Barış çiçeği, pek çok kişi tarafından sevilen bitkiler arasında yer alıyor. Yılda 2 kez çiçeklenen bu bitki, oldukça kolay bir şekilde bakılabiliyor. Hem bakımı kolay olan hem de çiçek açan bitkileri sevenler ise tercihini barış çiçeğinden yana kullanıyor. Peki, ev ve iş yerlerine estetik bir görünüm katan, bulunduğu ortamın ferahlamasını sağlayan barış çiçeği bakımı nasıl yapılır? İşte barış çiçeği hakkında merak edilenler!
Bulunduğu ortama farklı bir hava katan barış çiçeğinin bakımı pek çok kişi tarafından oldukça zor zannediliyor. Sanılanın aksine, bu çiçek bazı püf noktalara dikkat edilmesi halinde oldukça kolay bir şekilde yetiştirilebiliyor. Yelken çiçeği olarak da bilinen bu bitkiyi sağlıklı bir şekilde büyütmek için ışık, toprak ve temizliğe dikkat etmelisiniz. Bu faktörlere dikkat etmeniz halinde bakımını eksiksiz bir şekilde yerine getirebilir, kış bahçelerinde kullanabilir ve isterseniz çoğaltabilirsiniz de. Kış bahçesi dekorasyonu için fikir almak için “Sıcak Bir Kaçış Noktası Yaratan Kış Bahçeleri” içeriğimize göz atabilirsiniz!
Barış Çiçeği Çeşitleri
Barış çiçeği, dayanıklı yapısı sebebiyle oldukça fazla ortama uyum sağlayabiliyor. Uyum sağlama özelliği, bu çiçeğin pek çok çeşide sahip olmasına neden oluyor. Doğada oldukça kolay bir şekilde yaşayabilen barış çiçeği çeşitleri şu şekilde sıralanabiliyor:
- Spathiphyllum Wallisii: Bu çiçek türü, tropikal iklim şartlarının sağlanması halinde oldukça kolay bir şekilde yaşayabiliyor. Soğuk hava şartlarına uyum sağlayamıyor. Bu sebeple iç mekanlarda bakılması öneriliyor. ‘Beyaz Yelken’ olarak da adlandırılıyor. Yılın her mevsiminde yeşil yapraklarını koruyan bitkinin çiçekleri yaklaşık 2-3 ay canlı kalıyor.
- Spathiphyllum Floribundum: Kar çiçeği olarak da biliniyor. Su damlası ve mızrağa benzeyen çiçekleri ile öne çıkıyor. Bu eşsiz türün de iç ortamlarda bakılması öneriliyor. Uygun ışık ve toprağın kullanılması halinde oldukça uzun süre canlılığını koruyor.
- Spathiphyllum Mauna Loa: “Barış Zambağı” olarak adlandırılan bu tür, araceae familyasında bulunuyor. 12-65 cm uzunluğuna ve 3-25 cm genişliğine sahip olan bitki, yaprak dökmeme özelliğine sahip. Bulunduğu ortama hava katıyor ve yeşil rengiyle ferahlığı sağlıyor. Oldukça az güneş ışığına ihtiyaç duyuyor.
- Spathiphyllum Blandum: Diğer çeşitlere oranla tohumları dışarıda bulunan spathiphyllum blandum, uzun ve ince yapraklarıyla öne çıkıyor. Oldukça estetik bir görünüme sahip olan bu bitki, ev ve iş yerleriyle harika bir uyum sağlıyor. Barış çiçeğinin bakımı hakkında bilgi sahibi olmanız halinde oldukça kolay bir şekilde yetiştirebilirsiniz.
Barış Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Barış çiçeğinin bakımı için bazı noktalara dikkat etmek oldukça önemli! Çiçeğinizin sağlıklı bir şekilde yetişmesi için bu püf noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.
Ev ya da iş yerinizde bu eşsiz çiçeği yetiştirmek istiyorsanız ilk olarak uygun toprak seçimini gerçekleştirmelisiniz. Mineral bakımından zengin bir toprak seçmeye dikkat etmelisiniz. Torf ve lif bulunduran topraklar, bu tropikal bitkinin sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesini sağlıyor.
Dikkat edilmesi gereken ikinci faktör ise güneş ışığı oluyor. Barış çiçeği, oldukça aydınlık ve günün büyük bir kısmında güneş ışığını alan mekanları seviyor. Bu faktör, çiçeğin ideal ısıda yetişmesine olanak tanıyor. Çiçeğin bulunduğu ortamın 10 ila 28 derece arasında olması sağlıklı bir şekilde büyümesi için önemli.
Barış çiçeği nasıl bakılır sorusuna verilebilecek yanıtlardan bir diğeri ise sulama sıklığı oluyor. Çiçeğin yaz aylarında iki günde bir, kış aylarında ise haftada bir kez sulanması gerekiyor. İlkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açtığı için daha az sulayabilirsiniz.
Kullanılan suyun sıcaklık ve miktarının değişmemesi gerekiyor. Oda sıcaklığında, temiz ve kireçsiz su kullanmanız oldukça önemli.
Tüm bu detaylara dikkat ederek sağlıklı bir barış çiçeği yetiştirebilirsiniz. Peki, Barış çiçeği yaprakları neden sararır?
Barış Çiçeği Yaprakları Neden Sararır?
Barış çiçeği, ev ve ofislerde yaygın olarak yetiştirilen ve dekoratif obje olarak kullanılan bitkilerden bir tanesi. Bu bitki kolay bir şekilde yetiştirilebilmesi sebebiyle oldukça fazla kişi tarafından tercih ediliyor. Barış çiçeği yaprak uçları kuruması sorunu ile karşılaşanlar ise bu problemin önüne nasıl geçileceğini araştırıyor. Bu bitkinin yapraklarının sararması çeşitli faktörlerden kaynaklanabiliyor. Sararmaya neden olan en yaygın nedenlerden biri sulama sorunları oluyor. Hem aşırı hem de yetersiz sulama yaprakların sararmasına yol açıyor. Toprağın sürekli nemli kalması kök çürüklüğüne neden olabiliyor. Diğer bir yaygın neden ise uygun olmayan ışık koşulları. Barış çiçeği doğrudan güneş ışığı görmekten hoşlanmıyor ancak çok az ışık olması da yaprakların sararmasına neden olabiliyor. Tüm bu faktörlerin yanı sıra besin eksikliği de yaprakların sararmasına yol açabiliyor. Toprakta yeterli besin maddesi bulunmadığında bitkiniz gerekli besinleri sağlamak için yapraklarındaki besin maddelerini tüketmeye başlayacaktır. Bu durumun önüne geçmek için mineral bakımından zengin topraklar tercih edebilirsiniz. Hava koşulları ve sıcaklık da bitkinizin sararmasına neden olabilen faktörler arasında bulunuyor. Çok soğuk veya sıcak ortamlar stres sebebiyle yaprakların sararmasına neden olabiliyor. Zararlı böcek istilası veya hastalıklar da yaprakların sarartıyor. Bu durumlarla mücadele etmek için bitkiyi düzenli olarak kontrol etmeniz, uygun sulama ve ışık koşullarını sağlamanız ve gerektiğinde besin takviyesi yapmanız öneriliyor. Herhangi bir yaprakta sararma görmeniz durumunda onu ana gövdeden ayırarak vazo içinde bakmaya devam edebilirsiniz.
Barış Çiçeğinin Faydaları
Barış çiçeği faydaları saymakla bitmez! Hem estetik görünümü hem de sağlık açısından faydaları sebebiyle oldukça fazla kişi tarafından bakılan bitkilerden bir tanesi. Genel bir ifadeyle barış çiçeğinin faydaları şu şekilde sıralanıyor:
- Barış çiçeği gibi bazı iç mekan bitkileri, hava kalitesini artırıyor. Bu bitki, formaldehit, benzen ve diğer zararlı toksinleri emerek havadaki kirleticileri filtreleyebiliyor.
- Barış çiçeği, evaporasyon yoluyla ortamın nemi artırıyor. Bu özellik, kış aylarında iç mekanların nem seviyesini artırmak için fayda sağlıyor.
- Bitkilerin genel olarak stresi azalttığı ve ruh halini iyileştirdiği biliniyor. Yeşil yaprakların ve çiçeklerin varlığı, ruhsal rahatlama sağlıyor.
- Barış çiçeği gibi bitkiler, odayı doldurarak ses yalıtımına katkıda bulunuyor. Yapraklar, ses dalgalarını emerek iç mekanların daha sessiz olmasına yardımcı oluyor.
- Estetik açıdan, bu bitki ev ve ofis ortamlarına doğal bir güzellik ve huzurlu bir atmosfer katıyor. Parlak yeşil yaprakları ve beyaz çiçekleri ile dekoratif bir unsur. Bu bitkiyi “Bahçe Dekorasyonu Nasıl Yapılmalı?” blogunu okuduktan sonra dekoratif olarak nasıl kullanabileceğiniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bu faydaların yanı sıra bitkinin uygun koşullarda sağlıklı kalabilmesi için düzenli sulama, uygun ışık koşulları ve gerektiğinde besin takviyesi yapılmasına da dikkat etmelisiniz.
Barış Çiçeği Çoğaltma Süreci
Özür dilemek ve barışmak için tercih edilen barış çiçeği anlamının yanı sıra farklı soruların da odağında oluyor. Bu noktada merak edilenlerden bir tanesi de barış çiçeği çoğaltma yöntemleri oluyor. Bitkinizi uygun tekniklerle çoğaltmak için ilk önce sağlıklı olduğundan emin olmanız gerekiyor. Çiçeğin herhangi bir problemi olmadığından emin olduktan sonra saksısından köklerine zarar vermeyecek şekilde çıkarabilirsiniz. Saksı ve bitkiyi birbirinden ayırdıktan sonra kökleri dikkatli bir şekilde temizleyebilirsiniz. Temizleme işleminin ardından yan sürgünler ve ana gövdeyi de birbirinden ayırmanız gerekiyor. Her bir sürgünü farklı saksılara dikebilirsiniz. Nemli ve mineralli toprak ekledikten sonra belirli periyotlar halinde sulayarak bitkinizin kısa süre içinde büyümesini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde barış çiçeği çoğaltma sürecini başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.