Soğuk Ayran Aşı Çorbası Tarifi

Sıcak Yaz Günlerinin Kurtarıcısı: Soğuk Ayran Aşı Çorbası Tarifi

Türk mutfağı farklı bölgelere ait birçok tarifi ile dünyaya ün salmış durumdadır. Türk mutfağının önemli tarifleri arasında olan çorbalar, başlangıç olarak hemen hemen her sofrada yerini alır. Sıcak çorba tariflerinin yanı sıra soğuk çorbalarda yaz aylarında sıklıkla tüketilir. Soğuk ayran aşı çorbası, hem lezzeti hem de ferahlatıcı özelliğiyle sıcak yaz günlerinin kurtarıcısı olur. “Soğuk ayran aşı çorbası nasıl yapılır” konusu ile ilgili tüm detayları yazının devamında bulabilirsiniz.

Soğuk Ayran Aşı Çorbası Nedir?

Soğuk ayran aşı çorbası, özellikle yaz aylarında tercih edilen Türk mutfağına ait yöresel bir çorbadır. Besleyici ve ferahlatıcı özelliğe sahip olan çorba; yoğurdun buğday, nohut, taze otlar gibi malzemeler ile buluşmasından meydana gelir. Soğuk ayran aşı çorbası, Türkiye’nin birçok yöresinde yapılır. Ayran aşı çorbasına bazı bölgelerde “mastuva” ya da “mastava” adı verilir. Bunun yanı sıra Ağrı’da yapılan ayran aşı çorbasına “gırar” denir. Tarihi eski bir döneme dayanan bu tarif, Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde mastaba çorbası ya da mastaba aşı adıyla yer alır.

Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Malatya gibi bölgelerde yapılan ayran aşı çorbası, “Türk Patent ve Marka Kurumu” tarafından Türk mutfağının coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alır. Soğuk veya sıcak olarak tüketilen ayran aşı çorbası, mevsime göre çeşitlendirilerek servis edilir. İçeriğinde bulunan mineral ve vitaminler sayesinde vücudun gereksinim duyduğu enerji miktarını karşılar. Diyet listelerinin de ilk sırasında yer alan soğuk ayran aşı çorbası, uzun süre tok tutan özelliğiyle ön plana çıkar. Yüksek lif değerine sahip olduğu için, rahatlatıcı ve yatıştırıcı bir faydası da bulunur. Ayrıca düşük kaloriye sahip bir besin olduğu için sıklıkla tüketilebilir.

Soğuk Ayran Aşı Çorbası Nasıl Yapılır?

Soğuk Ayran Aşı Çorbası Nasıl Yapılır

Soğuk ayran aşı çorbası temel olarak yoğurt, buğday, su ve çeşitli baharatlar ile hazırlanan bir çorba çeşididir. Çorba tarifi yapıldığı yöreye göre ufak değişiklikler gösterebilir. Genellikle birçok bölgede soğuk ayran çorbası buğdaylı olarak yapılır. Buğdaylar iyice haşlanarak tarife ilave edilir. Bazı durumlarda soğuk ayran çorbası buğdaysız olarak da tercih edilebilir. Buğday geç piştiği için pratik olarak buğdasız şekilde de hazırlanabilir. Buğdaysız ayran aşı çorbasının içerisine isteğe bağlı olarak bulgur, yeşil mercimek ya da erişte gibi malzemeler konulabilir. Soğuk ayran aşı çorbası bazı bölgelerde içerisine nohut yerine mısır konularak yapılır. 

Soğuk ayran aşı çorbası yaz sofraları için serinletici bir başlangıç olma özelliği taşır. Oldukça basit ve kısa zamanda yapılabilen tarifiyle oldukça pratik bir yemektir. Hem besleyici hem de lezzetli içeriği ile yediden yetmişe herkesin damak tadına hitap eder. Siz de soğuk ayran aşı çorbasını deneyerek günlük ya da özel davet sofralarında sevdiklerinize güzel bir sürpriz yapabilirsiniz.

Soğuk Ayran Aşı Çorbası Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Soğuk Ayran Aşı Çorbası Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Soğuk ayran aşı çorbası tarifi için bazı mutfak aletlerinden yararlanabilirsiniz. Bunları en başında ise tencere çeşitleri gelir. Siz de Karaca’nın birbirinden kaliteli ve kullanışlı tencere çeşitleri hakkında bilgi alarak tarif sırasında kullanabilirsiniz. Soğuk ayran aşı çorbası yapımında malzemeleri süzmek için Karaca süzgeç çeşitleri arasından seçim yapabilirsiniz. Bunlar dışında karıştırma kabı, çırpma teli, kaşık, kesme tahtası gibi aletlere de ihtiyacınız olabilir. 

Soğuk Ayran Aşı Çorbası Malzemeleri

Soğuk Ayran Aşı Çorbası Malzemeleri

Soğuk ayran aşı çorbası için bazı malzemeler ihtiyaç duyulur. Tarif için gereken malzemeler her evde bulunan ya da kolay ulaşılabilen malzemelerdir. Soğuk ayran aşı tarifi için gereken malzemeler ise şöyledir:

Malzemeleri
  

  • 250 gram süzme yoğurt
  • 250 gram yoğurt
  • 1 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı soğuk su isteğe göre artırılıp azaltılabilir
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber arzuya bağlı olarak
  • Bir tutam dereotu
  • Buz parçaları
  • Üzeri için zeytinyağı

Nasıl Yapılır
 

Soğuk ayran aşı çorbası tarifi aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • İlk olarak geniş bir tencerenin içerisinde su kaynatın. Daha sonra 1 su bardağı buğdayı tencerede kaynayan suyun içerisine ekleyin ve pişirmeye bırakın. Bunun için düdüklü tencere çeşitleri, haşlama işlemini daha hızlı şekilde yapmanızı sağlar.
  • Buğdaylar iyice yumuşadıktan sonra, tencereyi ocaktan alın ve bir süzgeç yardımıyla süzün.
  • Eğer haşlanmış nohut kullanmayacaksanız, nohutları da haşlamanız gerekir.
  • Büyükçe bir karıştırma kabının içerisine 250 gram yoğurt ve süzme yoğurdu koyup güzelce çırpın.
  • Çırptığınız yoğurdun içerisine haşlanmış buğdayı ve nohutu ilave edin. Tuz ve pul biberi de karışıma ekleyerek karıştırın.
  • Üzerine 1 su bardağı soğuk suyu yavaş yavaş ekleyerek çorbanın kıvamını ayarlayın. Bu aşamada su miktarını damak zevkinize göre karar verebilirsiniz.
  • Son olarak dereotunu da ekleyin ve iyice karıştırın.
  • Karışıma çabuk soğuması için birkaç parça buz parçası koyun ve 1 saat kadar buzdolabında bekletin.
  • Soğuyan çorbanın üzerine isteğe bağlı olarak birazcık zeytinyağı gezdirerek servis edebilirsiniz.

Soğuk Ayran Aşı Çorbası Yapımının Püf Noktaları

Soğuk Ayran Aşı Çorbası Yapımının Püf Noktaları

Soğuk ayran çorbasının yapımı sırasında bazı püf noktaları bulunur. Çorba yapımı sırasında normal yoğurdu süzme yoğurt ile karıştırarak kullanırsanız, kıvamı daha güzel olur. Dilerseniz ev yapımı ayran da kullanabilirsiniz. Eğer tarifte hazır haşlanmış nohut kullanmayı tercih etmiyorsanız, nohut ve buğdayı ayrı kaplarda bir gece önceden bol suda bekletmelisiniz. Daha sonra nohut ve buğdayın suyunu süzerek haşlayabilirsiniz. Böylece nohut ve buğday daha kısa sürede haşlanır. Çorbayı birleştirme aşamasında iyice karıştırmalısınız ki herhangi bir topaklanma kalmasın. Özellikle yoğurt ve suyu karıştırma sırasında bir çırpma teli yardımı ile güzelce karıştırmalısınız.

“Soğuk ayran aşı çorbasının yanına ne gider?” sorusu da en çok merak edilen konular arasında yer alır. Çorbanın yanına sebzeli bulgur pilavı ya da biber dolması yaparak, ferahlatıcı bir yaz menüsü oluşturabilirsiniz. Eğer çorbanın yanına et yemeği yapmak isterseniz, ızgara köfte, et ya da tavuk sote, kıymalı patlıcan musakka gibi tarifleri tercih edebilirsiniz.

Siz de Karaca tarafından sunulan pratik ve kaliteli mutfak aletleri ile tariflerinizi çok daha kolay şekilde yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan tüm ürünlere Karaca aracılığı ile kolayca ulaşabilir, beğendiğiniz aletleri hemen sipariş edebilirsiniz.