Markete gidip birbirinden lezzetli meyve ve sebzeleri seçip aldınız. Kritik kısım şimdi başlıyor. Meyve ve sebzelerin bozulmaması için, uygun koşulları sağlamak oldukça önemli. Bu besinlerin vitamin ve mineral değerlerini koruyarak besinleri daha uzun süre taze tutabileceğinizi söylesek?
Meyve sebzeler buzdolabında nasıl saklanır ve yeşillik nasıl muhafaza edilir gibi soruları sorduğunuzu duyar gibiyiz. Doğru bildiğiniz yanlışları uyguluyor veya birkaç adımı atlıyor olabilirsiniz. Besinlerin çürümemesi, besin değerlerini kaybetmemesi, sağlıksız bir ortam yaratarak küf ve bakteri oluşturmaması için gerekenleri sıralıyoruz.
- Meyve: Meyveler sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezidir. Tabii ki bizim de! Meyveleri saklamak için genellikle oda sıcaklığında tutmak idealdir. Fakat bazı meyvelerin sıcak havalarda daha hızlı olgunlaşabileceğini unutmamak gerekir. Bu yüzden sıcaklığa, meyvenin türüne ve olgunluğuna göre buzdolabı seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
- Sebze: Sebzelerin de beslenme düzenimizdeki yerini es geçemeyiz Bozulmaması için genelde buzdolabında tutulan besinler olsa da, meyveler gibi türüne göre, karanlık ve serin alanlarda muhafaza edilmesi gereken çeşitleri de vardır.
Meyve ve sebze aldıktan sonra hangi faktörlere önem göstermeniz gerektiğini püf noktalarıyla açıklayacağız. Saklama yöntemlerinden verim alabilmek için, günlük diyetinizin büyük bir parçasını oluşturan bu besinleri alırken de bazı noktalara dikkat etmelisiniz.
Sezona uygun, hasarsız, canlı ve parlak görünüm doğru ürünü seçtiğiniz anlamına gelir. Böylelikle bu doğal gıdaları, basit birkaç adımı takip ederek dalından yeni koparılmış gibi tüketebilirsiniz. Meyve ve sebzeler dolapta nasıl saklanır sırlarımızı açıklamaya başlıyoruz.
Meyve ve Sebzelerin Saklanması İçin Doğru Sıcaklık
Meyve ve sebze çeşitlerinin ideal sıcaklıkta muhafaza edilmesi, tazeliğin uzun süre korunmasını sağlayan önemli konulardan biridir. Doğal besinlere uygun farklı sıcaklık aralıkları olabilir. Bu aralıkların dışında tutulan meyve ve sebzeler çabuk bozulabilir veya çürüyebilir.
Saklama sıcaklığının ve gerekli ortamın her gıdada farklı olabileceğini söyledik. Örneğin domates, biber, patlıcan, salatalık, kabak, mısır, patates ve soğan gibi sebzeler oda sıcaklığında; brokoli, havuç, ıspanak, marul, pazı ve turp gibi sebzeler buzdolabında tutulmalıdır. Buzdolabı sıcaklık ayarının 2-4 derece arasında olması yeterlidir.
Meyvelerde bulunan vitamin ve minerallerden maksimum şekilde yararlanabilmeniz için, bu besinleri depolarken hangi sıcaklıkları tercih etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Muz, ananas, mango, avokado, limon, lime, greyfurt ve üzüm gibi doğal gıdaları oda sıcaklığında tutabilirsiniz.
Olgunlaşan meyveleri kısa sürede tüketmeyecekseniz, 2-4 derece arasındaki buzdolabınızda tutmaya başlamalısınız. Bunun sebebi besinlerin tam olarak olgunlaştıktan sonra daha çabuk çürümeye başlamasıdır. Özellikle çilek, böğürtlen ve ahududu gibi meyvelerde bu süreç hızlı ilerleyebilir.
Sıcaklığın yanında nem de kontrol edilmesi gereken önemli faktörlerden biridir. Nemi fazla olan ortamlarda muhafaza edilenmeyve sebze çeşitleri bozulmaya ve küflenmeye daha elverişli olur. Patates, soğan, sarımsak ve tatlı patates gibi kök sebzeler kuru alanlara konularak belirli aralıklarda havalandırılmalıdır.
Özenle seçerek aldığınız doğal gıdaları, sağlanan doğru sıcaklık ve nem düzeyleri sayesinde lezzetlerini kaybetmeden sofralarınızda yemeye hazır hâle getirebilirsiniz. Her meyve ve sebzeyi çeşidine, olgunluğuna ve tüketeceğiniz zamana göre değerlendirmeyi unutmayın.
Meyve ve Sebze Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğal gıdaların saklanması sırasında tazeliğini ve besin değerlerini koruması önemlidir. Uygun işlemler sayesinde oluşabilecek sağlık risklerinin önüne geçebilirsiniz. Sebze ve meyveler dolapta nasıl saklanır, dikkat edilmesi gereken nelerdir inceleyelim.
- Meyve ve sebzeleri depolarken ayıklama yapmanız gerekebilir. Yumuşayan ve çürüyen besinler ayrı durmalıdır. Çürümeye başlayan gıdalar diğerlerinin de bu yola girmesine neden olabilir.
- Muz, elma, avokado ve karpuz gibi besinleri farklı yerlerde tutmak gerekebilir. Bunun sebebi bu gıdaların salgıladığı etilen gazıdır. Etilen gazı etrafındaki meyve ve sebzelerin olgunlaşma hızını artırabilir.
- Domates, etilen gazı salınımından oldukça etkilenen besinlerden biridir. Bozulmayı engellemek için bu adımı atlamayın.
- Etilen gazı bazı durumlarda işinize de yarayabilir. Henüz olgunlaşmamış gıdaları yemeye daha hızlı bir şekilde hazır hâle getirmek için elma gibi etilen gazı salgılayan yiyeceklerle bir arada bulundurabilirsiniz.
- Meyve ve sebzeler muhafaza edilirken gereken ideal sıcaklık genellikle 2-4 derece arasındadır. Buzdolabı bu şartları yerine getiren yöntemler içinde yer alır. Fakat ananas, avokado ve karpuz gibi besinlerin olgunluğuna göre oda sıcaklığında tutulabileceğini de unutmayın.
- Bazı doğal gıdalar diğerlerinden daha hassas ve özenli saklama koşulları gerektirebilir. Çilek hassas yapısı nedeniyle çürümeye meyillidir. Bu nedenle yıkandıktan hemen sonra tüketilmeleri önerilir.
Depolama yaparken ayıklama, etilen gazı salgılayan besinleri ayrı tutma, ideal sıcaklık gibi maddeleri göz önünde bulundurarak ortaya çıkabilecek israfı engelleyebilir ve sağlıklı beslenmenizi destekleyebilirsiniz.
Sebze ve Meyveleri Saklarken En Sık Yapılan Hatalar
Çoğu kişi mutfak tezgahına koyduğu meyve ve sebzeleri uzun süre orada tutmak ister. Aslında bilinmesi gereken birkaç detayla bu besinleri kolayca depolayabilirsiniz. Buzdolabında sebzeler neden çabuk bozuluyor, sık yapılan bazı hataları gözden geçirelim.
Doğal gıdaları sıkı bir şekilde sarıp buzdolabına koymak başta gelen hatalar arasında yer alır. Bu yöntem besinlerin havasız kalarak çürümesine neden olabilir. Besinleri hava alabilecekleri ortamlarda ve şekillerde tutmalısınız.
Bazı meyve ve sebzeleri taze tutmanın bir diğer yolu da yıkamadan saklamaktır. Böylelikle nem problemi yaşamadan doğal gıdaları muhafaza edebilirsiniz. Özellikle çilek yıkandıktan sonra çabuk bozulur.
Yeşil yapraklı sebzeler, havuç gibi toz ve toprak barındırabilecek besinleri sudan geçirmeniz gerekirse, dolaba koymadan önce kuruladığınızdan emin olun.
Elma, muz, kayısı, incir, üzüm ve erik gibi olgunlaşmayı hızlandıran etilen gazını salgılayan meyve ve sebzeleri, duruma göre diğerlerinden ayrı veya onlarla birlikte tutmanız gerekebilir.
Doğal besinleri plastik poşetlerde saklamak, yapabileceğiniz zararlı yöntemler arasındadır. Plastik poşetler nem ve havayı hapsederek sağlıksız bir ortam yaratır. Bu yüzden kağıt havlu veya uygun kaplar kullanmanızı öneriyoruz.
Sebze ve meyveleri doğradıktan sonra oda sıcaklığında bırakmamanız gerekir. Doğranmış besinlerin havayla temas eden yüzey alanı fazla olur ve daha çabuk çürüyebilir.
Buzdolabı çeşitlerinde, bölmeler arası soğukluk farkı fazla olabilir. Bazı meyve ve sebzeler çok düşük sıcaklıklarda bozulabilir. Uygun bölmelerini tercih ettiğinizden emin olun.
Meyve ve Sebze Saklarken Kullanılması Gerekenler
Meyve ve sebzelerin sağlığımız için önemini biliyoruz. Peki buzdolabına sebzeler poşetle mi konulmalı? Bu besinler yıkanmış, yıkanmamış, oda sıcaklığında, buzdolabında nerede ve nasıl olursa olsun, lezzetini korunması için doğru saklama yöntemleriyle birlikte uygun kapta tutulmalıdır.
Doğal gıdaları depolamak için kap seçerken malzemelerini ve kullanım amaçlarını kontrol etmelisiniz. Poşet yerine özel olarak meyve ve sebze için üretilmiş saklama kaplarını tercih ederseniz daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Karaca işlevsel, aynı zamanda da şık bir görünüm sunan ürünleriyle bu konuda yardımcınız olabilir. Karaca saklama kaplarının dayanıklı ve sızdırmaz yapısı yiyeceklerinizi istenen şartlarda koruyabilir. Karaca Vicks Bailando 6’lı Saklama Kabı ise özel Vicks teknolojisi ile yiyecekleri uzun süre taze tutmanızı sağlar.
Doğru adımları takip ederek, uygun saklama kaplarının da kullanımı sayesinde, sebze ve meyvelerin israfını önleyip faydalarından verimli şekilde yararlanabilirsiniz.