Her ayın kendine has hava sıcaklığından kaynaklı olarak, toprağın verimliliği de değişiklik gösterebilir. Bu bağlamda her ay yetişen sebze ve meyveler farklıdır. Meyve ya da sebzeleri lezzeti açısından en doğru zamanda yetiştirmek ve tüketmek fazlasıyla önemlidir. Bu nedenle eğer kendiniz için küçük bir bahçe planınız varsa burada yetiştirmek istediğiniz sebzelerin ya da meyvelerin hangi aya uygun olduğu hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Bahçeniz için “yazın neler ekilir?” ya da “tohumlar nasıl yetiştirilir?” merakı içerisindeyseniz yazının devamına göz atabilirsiniz.
Temmuz ve Ağustosta Ekebileceğiniz Meyveler
Yazın yetişen meyve ve sebzeler incelendiğinde, karşınıza birçok seçenek çıkabilir. Fakat meyve açısından bu seçenekler biraz kısıtlıdır. Yaz meyvelerinin birçoğu ilkbahar ayında ekildiğinden temmuz ve ağustos aylarında genellikle hasat edilir. Fakat çilek ve böğürtlen meyveleri yaz ayları için ekime uygundur. Özellikle çilek hem temmuz hem de ağustos aylarında kolaylıkla büyüyebilir. Bahçenizde leziz meyveler yetiştirmek isteyenlerdenseniz çilek ve böğürtlen seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
Çilek
Yaz aylarının sevilen meyvelerinden biri olan çilek, mayıs ayının sonuna doğru ekilmeye başlanabilir. Dilerseniz ağustos sonuna kadar ekmeye devam edebilmeniz mümkündür. Kolay bakımı sayesinde evlerde saksıyla bile yetiştirilebilen çilek, kısa sürede meyve verebilir. Çilek fidesi ekebilmek için kireçsiz ve orta düzey verimli bir toprak kullanmalısınız. Fide, 30 cm’lik bir çukur açılarak, toprağa ekilir. Fakat ekim sırasında yapraklarının toprak altında kalmadığından emin olunmalıdır. Çilek fidesi ekmek için illaki geniş bir araziye sahip olmanız gerekmez. Dilerseniz geniş bir saksı sayesinde de çilek ekimi yapabilmeniz mümkündür. Çilek tohumu ne kadar dayanıklı olsa da toprağının düzenli olarak sterilize edilmesi ve yabancı otların temizlenmesi önemlidir. Aynı zamanda ayda bir gübreleme yapmanız da fidenizin daha sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar. Çilek, büyüme sırasında çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Bundan dolayı toprak ıslaklığına uygun olarak sulama yapılmalıdır. Ek olarak direkt güneşe maruz bırakmadan, doğal ışığı alabileceği bir noktada büyümeye bırakılmalıdır. Bu küçük noktalara dikkat ettiğiniz takdirde kısa sürede leziz çileklere sahip olabilirsiniz.
Böğürtlen
Böğürtlen, yaz aylarında ekilebilecek meyveler arasında sayılabilir. Özellikle ağustos ayları için uygun olan böğürtlen, ilk sene meyve vermese de ikinci senenizde size leziz meyvelerini sunar. Aynı zamanda böğürtlen bahçe dekorasyonu açısından da hoş bir görüntü sunar. Böğürtlen yetiştirebilmek için humus bakımından zengin bir toprak tercih edilmelidir. Fidanı ekmeden önce köklerin önce suya batırılması tavsiye edilir. Çalı formuna sahip olduğundan dolayı her böğürtlen arasında en az 2 metre boşluk bırakılarak ekilmelidir. Sulama konusunda ise böğürtlen köklerinin nemli olması gereklidir. Kuru ya da çok ıslak toprakta sağlıklı bir büyüme gerçekleşmez. Yaz aylarında haftada bir ya da iki defa sulamak yeterlidir. Büyüme sırasında düzenli gübreleme yapmak, fidenin daha sağlıklı büyümesini sağlar. Aynı zamanda zamanla çürüyen dalların da budanarak, temizlenmesi gereklidir.
Temmuz ve Ağustosta Ekebileceğiniz Sebzeler
Temmuz ve ağustos ayları sebze ekimi için en uygun dönemlerden biridir. Özellikle havuç, marul, dereotu, ıspanak, mısır, lahana, salatalık ve karnabahar gibi birçok gıda yazın ekilecek sebzeler arasında sayılabilir. Bundan dolayı tüketim alışkanlıklarınıza ve bahçenizin uygunluğuna bağlı olarak bu sebzeleri ekip kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.
Salatalık
Temmuz ayının sonlarına doğru ekimi yapılabilen salatalık, toprağın 1 ile 2 cm derinine gömülmelidir. Toprağın nemli kalmasını sağlamak adına haftada bir ya da iki kez sulama yapılmalıdır. Salatalık, suyu seven bir sebze olsa da toprağın aşırı ıslak olmamasına özen gösterilmelidir. Su oranını dengeleyebilmek için nem tutma kapasitesi yüksek zengin topraklar tercih edilebilir. Aynı zamanda ekim öncesinde de tohumları ılık suda beklemeniz gereklidir. Salatalıklar, genellikle 8 ile 10 hafta sonrasında hasat edilir. Dilerseniz gübreleme yapabilirsiniz. Fakat gübreleme olmadan da büyüyebilirler.
Karnabahar
Kış sebzelerinden biri olan karnabahar da temmuz ve ağustos ayında ekilebilecek sebzeler arasındadır. Karnabahar yetiştirmek istediğiniz toprağı en az bir ay öncesinden sürerek, havalandırmanız gerekir. Sebzenin yetişmesi için herhangi bir özel toprağa ihtiyaç duyulmaz. Elinizde bulunan toprağı kullanarak leziz karnabaharlar yetiştirmeniz mümkündür. Büyüme sırasında sık sık gübreleme yapmak önemlidir. İdeal oranda gübreleme ile büyüyen karnabaharlar, çok daha fazla sebze verebilir. Karnabahar suyu seven sebzeler arasında sayılabileceğinden toprağın kurumasına izin verilmemelidir. Nemli kalacak şekilde haftada 2 -3 kez sulama yapılmalıdır. Fakat toprağın aşırı sulu olması, sebzelerin çürümesine yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır.
Havuç
Yazın ekilen sebzeler denildiğinde akla ilk gelenlerden biri de havuçlardır. Gevşek ve kumlu toprakta kolaylıkla yetişebilen havuç tohumları, derin bir şekilde ekilmelidir. 1-2 cm kadar kazılan toprağa, 2 ile 3 cm aralık bırakılarak ekim yapılabilir. Özellikle çimlenme sırasında havuçların toprağının nemli tutulması önemlidir. Bundan dolayı haftada 2 ile 3 kez sulanmalıdır. Genellikle 2 ile 3 hafta içinde çimlenen havuçların, gelişimine destek olmak amaçlı gübre kullanımı tavsiye edilir. Havuç ekmek için bahçenizi kullanabileceğiniz gibi dilerseniz geniş ve uzun saksıları da tercih edebilirsiniz.
Lahana
Kış ve sonbahar aylarının sevilen sebzesi olan lahana da ağustos ya da temmuz ayında ekilebilecek gıdalardandır. Organik açıdan zengin topraklara ekilebilen lahana için nem fazlasıyla önemlidir. Bundan dolayı nem açısından tutucu topraklar tercih edilebilir. Lahana bitkileri aşırı suya karşı dayanıksızdır. Fakat büyüme içinde suya ve neme fazlasıyla ihtiyaç duyar. Eğer imkanınıza varsa damlama ya da yağmurlama sulama sistemi tavsiye edilir. İmkânınız yoksa da her sabah yeterli miktarda sulanmalıdır. Böylelikle yaklaşık 8 ila 10 gün içerisinde çimlenmeye başlar. Bahçenizde yetiştirdiğiniz bu leziz sebzeler ile yemek hazırlarken, Karaca ürünlerinden yardım alabilirsiniz.