Evde Sağlıklı Beslenme İçin İhtiyacınız Olan Küçük Mutfak Aletleri

Evde Sağlıklı Beslenme İçin İhtiyacınız Olan Küçük Mutfak Aletleri

Zinde olmak ve formunuzu korumak için yemek düzeninizi daha sağlıklı bir hale getirmek isteyenlerdenseniz evde sağlıklı beslenme için yardımcı birçok küçük mutfak aletinden yararlanabilirsiniz. Yemek yaparken sağlıklı gıdalar kullanmanızın yanı sıra pişirme sürecinin de sağlıklı olması gereklidir. Örneğin; gayet sağlıklı olan havuç ve kabak gibi sebzeleri bol yağlı bir tavada kızartarak hazırladığınız yemekler, ne yazık ki çok da sağlıklı olmaz. Bundan dolayı kullanacağınız gıdalara ek olarak pişirme yöntemlerine ve aletlerine de dikkat edilmelidir. Aynı zamanda sağlıklı yemek yaparken kullanabileceğiniz küçük mutfak aletlerinden yardım almanız, işlerinizi daha hızlı bir şekilde halletmenize de yardımcı olur. Böylelikle zamandan tasarruf ederek kendinize daha çok zaman ayırabilirsiniz. Siz de evinizin konforunda lezzetli ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak isteyenlerdenseniz gerekli olan küçük ev aletlerini inceleyerek ihtiyaç duyduklarınızı satın alabilirsiniz.

Evde Daha Sağlıklı Beslenme İpuçları

Evde sağlıklı yemek planları yapmak, formunuzu koruyabilir ya da zayıflama sürecinize destek çıkabilir. Kendiniz için evinizde sağlıklı bir beslenme düzeni hazırlarken dikkat etmeniz gereken ipuçlarını şu şekilde sıralanabilir:

  • Öncelikli olarak planlı ve hazırlıklı olmak gereklidir. Örneğin; kendiniz için haftalık bir yemek planı oluşturabilirsiniz. Buna uygun bir market alışverişi yapabilirsiniz. Aynı zamanda elinizde bir liste ile alışverişe çıkmak, gereksiz ve sağlıksız şeyler almanızın da önüne geçer.
  • Eğer çalışıyor ya da okuyorsanız öncesinde hazırlayarak dolapta muhafaza edebilirsiniz. Böylelikle eve geldiğinizde pratik bir şekilde yemek hazırlayabilirsiniz. Örneğin; köftelerinizi hazırlayıp buzluğa atabilir, salata malzemelerini kesip saklama kabına koyabilir ya da sebzeleri haşlayarak dondurabilirsiniz.
  • Evde sağlıklı yemekler yaparken protein kaynaklı gıdalara odaklanmak önemlidir. Özellikle tavuk, balık, yumurta, et ve kuru baklagilleri yemeklerinizde kullanmanız tavsiye edilir. Protein odaklı beslenmek, kas gelişimi açısından önemli olsa da tok tutmasından dolayı zayıflamak için de etkilidir.
  • Her öğünde sebze bulundurmanız önemlidir. Lif oranı yüksek sebzeler, sindirim açısından da avantaj sağlar.
  • Eğer ekmek tüketmek istiyorsanız beyaz un yerine, tam tahıllı seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Tam tahıllı ürünler hem lifli hem de tok tutucu besinlerdir.
  • Kalp sağlığınız açısından destekleyici yağlar tüketilmelidir. Balık, zeytinyağı ya da avokado sağlıklı seçeneklerdendir.
  • Kendinize sağlıklı ara öğün atıştırmalıkları yapmalısınız. Özellikle kuruyemişlerden oluşan bir bar ya da meyveli bir yoğurt tüketebilirsiniz.

Evde Sağlıklı Beslenme İçin İhtiyacınız Olan Küçük Mutfak Aletleri

Evinizin rahatlığında teknolojik mutfak aletleri çeşitleri ile dilediğiniz sağlıklı yemeği yapabilirsiniz. İşinizi kolaylaştıracak bu aletler sayesinde yemekler hem kolay ve hızlı hem de daha sağlıklı olur. Böylelikle yemek yapmak sizin için daha zevkli bir hale gelir. Evde yapılabilecek sağlıklı yemekler için aşağıda sıralanan pratik aletleri inceleyebilirsiniz. 

Smoothie Blender

Smoothie Blender

Özellikle evde sağlıklı içecek yapımı için avantajlı olan smoothie blender, kolay ve hızlı bir kullanıma sahiptir. Haznenin içerisine dilediğiniz malzemeyi atarak hepsinin karışmasını sağlayabilirsiniz. Smoothie blender sayesinde kendiniz için sebze ve meyvelerden oluşan onlarca farklı detoks içeceği hazırlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra humus, fıstık ezmesi ya da pesto gibi farklı soslar yaratabilirsiniz. Ayrıca sağlıklı soğuk çorba yapmak için de blender kullanabilirsiniz. Böylelikle içeriğinden emin olmadığınız hazır ürünleri almanıza da gerek kalmaz. Gerekli tüm sos ve içecekleri doğal yöntemlerinizle smoothie blender makinesinde hazırlayabilirsiniz.

Airfryer

Airfryer

Sağlıklı pişirme aletleri kategorisinin gözdesi olan airfryer modelleri, yemek yapma konusunda yardımınıza koşar. Özellikle yağsız bir şekilde dilediğiniz yemeği pişirmenize olanak tanıyan airfryer modelleri, fırınlara nazaran çok daha hızlı çalışır. Yaklaşık 20 dakikada yağsız bir şekilde patates ya da tavuk pişirebilirsiniz. Aynı zamanda sebze, kek, kurabiye gibi birçok yiyeceği de airfryer ile çok daha sağlıklı şekilde hazırlayabilirsiniz. Bazı airfryer modellerinde yer alan telefon desteği sayesinde yemeğin pişmesi ile ilgili saat ayarlaması da yapabilirsiniz. Böylelikle siz eve geldiğiniz sıcak ve pişmiş yemeğinizin tadını çıkarabilirsiniz.

Mutfak Tartısı

Mutfak Tartısı

Sağlıklı yemek yaparken kullanabileceğiniz mutfak gereçleri çeşitleri arasında sayılan tartı, her evde bulunması gereken temel ürünlerdendir. Beslenme düzeninizi kontrol altında tutmanızı sağlayan mutfak tartısı, vücudunuzun ihtiyacı doğrultusunda yemek yapmanıza olanak tanır. Böylelikle fazla yemek yiyip yüksek kalori alma gibi bir sorun da ortadan kalkar. Küçük ve az yer kaplayan tasarımı ile mutfaklarınızda rahatlıkla kullanılan tartı seçenekleri, her yemek için gereklidir.

Sebze Dilimleyici

Hem sağlıklı hem de pratik bir şekilde yemek yapmanız için birebir olan sebze dilimleyici seçenekler özellikle sıklıkla salata tüketen biriyseniz ekstra kolaylık sunar. Havuç, mor lahana ya da turp gibi doğraması ve rendelemesi yorucu olan besinleri bile sebze dilimleyici ile kısa sürede istediğiniz büyüklükte kesebilirsiniz. Aynı zamanda farklı doğrama seçenekleri sayesinde de yemeklerinize bambaşka bir hava katabilirsiniz.

Sağlıklı Beslenme Konusunda Yapılan Hatalar

Sağlıklı beslenme çabasında yapılan birçok hatadan dolayı vücut dengesinde sorunlar oluşabilir. Sağlıklı beslenme konusunda yapılan bu hataları şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:

  • Sağlıklı beslenmek kalori açığı oluşturmak olarak algılansa da bu kesinlikle düzensiz öğünlerle sağlanmamalıdır. Beslenmeniz için yetersiz kalacak besinlerin içerdiği dengesiz programlar, sanılanın aksine fazlasıyla sağlıksızdır. Enerji, demir ve protein eksikliğine bağlı olarak vücudunuz çok fazla güçsüzleşebilir.
  • Sağlıklı beslenme, genellikle tek tip besinlere indirgendiğinden birçok kişi için sıkıcı bir süreçtir. Ayrıca bu şekilde sürdürülebilirliği de azdır. Bundan dolayı beslenme planınızı olabildiğince çeşitli yapmaya özen göstermelisiniz.
  • Sağlıklı beslenme rutininde en çok yanlış yapılan noktalardan biri de öğün atlamaktır. Öğün atlamak kan şekerinizin dengesizleşmesine ve aşırı yeme eğilimi göstermenize sebebiyet verir.
  • Sağlıklı beslenmeye çalışırken, su tüketimini dikkate almadığınızda metabolizmanızın düzgün çalışmamasına neden olabilirsiniz. 
  • Öğününüz ne kadar sağlıklı olursa olsun, yemekleri olabildiğince yavaş ve çiğneyerek yemek rahat sindirim için önemlidir.