“Fodmap diyeti nedir?” sorusu, sağlıklı beslenmeye ilgi duyan kişilerin sıklıkla araştırdığı konulardan biri. Fodmap diyeti, sindirim sistemi sorunları yaşayan bireylere destek olmak için uzman kişiler tarafından hazırlanan bir beslenme listesi. Diyet listesinin temel amacı, karbonhidrat alımını sınırlamak. Fodmap içeriğine sahip olan karbonhidratlar, tam olarak sindirilmediğinden dolayı kolon tarafından fermente ediliyor. Bu fermantasyon süreci, sindirim sistemi hassasiyetine ve sorunlarına sahip olan kişilerde; gaz, şişkinlik, karın sorunların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu nedenle diyeti uygulayan kişilerin yüksek fodmap içeren yiyecekleri tüketmekten kaçınmaları gerekiyor.
Fodmap Diyeti Nedir?
Fodmap; fermantasyon işlemine sahip olmayan oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve poliol adı verilen bir grup karbonhidratı temsil etmek amacıyla kullanılan bir terim. Bu karbonhidratlar, sindirim sistemi tarafından tamamen emilmiyor ve bağırsaklarda fermantasyona uğruyor. Bu diyeti uygulamak isteyen kişiler için çeşitli fodmap diyeti listesi mevcut. Fodmap diyetinde farklı sebzeler ve glutensiz tahıllar ile birbirinden lezzetli salatalar hazırlayabilirsiniz. Bu salataları renkli ve desenli salata kaseleri ile sunabilirsiniz. Roka, ıspanak ya da marul gibi yeşil yapraklı sebzeler; fodmap diyetinde tercih edebilir, salatanızın içine ekleyebilirsiniz. Fodmap diyet listesinin içerisine protein kaynağı olarak ızgara tavuk, hindi ve somonu koyabilir, besin değerini artırabilirsiniz. Mısır ya da pirinç gibi glutensiz tahılları diyet listenize ekleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra tükettiğiniz besinlerde değişiklik yapmak istediğinizde domates, salatalık ve biber çeşitlerini kontrollü bir şekilde fodmap diyetinde tercih edebilirsiniz.
Fodmap Diyeti Nasıl Yapılır?
Fodmap diyetine başlamadan önce bir beslenme uzmanına danışmanız önemli. Diyetisyeniniz ya da beslenme uzmanınız, size özel bir beslenme planı oluşturmanıza katkıda bulunuyor ve süreci etkili bir şekilde geçirmenize destek oluyor. Bu plan, fodmap içeren gıdaları belirleyip onları beslenme rutininizden çıkarmanızı sağlıyor. Fodmap diyetinde bazı gıdaların sindirim sisteminizde sorunlara yol açabileceği biliniyor. Bu nedenle Fodmap diyeti örneğine göz atılarak kişinin ihtiyaçlarına ve isteklerine uygun diyet listesi oluşturulması gerekiyor. Fodmap diyetinde beslenme uzmanınızın tavsiyelerine uyarak günlük program hazırlayabilirsiniz. Örneğin; kahvaltıda glutensiz yulaf ezmesi, muz ve badem sütü tüketebilirsiniz. Öğle yemeğinizde ise tavuk, patates ve yeşil salata tercih edebilirsiniz. Akşam yemeği için ise somon ve sebzeleri listenize ekleyebilirsiniz. Fodmap diyetinizde smoothie tüketerek günlük besin değerinizi artırabilirsiniz. Örneğin; muz, çilek, ıspanak, Hindistan cevizi ve badem sütünü belirli miktarlarda kullanabilir; smoothie blenderda karıştırarak içeceği hazırlayabilirsiniz. Çeşitli beslenme önerileri ve uzmanınızın görüşleri doğrultusunda beslenme planınızı düzenleyerek sindirim sorunlarınızı azaltabilirsiniz.
Fodmap Diyetinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Fodmap diyetine başladığınız zaman serbest besinler listesine dikkat etmek önemlidir. Serbest besinler, fodmap içeriği düşük olan sindirim sisteminizde rahatsızlık oluşturmayan besinler olarak biliniyor. Fodmap diyeti serbest besinler; taze meyve ve sebzeler, et, balık, yumurta, pirinç, mısır, patates ve bazı süt ürünlerini içeriyor. Fodmap diyetinde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar mevcut. Örneğin; bazı serbest besinlerin hazırlanma şekline dikkat etmek gerekiyor. Fodmap diyetini uygularken french press gibi kahve hazırlama yöntemleri, kahvenin fodmap içeriğini artırabiliyor. Bu nedenle kahve tüketirken filtre kahve ya da espresso gibi diğer yöntemler tercih edilebiliyor. Fodmap diyetinde dikkat edilmesi tavsiye edilen bir diğer husus da porsiyon tüketiminin kontrolü. Serbest besinlerin bile fodmap içeriği bulunabiliyor ve aşırı tüketildiğinde semptomlara neden olabiliyor.
Fodmap Diyetinde Neler Yenmemeli?
Fodmap diyeti, belirli gıdaların tüketimini sınırlayarak sindirim sorunlarını azaltmaya yardımcı oluyor. Fodmap diyeti yasaklar listesinde süt ürünleri yer alıyor. Diyet esnasında süt ürünlerinin kullanımı, laktoza karşı hassasiyeti olan kişilerde sindirim hastalıklarının ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Bu sebeple yoğurt, peynir ve dondurma gibi süt ürünlerinin tüketimine dikkat etmek gerekiyor. Fodmap diyetinde yenmemesi gereken bir diğer gıda da buğday ürünleridir. Buğday, gluten içeriği sebebiyle fodmap diyetinde kullanılmayan ürünler arasında yer alıyor. Ekmek, makarna ya da kek gibi un içeren gıdaların tüketimine sınırlama getiriliyor. Fodmap diyetinde yenmemesi gerekenler listesinde yer alan diğer gıdalar ise soğan ve sarımsak. Soğan ve sarımsak, sindirim sistemini tahriş edebilen yüksek fodmap içeriğine sahip. Bundan dolayı gıdaların tüketimine dikkat etmek ve yerine alternatif besinler koymak gerekiyor. Mısırın gluten oranı düşük olduğu için kontrollü bir şekilde yenebiliyor. Az yağlı ve tuzlu bir şekilde mısır patlatma makinesi ile hazırlanan patlamış mısırlar alternatif olarak tüketilebiliyor.
Fodmap Diyeti Tarifleri
Fodmap diyeti uygularken lezzetli yemek tarifleri ile beslenme düzeninizi etkili ve dengeli bir hale getirebilirsiniz. Doyurucu ve fodmap diyetine uygun menüler şu şekilde sıralanabiliyor;
- Menü:
Kahvaltı: 2 dilim glutensiz ekmek, 1 dilim sert peynir, marul gibi yeşillikler, 1 adet yumurta, 5 adet zeytin ve 1 bardak laktozsuz süt.
Ara Öğün: 1 porsiyon yasaklı olmayan meyve.
Öğle Yemeği: Glutensiz şehriye çorbası, 120 gram kırmızı ya da beyaz et, 5 yemek kaşığı yağsız pirinç pilavı, laktozsuz yoğurt ya da ayran.
Ara Öğün: 1 porsiyon serbest meyve.
Akşam Yemeği: Susuz sebze yemeği, serbest yeşillikler, laktozsuz yoğurt ve 2 dilim glutensiz ekmek.
- Menü:
Kahvaltı: Omlet, zeytin, glutensiz ekmek, yeşillik salatası.
Ara Öğün: Mandalina ya da portakal.
Öğle Yemeği: Sebze çorbası (Yasaklı olmayanlar tercih edilmeli.), ızgara tavuk ya da et, pirinç pilavı ve laktozsuz yoğurt.
Ara Öğün: 1 porsiyon yasaklı olmayan meyve ve 1 bardak laktozsuz süt.
Akşam Yemeği: Izgara balık ve yeşillik salatası.
- Menü:
Kahvaltı: Ispanak ve soğan ile hazırlanan omlet.
Öğle Yemeği: Havuç, marul ya da salatalık ile zenginleştirebileceğiniz ton balıklı salata.
Ara Öğün: Çok az miktarda ceviz.
Akşam Yemeği: Kahverengi pirinç, kabak ve brokolinin birleşimi ile hazırlanan tofu yemeği.
Fodmap diyeti tariflerini beslenme planı sırasında düzenli olarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda demlenmiş yeşil çay ile kilo verme işlemini de gerçekleştirebilirsiniz. Özel demlikte yer alan yeşil çayı gün içerisinde içebilirsiniz.