Köklü geçmişi zengin aromasıyla gönüllere taht kuran Türk kahvesi, sohbetlerin ve geleneksel ritüellerin ayrılmaz bir parçası. Türk kahvesi denildiğinde aklınızda sadece tek bir kahve beliriyor olabilir. Ancak Türk kahvesinin Anadolu topraklarında yöreye göre değişen farklı çeşitleri de var.
Dilerseniz gelin, gezip dolaştığı yörelere göre şekillenen Türk kahvesinin çeşitlerini inceleyelim.
Türk Kahvesi Çeşitleri Nelerdir?
Her yöreye göre pişirme ve sunum yöntemlerine göre farklılaşan Türk kahvesi çeşitleri, ait olduğu bölgenin de temsiliyetini sağlar. Yani kültürel olarak da kıymetli bir yerdedir. Yoğun tadı ve aromatik lezzetleriyle damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakan Türk kahvesinin çeşitlerini daha önce denemediyseniz mutlaka bir şans vermenizi öneririz.
Sizin için en çok bilinen Türk kahvesi çeşitlerini sıraladık.
- Menengiç Kahvesi
- Dibek Kahvesi
- Mırra Kahvesi
- Süvari Kahvesi
- Cilveli Kahve
- Kervansaray Kahve
- Damla Sakızlı Türk Kahvesi
- Kül Kahvesi
Şimdi de bu kahve çeşitlerinin özelliklerine göz atalım.
Menengiç Kahvesi
Bir Türk kahvesi çeşidi olan menengiç, klasik Türk kahvesinden farklı bir tat profili sunar. Geleneksel Türk kahvesi pişirme yöntemlerine uygun olarak pişirildiği için Türk kahvesinin bir çeşidi olarak geçer. Aslında içerisinde herhangi bir kahve bulunmaz, dolayısıyla kafeinsizdir. Kahve yerine menengiç (Çitlembik ya da bıttım da denir.) ağacından elde edilir. Kahve yapılırken menengiçin öğütülmüş meyvesi ve süt kullanılır. Gaziantep mutfağının vazgeçilmez yöresel içecekleri arasında yer alır.
Sütlü Türk Kahvesi
Mihrimah Sultan Kahvesi olarak da bilinen sütlü Türk kahvesi, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın ilk çocuğu olan Mihrimah Sultan’dan ismini alır. Kahve sever olan Mihrimah Sultan, sık sık Türk kahvesi tüketir ancak kahvesini yumuşak içimli bir hale getirmek için süt ile pişirilmesini ister. Sonrasında bu kahve çeşidi saray eşrafında Mihrimah Sultan’dan ismini alarak tüketilmeye başlar.
Dibek Kahvesi
Dibek kahvesi ya da diğer adıyla Osmanlı kahvesi, klasik Türk kahvesinden farklılaşmasının sebebi öğütülme şeklidir. Dibek taşı havanlarda dövülerek öğütülen Türk kahvesi, klasik Türk kahvesine göre daha kalın bir yapıda bulunur. Yumuşak içimi ve yüksek aromalı yapısıyla klasik Türk kahvesinden daha farklı bir tada sahiptir. İzmir ve Diyarbakır’ın yanı sıra Elazığ ve Adıyaman gibi şehirlerde tercih edilen bir kahve türüdür.
Mırra Kahvesi
Mırra, pişirme ve servis yöntemi ile klasik Türk kahvesinden farklılaşıyor. İsmini ise Arapçada “acı” anlamına gelen “mûr” kelimesinden türetilerek alıyor. Mırra, diğer Türk kahvesi çeşitlerinden farklı olarak birkaç kez kaynatılarak pişirilir. Klasik Türk kahvesinden daha sert olduğu için Türk kahvesi fincanları yerine kulpsuz küçük bardaklarda ve 1 fincan Türk kahvesinden daha az miktarda servis edilir. Özellikle özel günlerde servis edilen mırra Şanlıurfa, Adana, Mardin gibi Güneydoğu’daki şehirlerde tüketilir.
Süvari Kahvesi
Süvari kahvesinin de servis ve pişirme yöntemi klasik Türk kahvesinden daha farklıdır. Süvari, çifte kavrulmuş Türk kahvesinin birkaç kez yani köpüğü yok olana dek kaynatılarak pişirilmesiyle oluşur. Türk kahvesi fincanı yerine ince belli çay bardağında servis edilir. Osmanlıca tarz-ı hususi yani kişiye özel kelimesinden gelen Tarsusi kelimesi ile de anılınır. Ege ve Akdeniz bölgelerinde özellikle Hatay’da popüler bir Türk kahvesi türüdür. Genellikle Ege Bölgesi’nde süvari, Akdeniz bölgesinde tarsusi ismiyle anılır. Akdeniz Bölgesi’nde yer almasına rağmen Hatay’da da süvari olarak isimlendirilir.
Cilveli Kahve
Servis şekliyle farklılık gösteren cilveli kahve Manisa yöresine ait bir Türk kahvesi çeşididir. Klasik yöntemle pişirilen Türk kahvesinin üzerine çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem ilave edilir. Bu ekleme ile Türk kahvesine farklı bir lezzet katılmış olur. Ayrıca bademlerin yenebilmesi için kahvenin yanında bir çay kaşığı da verilir.
Kervansaray Kahve
Adıyaman yöresine ait alan kervansaray Kahve, Türk kahvesine eklenerek hazırlanan bir karışımdan yapılır. Pişirme ve servis yöntemi klasik Türk kahvesinde olduğu gibi yapılan kervansaray kahvesinin içerisinde Türk kahvesinin yanı sıra keçiboynuzu, menengiç kahvesi, krema, damla sakızı, salep ve çikolata bulunur. Farklı aromalara sahip bu kahve çeşidinin tadı klasik Türk kahvesinden çok daha farklıdır.
Damla Sakızlı Türk Kahvesi
Damla sakızlı Türk kahvesi, sunum ve pişirme yöntemi olarak klasik Türk kahvesi ile aynı şekilde hazırlanır. Sadece kahve suyu içerisine damla sakızı dövülerek eklenir. Eridikten sonra kahveyle buluşturularak pişirilir ve servis edilir. Buram buram damla sakızı kokan Türk kahvesinin farklı bir yorumu olarak da değerlendirebiliriz.
Kül Kahvesi
Klasik Türk kahvesinin bir anda yüksek ısıya maruz kalmadan, yavaş yavaş közün alındığı külün içerisinde ya da kumda pişirilen çeşidine kül kahvesi denir. Ağır ve eşit sıcaklıkta pişen kahvenin tadı da kokusu da daha yoğun bir tat profili sağlar. Karaca Türk Kahve Makinesi Modelleri ile közde ağır ağır pişen kahvenin bol köpüklü geleneksel lezzetini yakalayabileceğinizi unutmayın.
Türk kahvesi sadece farklı çeşitleri olan bir içecek değil kültürel olarak da zenginliğimizin bir temsilcisi. Türk kahvesinin kültürel bir değer olduğuna inanan ve kültürümüzü yurt dışında tanıtmayı misyon edinen Karaca da, Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenen Altın Küre ev sahipliğindeki partide ürünleriyle boy gösterdi. İkonik Hollywood yıldızları Karaca Red Carpet Collection tabakları ile Türk lokumu ve Karaca Red Carpet Collection Galactic Kahve Fincan Takımları ile ikram edilen Türk kahvesinin tadını çıkardı.
Siz de ülkemizi yurt dışında temsil eden ve Hollywood yıldızlarına kadar ulaşan şık kahve takımlarından kahvelerinizi yuduklamak isterseniz Karaca Red Carpet Collection Galactic Kahve Fincan Takımı ile tanışabilirsiniz.