Kurban Bayramı; dini bir bayram olmanın yanı sıra kalabalık aileler için bir araya gelme, mutlulukları paylaşma gibi vesileler açısından da önemli bir zaman dilimidir. Tabii aileler ve arkadaşlarla bir araya gelip bir ziyafetin paydaşı olmak, kutlamaların sadece keyifle geçmesinden çok sağlık açısından da dikkatli olmasını gerektirir. Çünkü Kurban Bayramı’nda beslenme oldukça önemli bir konudur. Peki, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme söz konusu olunca nelere dikkat etmelisiniz?
Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Beslenme Neden Önemlidir?
Kurban Bayramı, özellikle et tüketimi ile anılan bir dönem. Yoğun et tüketimi ise vücudun dengesini bozabilen bir beslenme düzenidir. Sağlıklı beslenmeye özen göstermek de her dönemde olduğundan daha çok Kurban Bayramı’nda önemlidir.
Bu dönemde sağlıklı beslenmenin önemi birkaç konu başlığıyla değerlendirilebilir.
- Sindirim sağlığı: Bayram boyunca tüketilen ağır et yemekleri, sindirim sistemini zorlayabilir. Sağlıklı bir beslenmeyi tercih etmeniz, mide ve bağırsak sağlığı başta olmak üzere vücut sağlığı için önemlidir.
- Kalp sağlığı: Kırmızı etin özellikle yağlı bölümleri yüksek oranda doymuş yağa sahip olabilir. Bu durum da kalp hastalıklarına davetiye çıkarabilecek bir düzeye ulaşabilir. Sağlıklı beslenmeniz, kalp sağlığını korumak için önemlidir.
- Kilo kontrolü: Bayram dönemlerinde yoğun et tüketimi, kilo artışına neden olur. Dengeli ve sağlıklı beslenerek kilo yönetiminizi kontrol altında tutabilirsiniz.
- Enerji düzeni: Dengesiz ve yoğun beslenmeniz; kan şekerinizde dalgalanmalara, dolayısıyla da enerji seviyenizde düşüklüğe neden olabilir. Gün boyu enerjik kalmanızı sağlamak için bayram döneminde dengeli beslenmeniz gerekir.
Peki, Kurban Bayramı’nda beslenme düzeninizi sağlıklı ve dengeli bir şekilde kontrol altında tutmak için neler yapmalısınız?
Porsiyonlarınızı Kontrol Edin
Kurban Bayramı’nda yemeklerin cazibesi baş döndürücü boyuta ulaşabilir. Ancak yemekte aşırıya kaçmamak için tabağınızdaki porsiyonların boyutunu kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Zihninizin tokluk hissini algılayabilmesi biraz zaman alabildiği için ikinci tabağa geçmeden önce birkaç dakika beklemeniz de tavsiye edilir.
Öğününüzü Dengeleyin
Dengeli bir öğün, farklı yiyecek gruplarının eşit ölçüde tüketildiği bir beslenme prensibine dayanır. Protein açısından zengin kurban etini pilav veya tam buğday ekmeği gibi tam tahıllı yemeklerle dengeleyerek hem besleyici hem de dengeli bir öğün elde edebilirsiniz.
Etin Yağsız Bölümünü Tercih Edin
Eğer tercih şansınız varsa etin yağsız bölümünü tüketmeye gayret edebilirsiniz. Pişiren sizseniz eti pişirmeden önce fazla yağı çıkarabilir; kavurma, ızgara veya haşlama gibi kızartmaya kıyasla yağ içeriğini düşüren pişirme yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Tatlı Tüketiminde Aşırıya Kaçmayın
Kurban Bayramı beslenme açısından et kadar tatlının da yoğun olduğu bir dönemdir. Şeker ve kalori açısından oldukça zengin tatlılar, vücut sağlığı için de tehlike arz edebilir. Mümkün olduğu müddetçe az miktarda tatlı tüketmeye, seçme hakkınız varsa kuru kayısı gibi nispeten sağlıklı içeriğe sahip tatlıları ikram etmeye özen gösterebilirsiniz.
Tuz Tüketimine Dikkat Edin
Siz de yemeğin henüz tadına bakmadan tuz ekleyenlerdenseniz Kurban Bayramı’nda bu huyunuzu bir kenara bırakmak için ilk adımı atabilirsiniz. Yüksek ölçüde tuz alımı, su tutumu ve yüksek tansiyona yol açabilir. Yoğun et tüketiminin üzerine yüksek tuz da eklenince sağlıklı beslenmeden uzaklaşmanız kaçınılmazdır. Yemeği hazırlayan sizseniz ekstra tuz eklemeden yemeğe lezzet katmak için kimyon, zerdeçal, tarçın gibi doğal otlar ve baharatlar kullanabilirsiniz.
Yemeği Paylaşın
Kurban Bayramı’nın ruhu paylaşmaya dayanır. Eti dağıtmanız, dolaylı yoldan tüketeceğiniz et miktarını yönetmenizi de sağlar. Hem bayramın ruhunu tam olarak yakalayabilmeniz hem de sağlıklı beslenmeye devam etmeniz için etinizi paylaşmayı ihmal etmeyin.
Vücudunuzu Dinleyin
Her bünyenin sindirim sistemi ve yiyeceklere verdiği tepkiler farklıdır. Belli yiyecekler rahatsızlık, şişkinlik veya benzer sorunlara neden olabilir. Hangi yiyeceklerin ne kadar tükettiğinizde vücudunuzda rahatsızlığa neden olduğunu keşfederseniz tüketiminizi uygun ölçüde gerçekleştirebilir ve sağlıklı beslenmeyi bayramda da ihmal etmemiş olursunuz.
Yemeğin Tadını Çıkarın
Bilinçli yemek yemenin sırrı, yemek sırasında tamamen o anı yaşamaktan geçer. Her lokmanın tadını çıkarmanız ve yiyeceklerin lezzetini gerçek anlamda almanız, yemekten aldığınız hazzı da besleyiciliği de artıracaktır. Bu yaklaşımınız, yemek deneyiminizi artıracağı gibi aşırı ölçüde yemek tüketmenizi de önleyebilir.
Kurban Bayramı’nda Bol Bol Su İçin
Kurban Bayramı’nın sıcak aylara denk gelmesi durumunda bol bol su içmek de çok önemli bir noktadır. Su, sindirime yardımcı olan ve iştahı yöneten bir faktördür. Bayram döneminde günde en az 8 bardak su içmeyi hedef koyarak bu konuda kararlı adımlar atabilirsiniz.
Ayrıca suyun yanı sıra meyve ve sebzelerin de vücudunuzun su ihtiyacına katkıda bulunduğunu unutmayarak özellikle ara öğünlerde meyve tüketip hem su tüketimi hem de sağlıklı beslenme konusunda doğru bir yaklaşım ortaya koyabilirsiniz.
Kurban Bayramı’nda Hareketli Kalın
Vücudunuzun hareketliliği, sağlıklı yaşam konusunda çok önemlidir. Bayram dönemleri gibi normal zamana kıyasla dengesiz gıda tüketiminin üst seviyeye ulaşabildiği zaman dilimlerinde gününüze en az bir çeşit fiziksel aktivite eklemeniz sizi sağlıklı yaşam konusunda destekleyecektir. Sabah yürüyüşü veya öğleden sonra yüzme gibi faaliyetler, bayram yemekleriyle alacağınız ekstra kalorileri dengelemek için size yardımcı olur.
Bayramda beslenme önerilerine dikkat etmeniz, bayramı sağlıklı ve keyifli bir şekilde geçirmeniz için de önemlidir. Her şeyin ötesinde bayramın sadece lezzetle değil; paylaşmak ve şükran duymakla da ilgili olduğunu aklınızdan çıkarmayarak öğünlerinizi dengelemeniz, bayramın ruhunu yakalama konusunda doğru bir yaklaşım olacaktır.
Ayrıca yemekleri pişirme konusunda her zaman olduğu gibi bayram döneminde de mutfakta en büyük destekçiniz elektrikli pişirme aletleri olur. Doğru pişirme aletini kullanmanız sadece en lezzetli yemekleri sofralarla buluşturma konusunda değil, sağlıklı beslenme konusunda da size yardımcı olacaktır.
İyi bayramlar!