Ramazanın sevilen tatlılarından Revani, Refika farkıyla Karaca mutfaklarımızda! Bu Revani tarifine bakıp iftarda sevdiklerinizle nefis bir tatlı deneyimi yaşayabilirsiniz.
Revani
Revani Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri
Revani Malzemeleri
- 2 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım limonun suyu
- 1 su bardağı su
Şerbet için:
- 2 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- Yarım limonun suyu
Üzeri için:
- Hindistan cevizi veya çekilmiş fındık
Revani Nasıl Yapılır
- Öncelikli olarak şerbeti hazırlarken geniş tencereye toz şekeri ve suyu koymanız gerekir. Orta ateşte kaynatma işlemini yaparak limon suyunu ekleyebilirsiniz. Şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakmanız önerilir.
- Derin kasede irmik, toz şeker, süt, sıvı yağ, kabartma tozu ve limon suyunu karıştırmanız gerekir.
- Ayrı derin kasede yumurtaları çırparak irmik karışımına ekleyebilirsiniz. Tüm malzemeleri birleştirerek homojen hamur elde edebilirsiniz.
- Yağlanmış fırın tepsisine hamuru dökerek üzerini düzleştirmeniz önerilir.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirme işlemini yapabilirsiniz.
- Fırından çıkarılan revaniyi soğumuş şerbeti üzerine gezdirerek hazırlayabilirsiniz.
- Dilimleyerek servis yapabilir, üzerini hindistan cevizi ya da çekilmiş fındık ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Video
Besin Değeri
Revani Tatlısının Püf Noktası
Revani Türk mutfağının sevilen tatlılarından biri olarak yer alır. Bu tatlı türü çoğu evde sıkça tüketilir. Revani yapmak kolay görünsede uyulması gereken bazı püf noktaları bulunur. Bu noktaları takip ederek daha lezzetli ve kusursuz revani pişirebilirsiniz.
Revani tatlısı tarifinin uygun takip edilmesi olması lezzet ve dokusu için oldukça önem taşır. Hamurun kıvamı çok sert olursa revani çok sert ve kuru olabilir. Eğer hamur çok yumuşak kalırsa revani dağılabilir ve şekil alamaz.
Hamuru hazırlarken irmik ve diğer malzemeleri karıştırdıktan sonra kıvamına bakmanız gerekir. Hamurun kıvamı sert geliyorsa biraz daha süt ya da su eklemesi yapabilir, yumuşatabilirsiniz. Hamurun kıvamı sert olursa şerbeti daha çok emerek yoğun tat bırakabilir.
Hamuru tepsiye döktükten sonra hamurun tepsiye eşit şekilde dağıldığından emin olmanız gerekir. Hamuru tepsinin içerisine yaymanız ve hamurun her yerine eşit şekilde dağıldığından emin olmanız önerilir. Bu uygulama sayesinde revani daha homojen ve estetik görünüme sahip olabilir.
Revani yapılışı işlemini yaparken üstünün çatlamaması için fırın sıcaklığını düşük tutabilirsiniz. Tatlının üzerini alüminyum folyo ile örtebilirsiniz. Folyo revaninin üstüne temas etmeden örtülerek bekletildiktenn sonra son birkaç dakika folyo çıkarılabilir ve tatlını üstü hafifçe kızartılabilir.
Şerbeti revaninin üzerine dökmek için şerbetin soğuk olması revaninin sıcak olması gerekir. Bu durum şerbetin revaninin içine girmesine ve lezzetini artırmasına destek sağlar. Şerbeti tepsinin ortasından başlayarak yavaş yavaş dökerebilir tepsinin her yerine eşit şekilde yayıldığından emin olabilirsiniz.
Şerbeti revaninin üzerine döktükten sonra revaniyi ortalama 1 ya da 2 saat dinlendirmeniz önerilir. Şerbetin hamura tamamen nüfuz etmesine ve revaninin daha lezzetli olmasına destek olur.
Revani Pişirme Önerileri
Revani tatlısı Türk mutfağında önemli yere sahip olur. Sofralarda sıkça tercih edilen tatlı pratik şekilde yapılabilir. Yapımı oldukça basit olan tatlı farklı tatlar ve dokularla hazırlanarak tüketilebilir. Tatlıyı yaparken önerileri takip etmeniz daha lezzetli ve kusursuz revani yapmanıza olanak sağlar.
Revani tatlısı nasıl yapılır sorusunu merak edebilirsiniz. Revani yaparken revani malzemeleri kalitesi lezzeti doğrudan etkiler. En iyi ve taze revani tarifi malzemeleri seçmeye özen göstermeniz önerilir. İrmik, tereyağı, yumurta, şeker ve süt gibi malzemelerin kalitesi revaninin lezzetinde etkili olur.
Şerbetin kıvamı revaninin lezzeti ve dokusu için önem gösterir. Şerbet çok sıvı olursa revani şerbeti emmeyebilir ve tatlı sulu olabilir. Şerbet çok koyu olursa, revani şerbeti fazla içine çeker ve aşırı tatlı aroma olabilir.
Şerbetin kıvamı şeker ve su oranının denge kullanılmasına bağlı olur. Şerbeti hazırlarken şeker ve su oranını uygun ayarlamanız, şerbetin kıvamını düzenli olarak kontrol etmeniz tavsiye edilir.
Tatlıyı yaparken farklı malzemeler ekleyebilir farklı tatlar ve dokular deneyebilirsiniz. Örneğin, hindistan cevizi, ceviz, badem, fındık ve kuru üzüm gibi malzemeler ekleyerek tatlının lezzetini farklılaştırabilirsiniz. Portakal ve limon kabuğu rendesi gibi malzemeler de revaniye hoş aroma kazandırır.
Revani özel günlerde ve davetlerde sunulduğunda görsel olarak çekici olur. Süsleme ve sunum revaninin lezzeti kadar önem taşır.
Dilimlenmiş limon dilimleri, taze meyveler, fındık parçaları ve çikolata sosu gibi malzemelerle revaniyi süslemede kullanılabilir. Tatlıyı dilimledikten sonra üzerine pudra şekeri dökebilirsiniz.
Revani hamuru hazırladıktan sonra hamuru dinlendirmek, hamurun kıvamının oturmasına destek olur. Hamurun dinlenmesi hamurun daha kolay harmanlanmasına ve daha iyi dokuya sahip olmasına olanak sağlar.