Türk mutfağının favori tatlarından olan poğaçaları hemen herkes severek tüketiyor. Keyifli kahvaltılardan doyurucu ara öğünlere ve ikindi çay sofralarına kadar birçok yerde afiyetle tüketilen poğaçalar bazı kişiler içinse sakıncalı. Sağlık bakımından sorun yaratabilen konuların başında gluten intoleransı geliyor. Gluten hassasiyetiniz varsa, çölyak hastasıysanız ya da glutensiz bir diyet programı uyguluyorsanız poğaçalardan tamamen uzak kalmanıza gerek yok! Geleneksel poğaçalarda kullanılan un yerine glutensiz unlardan yapılan poğaçalar tükettiğinizde sindirim sisteminizin rahatsız olmasının önüne geçmeniz mümkün.
Glutensiz tarifler listesinde yer alan glutensiz poğaça evde kolayca yapılabilen, doyurucu ve iyi bir atıştırmalık seçeneği sunuyor. Aynı zamanda kahvaltı için de lezzetli ve sağlıklı alternatifler arasında yer alıyor. Glutensiz unla yapılan poğaçaların tadı geleneksel şekilde yapılan poğaçalardan pek farklı değil. Tadına alışık değilseniz zamanla glutensiz poğaçaları çoğu kişi gibi siz de sevmeye başlayabilirsiniz. Ayrıca glutensiz poğaçaların içine gluten içermeyen birçok farklı ürün ekleyip damağınızı şenlendirecek birbirinden çeşitli lezzetler elde edebilirsiniz.
Glutensiz Poğaça Nasıl Yapılır?
Glutensiz unla poğaça yapmak için glutensiz un ile birlikte çoğu kez evde de kolaylıkla bulunan bazı temel besin maddelerini kullanmak yeterli. Glutensiz poğaçanın içine koyabileceğiniz ürünleri çeşitlendirmek ise sizin elinizde. Örneğin beyaz peynir, lor peyniri, kaşar peyniri, maydanoz, dereotu gibi ürünlerin yanı sıra patates, ıspanak ve çeşitli sebze türlerini de poğaçanızın içine dahil edebilirsiniz. Baharat ve tuz oranlarını da yine kendi damak zevkinize, hassasiyetinize göre istediğiniz gibi ayarlamanız mümkün.
Glutensiz poğaça tarifleri arasındaki farklardan birini de maya oluşturuyor. Bazı kişiler mayalı tarifleri daha çok severken mayasız tarifi tercih edenlerin sayısı da oldukça fazla. Maya genel olarak gluten içeren bir madde olmamasına karşın bazı türleri gluten içerebiliyor. Bundan dolayı glutensiz poğaçanızı hazırlarken içine koyacağınız her ürünün gluten içermediğinden emin olmanızda fayda var. Karaca glutensiz gıdalar ile poğaçalarınızı gönül rahatlığıyla hazırlayabilirsiniz.
Mayasız Glutensiz Poğaça Tarifi
Mayasız Glutensiz Poğaça Tarifi Malzemeleri
- 3 su bardağı kadar glutensiz un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay bardağı kadar sıvı yağ
- 1 su bardağı ölçüsünde yoğurt
- 1 adet yumurta
- Beyaz peynir
- Maydanoz
- Biraz tuz
Mayasız Glutensiz Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır
- Geniş bir kabın içinde glutensiz unu, tuzu ve kabartma tozunu karıştırın.
- Kabın içindeki karışıma yoğurdu ve sıvıyağı da ekleyip iyice yoğurun.
- Hamurunuzu bir süre dinlenmeye bırakın.
- Hamurunuz bir kenarda dinlenirken, istediğiniz miktarda beyaz peynir ve maydanozu karıştırıp iç harcı hazırlayın. İsterseniz harca ince ince doğranmış zeytin parçacıkları ya da dereotu gibi besinler de ekleyebilirsiniz.
- Harcı hazırladıktan sonra beklettiğiniz ve parçalara ayırdığınız hamurun içine koyup üzerlerini kapatın.
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serdikten sonra üzerlerine hazırladığınız poğaçaları dizin. Poğaçaların üzerlerine güzel bir görüntü ve tat vermesi için yumurta sarısı sürün. Ayrıca isteğinize göre poğaçaların üzerini susam veya çörek otu ile süsleyebilirsiniz.
- Poğaçaları önceden 180 derece ısıtılan fırına koyun ve ortalama 30-35 dakika pişirin. Pişme süresi fırın özelliklerine göre farklılık gösterebileceğinden ötürü poğaçaları ara sıra kontrol edebilirsiniz.
Mayalı Glutensiz Poğaça Tarifi
Mayalı Glutensiz Poğaça Tarifi Malzemeleri
- Glutensiz un 3 su bardağı
- Sıvı yağ 1 çay bardağı
- Ilık süt 1 su bardağı
- Glutensiz instant maya 1 küçük paket
- Kahverengi şeker 2 yemek kaşığı
- Yumurta akı
- Beyaz peynir
- Dereotu ya da maydanoz
- Tuz 2 tatlı kaşığı
Mayalı Glutensiz Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır
- Glutensiz poğaça yapımı için öncelikle mayayı, ılık süt ve şekeri bir kabın içinde karıştırın.
- Derin bir kabın içine glutensiz unu koyduktan sonra ortasına yumurta beyazı, un, yağ, tuz ve mayalı karışımı ekleyin.
- Hamuru yavaş ve özenli şekilde yoğurun. Gerekirse hamura yavaş yavaş su ekleyebilirsiniz.
- Yoğurma işlemini tamamladıktan sonra hamurun üzerine temiz bir bez örtün. Hazırladığınız hamuru yaklaşık yarım saat kadar dinlendirip mayalandırın.
- Hazırladığınız hamuru cevizden biraz daha büyük boyutlara ayırın.
- Beyaz peynir, dereotu ve maydanoz ile iç harç hazırlayın. Dilerseniz başka peynir çeşitleri ya da malzemeler de kullanabilirsiniz.
- Bir merdane yardımıyla hamur parçalarını açarak istediğiniz gibi şekillendirin. Hazırladığınız harcı içlerine yerleştirin.
- Son olarak kapattığınız poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün. İsterseniz poğaçaların üzerine çörek otu ya da susam ilave edin.
- Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiyi önceden ısıttığınız fırına koyun. Yaklaşık 180-190 derecede pişirin.
- Poğaçalar genellikle ortalama 20-25 dakikada pişer. Mayalı poğaçalarınızın kabarması, puf puf olması, üzerinin renk değiştirmesi pişmiş olduklarının göstergeleri arasındadır.
Glutensiz Poğaça Tarifi için Püf Noktalar
Her yemekte olduğu gibi birbirinden lezzetli glutensiz poğaçalar yapmak için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar bulunuyor. Glutensiz undan yapılan poğaçalar genellikle daha sert oluyor. Eğer istediğinizden daha sert bir hamur elde ettiyseniz sıvı ürünleri biraz daha fazla miktarda kullanabilirsiniz.
Poğaçanın lezzeti ile hamurun iyice dinlenmesi de birbiriyle oldukça bağlantılı. Hamur ne kadar iyi dinlenirse poğaçalar o kadar lezzetli olacaktır. Ayrıca iyi yoğurmak da afiyetle yiyeceğiniz poğaçaların lezzet sırları arasında yer alıyor. . Karaca profesyonel mutfak şefi modelleri ile poğaça hamurunuzu uzun uzun uğraşmadan, çok pratik şekilde ve homojen olarak yoğurabilmenin keyfini çıkarabilirsiniz.
Enfes glutensiz poğaçalar hazırlamak için her malzemenin ama özellikle de unun kalitesi de son derece önem taşıyor. Farklı glutensiz un çeşitlerini tercih edebileceğiniz gibi glutensiz un tariflerinde çoğunlukla karabuğday unu kullanılıyor. Karaca glutensiz un çeşitleri kaliteli ve besleyici içerikleri ile hem daha sağlıklı hem de daha leziz poğaça hazırlamanıza yardımcı oluyor.
Glutensiz Poğaçaları Damak Zevkinize Göre Lezzetlendirin!
Glutensiz poğaça yapmanın en güzel yanlarından biri herkesin kendi damak zevkine göre birçok alternatifi seçebiliyor olmasıdır. Farklı lezzetler için aşağıdaki önerilerden de faydalanabilirsiniz:
- Pofuduk ve yumuşacık poğaça sevenlerdenseniz tarifinizi mayalı olarak hazırlayabileceğiniz gibi kabartma tozundan ya da limon suyu, sirke gibi asidik bir bileşenden de yararlanabilirsiniz.
- Glutensiz ve vegan poğaçalar hazırlamak için bitkisel süt, bitkisel yoğurt ,bitkisel margarin veya vegan peynir çeşitlerini kullanabilirsiniz.
- Beyaz peynir yerine rendelenmiş kaşar ya da lor peyniri de oldukça lezzetli tatlar yaratmanıza yardımcı olabilir.
- Tuzlu ve zeytinli poğaçaların tadı bir başkadır. Zeytin sevenlerdenseniz ince doğranmış zeytinleri hamurunuza ilave edebilirsiniz.
- Kurutulmuş domates ve doğranmış yeşillikler de tercih edebileceğiniz lezzet alternatifleri arasında yer alır.
- Poğaçanın hamuruna karıştırılan taze dereotu damakta aromatik, ferah ve hoş bir tat bırakır.
Glutensiz Poğaça Kaç Kalori?
Glutensiz poğaçanın kalorisi içerdiği malzemeye göre değişkenlik gösteriyor. Ancak orta büyüklükteki bir adet glutensiz poğaçanın kalorisi ortalama 85-100 kalori arasında. Glutensiz poğaçanın besin değerinde ise ilk sırayı karbonhidrat alıyor. Ayrıca üründe protein, yağ ve lif gibi besin maddeleri de bulunuyor.
Glutene alerjisi olanlar; gluteni kısmen ya da tamamen hayatlarından çıkarmak zorunda kalanlar glutensiz poğaça tariflerinden faydalanabilir. Glutensiz beslenmeyi bir yaşam tarzı olarak benimseyen ve sportif hedefler amacıyla tercih eden kişiler de birbirinden lezzetli glutensiz poğaçalar ile enerji toplarken kilo kontrolünü daha kolay sağlayabilir.
Siz de afiyetle tüketebileceğiniz, evde kolayca hazırlayıp yiyebileceğiniz glutensiz poğaçalar için Karaca’dan glutensiz un satın alabilirsiniz! Ayrıca birçok yemekte olduğu gibi hamur işlerinde de çok iyi ve pratik sonuçlar veren Karaca airfryer modellerine de hemen göz atın!