Şebboy çiçeği mis gibi kokusu ve rengârenk görüntüsüyle bulunduğu ortamın havasını değiştiren özel bir türdür. Vatanı Akdeniz ve çevresi olarak bilinen çiçek, kendine has bir “Gece Kokusu” yayar. Ilıman bölgelerde yetişen bitkinin 3500 civarında türü ve 37 cinsi bulunur. Aynı zamanda turpgiller familyasından olan çiçek, ülkemizde ve dünyada çok sevilen bir tür olarak ilgi görür. Bitki, kokusuyla cezbedici özelliklere sahiptir ve aroması kozmetik sanayisinde kullanılır. Hoş görüntüsüyle öne çıkan şebboy çiçeği bakımı konusunda da pratik olması sebebiyle bahçelerden evlere kadar her yerde tercih edebileceğiniz özelliklere sahiptir. Şebboy çiçeği bakımı ve diğer özellikleriyle ilgili bilgi edinmek için yazıyı inceleyebilirsiniz.
İç Mekânda Şebboy Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Uzun ömürlü bir çiçek olan şebboy, gereken koşullar sağlandığında kısa sürede gelişim gösterir. Çiçek bakımı konusunda endişeleriniz varsa şebboy çiçeğine nasıl bakılır sorusunu merak edebilirsiniz? Şebboy bakımı oldukça kolaydır sadece birkaç noktada özen göstermeniz yeterlidir. Şebboy çiçeği bakımı şu şekilde yapılabilir;
- Çiçek iç mekânlarda saksı içinde torf gübre karışımı ve humuslu bir toprakta yaklaşık olarak minimum 40 cm maksimum 80 cm’e kadar uzayabilir.
- Fazla nem istemeyen çiçek; balkon, teras ya da bahçede de sağlıklı bir şekilde büyür.
- Sulama konusunda hassas olmanız gerekir, kökten ya da damla sulama şeklinde toprağın her zaman nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.
- Şebboy budama gerektirmeyen yapısıyla öne çıkar.
- Farklı şekillerde çiçeği çoğaltma şansınız vardır.
- Ilıman havayı seven çiçeğinizi çok sıcak ya da çok soğuk hava koşullarında bırakmamanız önemlidir.
- Çok rüzgârlı zamanlarda bitkinizi koruma altına alarak dallarının kırılmasına engel olmanız önerilir.
Şebboy süs bitkisi olarak tercih edilse de bahçede de değerlendirilebilen özellikleriyle ilgi çeker. Yıl boyunca yeşil kalan ve sık sık çiçek açan şebboy sayesinde eviniz daha güzel görünür. Dolgun ve hoş kokulu çiçekleri, uzun dalları ve otsu gövdesiyle çiçekçilik sektöründe de önem verilen bir bitkidir.
Rengârenk Görüntüsüyle Ortama Enerji Veren Şebboy Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Rengârenk görüntüsüyle ortama enerji veren şebboy çiçeği, aromatik kokusuyla da etkileyicidir. Farklı özellikleriyle hem iç hem de dış mekânlarda kullanılabilen çiçeği sevdiklerinize hediye olarak verebilirsiniz. Evinizin balkonunda, bahçenizde ya da ofis gibi ortamlarda dekorasyon amacıyla değerlendirebileceğiniz şebboy çiçeği özellikleri şöyle sayılabilir:
- Şebboy genelde; pembe, mor, turuncu, beyaz renkli çiçeğiyle dikkat çeken bir bitkidir. Çiçeklerine kıyasla yeşil yaprakları çok azdır.
- Süs bitkisi olan şebboy, sevgi ve saflığı temsil eden özel bir çiçektir.
- Özellikle akşam saatlerinde ortaya çıkan eşsiz kokusuyla öne çıkar.
- Bir defa ekildikten sonra her yıl çiçek açar ve uzun ömürlüdür.
- En fazla 10 dereceye kadar dayanabilen özellikleri sebebiyle kış mevsimini sevmez.
- Çiçeğe sağlıklı koşullarda bakıldığında boyu 80 cm’e kadar uzayabilir.
- Yıl boyunca çoğaltabileceğiniz özelliklere sahiptir.
- Havasız koşullarda bırakılırsa çok çabuk solar.
- Genelde sera ve dış mekân bitkisi olarak tanımlansa da iç mekânlarda da uygun koşullar sağlanarak bakılabilir.
- Dik gövdesi ve mızrak şeklindeki dallarıyla estetik bir görünüm sergiler.
- Işığı seven bir çiçek olması sebebiyle buna uygun bir yerde konumlandırılmalıdır.
- Kapı ve pencere önü gibi cereyan olabilecek yerlerde bulundurulmaması gerekir.
- Hoş görüntüsüyle ve yenilebilir bir çiçek olarak kullanılması sebebiyle tatlı ve pastaların süslenmesi amacıyla da kullanılır.
- Şebboy, sinir yatıştırmak ve stresten uzaklaşmak için de değerlendirilebilir.
- Sağlık, kozmetik ve içecek gibi farklı alanlarda hoş aromasıyla tercih edilebilen özelliklere sahiptir.
- Çiçek aranjmanlarının içinde uzun dalları ve kokusuyla eşsiz bir görüntü sergilemesi için tercih edilir.
Şebboy Çiçeği Yetiştirmenin Püf Noktaları
Şebboy çiçeği yetiştirme ve bakımı konusunda ekstra bir çaba göstermenize gerek kalmaz. Yapısı itibarıyla detaylı bir bakım istemez. Saksıdan seralara kadar geniş bir alanda yetiştirilebilen çiçek pek çok alanda kullanılabilir. Şebboy içindeki uçucu yağlar, çiçeğin değerli olmasını ve kendine has kokusuyla öne çıkmasını sağlar. Bu hoş kokulu çiçeği yetiştirmenin püf noktaları şöyledir:
- Şebboy bakımında besin değeri yüksek toprak seçimi önemlidir. Yıl içinde belirli dönemlerde gübreleme yaparak çiçeğinizin daha fazla besin almasına katkıda bulunabilirsiniz.
- Çiçeğin sulaması konusunda dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır. Öncelikle toprağın nem durumunu kontrol ederek sulama yapmanız mühimdir. Aynı zamanda dinlendirilmiş su kullanmanız ve mevsime göre sulama koşullarını değiştirmeniz de gerekir.
- Işığı seven çiçeği, direkt güneş ışınlarına maruz bırakmayacak şekilde konumlandırdığınızda sağlıklı bir büyüme gözlemleyebilirsiniz.
- Saksı seçimi yaparken öncelikle küçük bir saksıda büyümesini sağlamalı sonra da büyük bir saksıya geçirmelisiniz.
- Çiçeğin alıştığı yeri değiştirmemeniz de önemlidir. Saksıyı koyduğunuz alanda sağlıklı bir şekilde büyüdüyse yerinden oynatmamanız tavsiye edilir.
- Kışın çok soğuk mevsimlerde iç mekânda balkon ya da kış bahçesi gibi bir alanda muhafaza etmenizin faydası olur.
- Bazı durumlarda yaprak biti ve mantar görülebilir. Bu durumda ilaçlama yapmanız gerekebilir.
- Şebboy çiçekleri solduğunda dökülmeye başlar. Bitkinin sağlıklı olması için solan ve varsa çürüyen bölümlerini uygun şekilde kesmeniz önerilir.
- Drenaj için saksının fazla suyu boşalmasını sağlayabilecek özelliklere sahip olması gerekir. Altı delikli saksılar bu açıdan avantaj sağlar.
- Bitkiyi tohumdan yetiştirmek amacıyla diktikten sonra birkaç ay içinde çiçeklenebileceğini bilmenizin faydası olur.
Şebboy Çiçeği Çoğaltma Yöntemleri
Şebboy çiçeğini çoğaltmak amacıyla farklı yöntemler deneyebilirsiniz. Bunlar arasında şebboy çiçeği dalından çoğaltma ve tohum ekimi öne çıkar. Seralarda ya da evlerde bitkiyi çoğaltmak istediğinizde ekim yöntemine göre yapmanız gerekenler:
- Şebboy çiçeği dalından çoğaltma: Şebboy çiçeğinin katmerli ve uzun saplı olanları dalından çoğaltma yöntemi için uygundur. Bunun için sağlıklı dalları kopardıktan sonra bir miktar toprak içine dikerek hafifçe sulamanız gerekir. İlk başta birkaç dalı aynı saksı içine dikerek büyümesine bekleyebilirsiniz. Sonrasında istediğiniz yere geçirebilirsiniz. Birkaç hafta içinde sağlıklı dallar vermeye başlayan şebboy, belirli bir süre sonra çiçek açarak mis kokusunu yayar.
- Tohum ekimi yöntemi: Tohum ekimi yönteminde belirli aylar önemlidir. Bunlar ekim, kasım, aralık ve temmuz sonu olarak bilinir. Tohumlar viyol içinde tek tek ya da kasalarda yetiştirilebilir. Ev ortamında saksı içine ekilen tohumlar torfla doldurulup ilaçlı suyla sulandığında çimlenme daha kısa sürede tamamlanır. Bu aşamada bitkinin üzerini kapatmanız gerekir. Çimlenmenin uygun koşullarda olması için 20 dereceyi geçmemesi önerilir. Bitkiler ortalama 2-3 haftada dikime hazır hâle gelir. Işık alan bir yerde ve sulamasına dikkat edilerek yetiştirme süreci tamamlanır. Tohumdan ekim yöntemi boyunca her hafta düzenli olarak ilaçlama yapıldığı takdirde şebboy bitkisi verimli bir büyüme gösterir.
Şebboy çiçeğini evinizde, bahçenizde ya da ofis gibi yerlerde sağlıkla büyütebilmek için bitki yetiştirmenin püf noktalarını, dikkat edilmesi gerekenleri ve şebboyun özelliklerini bilmeniz önemlidir. Bu konular hakkında bilgi edindikten sonra şebboyu dilediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Karaca’da sizlerin beğenisine sunulan birbirinden güzel saksıları değerlendirerek evinizin dekorasyonuyla uyumlu bir hâle getirebilirsiniz ya da sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.