Soğuk havalarda çoğu insan hasta olma korkusuyla evden çıkmak istemez. Birçok anne çocuğunu okula hazırlarken üşütmesin diye sıkı sıkı giydirir. Çoğu çocuk için bu durum sıkıcı gelebilir, ancak alınabilecek önlemlerden bir olduğu gerçektir.
Hal böyle olunca hastalıklar kaçınılmaz olabilir. Bu durumlarda bilinçsiz şekilde ilaç kullanımı durumu daha da kötüleştirebilirken herhangi bir fayda da sağlamaz. Doktorunuzun kontrolü altında uygulanan ilaç tedavisinin yanı sıra hastalık haricinde de bitki çayı tüketmek son derece fayda verir.
Bitkilerden elde edilen bu çaylar bağışıklık sisteminizi güçlendirirken hastalıklara karşı da bariyer oluşturmaya yardımcı olur. Özellikle sıklıkla tükettiğiniz ve kendine has kokusu olan ıhlamur tam anlamıyla doğal antibiyotik olarak kabul edilir.
Genellikle ılıman iklimlerde yetişen bu bitki, ağaç türündedir ve Türkiye’nin pek çok yerinde bulunur. Damak zevkine göre limon ve bal ilavesi ile tüketilebilir. Boğaz ağrısını ve şişkinliğini yatıştırırken sakinleşmenize de yardımcı olur. Bu sayede rahat bir şekilde dinlenebilirsiniz. Ayrıca soğuk olarak da rahatlıkla tüketilebilir. Karaca Led Işıklı Kettle Cam Bitki Çayı Makinesi ile Bitki çayı ve siyah çaylarınızı demleyebilirsiniz.
Soğuk algınlığı ve gribin en korkulu rüyası öksürüktür. Yaprakları kurutularak çay olarak tüketilebilen ekinezya çayı öksürükten kurtulmanız için oldukça fayda sağlar. Ayrıca siz terleterek yükselen ateşinizin düşmesinde de etkilidir. Çiçeksi tadıyla çocuklara kolayca içirilebilir ve sevdirilebilir.
Bitki çaylarıyla birlikte annelerin ev yapımı sebze çorbası sizi çok daha hızlı bir şekilde toparlayarak iyileşmeniz sağlar. Kış aylarında sıklıkla tüketilmesi gereken bu çorbalar bütün şifasını doğadan alır.
Birçok sebzede bulunan vitaminler birleştiğinde iyi bir toksin atıcı haline gelir. Böylece vücudunuzdan zararlı ve hastalıklı bütün hücrelerin atılması sağlanır. Ayrıca kalp rahatsızlıklarına da iyi gelerek size sağlıklı bir yaşam sunar. Kolesterol, şeker ve tansiyon gibi daima önem arz eden üçlüyü dengede tutar.
Probiyotikli Yiyecekler Tüketin
Sağlığı korumak için sindirim sisteminin en önemli faktör olduğunu unutmamanız gerekir. Organları yormayacak yiyecekler tüketmek her zaman önemlidir. Karbonhidrattan ve sağlıksız yağlardan uzak durulmalı ve özellikle çocuklarda alışkanlık haline getirilmesi doğru değildir.
Yiyecekler sadece organları değil kasları da besler. Özellikle spor yaparken kaslarınızın ihtiyacının probiyotik besinler olduğu söylenebilir. Sizi daha da kuvvetli ve dirençli vücuda kısa sürede kavuştururken sağlığınız açısından oldukça da faydalıdır.
Çocukların kemik gelişimi için önem arz eden bu besinlerin başını süt ve yoğurt çeker. Yaşlılarda kemik erimesinin önüne geçmek için de bol bol bu gıdaları tüketmeleri doktorlar tarafından tavsiye edilir.
İnsan vücudunun ikinci beyni olarak kabul edilen bağırsakların florasını dengede tutarak dolaşım sistemine fayda sağlar. Kışın tüketilen puding kıvamında olan boza, et yemeklerinin yanına çok yakışan şalgam ve evlerde yapılan turşularda da bol miktarda probiyotik bulunur.
Bebeklerin kemik gelişimi ve organlarının daha sağlıklı olması için bebek mamalarının içine de ilave edilir. Hızlı bir şekilde bağırsaklar tarafından emilimi sağlandığı için sizi rahatsız etmez.
Günlük hayatınızda daha dinç kalmanıza yardımcı olan adaçayı kış aylarında hasta olmanızın önüne geçer. Ayrıca kilonuzun dengede kalmasını sağlar ve harika bir iltihap azaltıcıdır. Böylece cildinizdeki sivilcelere de iyi gelerek yok olmalarına yardımcı olur.
Tütsü olarak da kullanılabilen bu hoş kokulu bitkinin dumanını soluduğunuzda ciğerlerinizi açarak solunum yollarını temizler. Böylece daha rahat bir şekilde nefes almanızı sağlar.
Her öğününüze en az 1 adet probiyotik içerikli gıda eklemeniz midenizin rahatlatarak hazımsızlığı önler. Meyvelerin içerisindeki vitaminlerle birleştiğinde tam anlamıyla bakteri ve virüslere karşı kalkan oluşturur. Bu sayede soğuk havaları bile hasta olma korkusu olmadan rahatlıkla atlatabilirsiniz.
Bol Sıvı Tüketin
İnsanın temel ihtiyaçlarından biri de su tüketmenin önemi herkes tarafından bilinir. Gün içerisinde boy ve kilo endeksinize denk düşen miktar kadar su tüketmeniz ihtiyacınızı karşılar. Elbette her susadığınızda da içmeniz sağlıklıdır.
Spor yaparken daima yanınızda bir şişe su bulundurmalısınız. Böylece organlarınızda bulunan bütün toksik maddeleri daha rahat ve kolay bir şekilde vücut dışına atmanız mümkün olur. Ayrıca metabolizmanızın hızlanmasına da katkı sağlar.
Sıvı tüketirken şekersiz, asitsiz ve katkı maddesi içermeyen içecekler tüketmeniz sağlığınızı korur. Özellikle bitki çaylarını düzenli ve ihtiyacınıza uygun olarak kullanmaya başladığınızda hem cilt hem tüm bedeninizin sağlık değişimine şahit olabilirsiniz.
Uykusuzluktan kilo alıp vermeye kadar tüm sorunlarınızın düzeldiğini görürsünüz. Çok daha rahat nefes alıp vermeye başlar ve geç yorulursunuz. Sağlıklı beslenmek de sıvı tüketmek kadar önemlidir.
Kilonuzun onda biri oranında günlük olarak proteinle beraber su tükettiğinizde yaptığınız sportif aktivitelerden daha çok verim alırsınız. Ayrıca vücudunuz daha kolay şekillenerek hızlı sonuç alırsınız.
İdrar yolu enfeksiyonundan çoğu kadının muzdarip olduğu aşikardır. Bunun en büyük nedeni ise bedeninize yeteri kadar su girmemesidir. Böbrek ve safra kesesinde taş oluşumunun da sebebi aynıdır.
Kekik çayı iltihap yok etme konusunda en ideal çaydır. Çok güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra doğal bir ağrı kesicidir. Bu çayın içerisinde lutein, zeaksantin ve naringenin antioksidanları ve polifenolleri bulunur. Özellikle kadınların regl dönemlerinin en büyük kurtarıcısıdır.
Görüntü olarak kuru nanenin açık renkli haline benzer. Tat olarak biraz yoğundur. Kokusu oldukça hoş olmasının yanı sıra yumuşak bir içimi vardır. Yemeklerden sonra oluşan hazımsızlığa ve genel mide ağrılarına da oldukça iyi gelir.
Şifalı Otlar Deneyin
Doğada binlerce bitki türü bulunur. Peki, hangi bitkinin neye şifa olduğunu biliyor musunuz? Otlardan doğal kremler yapılabildiğini, boğaz ağrısına birebir pastiller üretilebildiğini görmezden gelmek mümkün değildir.
Kimi hastalıklarda mevcut ilaç tedavisinin yanında doktor tavsiyesi ile bazı bitkisel ürünler de kullanılabilir. Soğuk algınlığı, mide rahatsızlıkları gibi çeşitli rahatsızlıklarda destekleyici olarak kullanılabilecek pek çok şifalı ot vardır.
Ödem attırıcı olan kiraz sapı, ısırgan otu ve biberiye çaylarını tüketmeye başladığınızda ödem atmaya başladığınızı fark edebilirsiniz. Sabah ilk öğün olarak bir bardak zencefil çayı içmek aldığınız nefesin kalitesini arttırırken burun tıkanıklığına da iyi gelebilir.
Mevsimsel alerjiler için de birebir olup kaynatıldıktan sonra dumanını burnunuzdan ve ağzınızdan çekerseniz tüm solunum yollarınız açılabilir. Bu çay aynı zamanda içine limon sıkıldığında mide bulantısına çok iyi gelir. Özellikle hamilelik döneminde olan kadınlar için oldukça tavsiye edilir.
Düzenli olarak tüketildiğinde kalp sağlığını destekleyebilir ve kolestrolü düşümeye de yardımcı olabilir. İshal ve mide sorunlarının önemli ölçüde azalmasını sağlarken gıda zehirlenmelerinden koruduğu da bilinir.
Tıpkı kekik gibi regl sancılarına büyük oranda iyi gelen bu çay kadınlar arasında oldukça popülerdir. Özellikle ayaklarda oluşan mantar enfeksiyonlarının yok olmasını sağlar. Yaşlılarda oluşan eklem ve diz ağrıları, kireçlenme gibi rahatsızlıklar için düzenli tüketimde faydası net şekilde görülür.
Büyük bir savaşçı olan bu bitki tozunu pekmez veya bal ile karıştırdığınız zaman öksürüğü azaltmak için fayda elde edebilirsiniz. Tadının ağır ve biraz acı oluşu sebebiyle çocuklar tarafından çok sevilmese de tatlı şeyler ile yedirilebilir. Elbette her şeyde olduğu gibi fazla tüketimi zararlıdır. Haftada en fazla 3 gün tüketmek oldukça yeterlidir.
Yorum yap
Yorumları gör