendine Özgüdür

İyi kavrulmuş, incecik çekilmiş kahve hassas ve özenli şekilde pişirilen Türk kahvesi, herhangi bir süzme işleminden geçmez. Bu özelliği ile diğer kahvelerden ayrılır. 

Türk kahvesi kültüründe geleneksel olarak servis edilen kahvelerin yanında su ve lokumun ikram edilmesinin farklı anlamları vardır. Kahvenin yanında ikram edilen su, kahveden önce içilirse misafirin aç olduğu anlamına gelir. Kahve içildikten sonra yanında gelen lokumun yenmesi ise misafirin bu ziyaretten ve ağırlanmadan memnun olduğu anlaşılır. Bu anlamda Anadolu’nun söz iletişim geleneğini Türk kahvesinde de sürdürdüğünü görmek mümkün. 

7. Evlilik Merasimlerinin Olmazsa Olmazıdır

Türk kahvesinin geleneksel ritüellerinden biri de kız isteme merasimlerinde yer almasıdır. Yeni bir yuva kurmaya karar veren çiftlerin ailelerinden de rıza aldıkları bu geleneksel merasimde damada tuzlu ya da şekerli kahve ikram edilmesi bir gelenektir. Rivayete göre; görücü usulü evliliklerin yaygın olduğu dönemde gelin adayları beğenilerini bu şekilde ifade edermiş. Eğer gelin adayı damat adayını beğenirse şekerli beğenmezse tuzlu kahve yaparak mesajını verirmiş.  

Kız isteme merasimlerinde Türk kahvesi ritüeli hâlâ devam ediyor. 

8. Kahve Falı Bakılan Tek Kahve Türüdür

Geleceği görmek, bilinmeyi önceden fark etmek insanlığın yüzyıllardır arzularının arasında. Dünya’nın pek çok noktasında fal türleri bulunur. Ancak kahve çeşitlerinin arasında sadece Türk kahvesinden fal bakma ritüeli var. 

Bonus: Hollywod Yıldızları Türk Kahvesiyle Tanıştı!

Karaca, dünyanın en prestijli sinema ve televizyon ödüllerinden biri olarak kabul edilen The Golden Globe (Altın Küre) ile Cannes’da sinema dünyasının önemli isimlerine “Red Carpet Collection” ile Türk kahvesi ve geleneksel Türk lokumları ikram etti. İkonik Hollywood filmlerinin starları Karaca Red Carpet Collection Galactic Fincan Takımı ile eşliğinde Türk kahvesinin tadını çıkardılar.

Türk kahvesiyle ilgili önemli bilgiler verdik. En lezzetli Türk kahvelerini yapabileceğiniz

Türk Kahve Makinesi Modellerine ve Türk kahvesi sunumlarınıza renk katacak fincan ve pasta tabağı takımlarına ise Karaca’dan göz atabilirsiniz.