Kış aylarının en sevilen bitkileri arasında yer alan ıhlamur ağacı, büyüleyici kokusu ve aromatik tadıyla dikkat çekiyor. Bu şifalı bitki ile ilgili olarak ıhlamurun faydaları nelerdir sorusuna da sıklıkla yanıt aranıyor. Ihlamurun, insan sağlığı üzerinde olumlu pek çok etkisi bulunuyor. Siz de bağışıklığı güçlendiren, öksürük, balgam gibi problemleri ortadan kaldıran ıhlamur neye iyi gelir öğrenmek ve bu doğal şifa bitkisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazıyı okumaya devam edebilirsiniz!
Ihlamur Nedir? Ihlamurun Faydaları Nelerdir?
Ihlamur, kış aylarında yaprakları kurutulup demlenerek tüketilen bir bitki olarak biliniyor. Doğanın mucizeleri arasında görülen bu bitki, pek çok derde ve hastalığa şifa oluşuyla da dikkat çekiyor. Ilıman iklimlerde yetiştirilen bitki, genellikle çay formunda tüketiliyor. Ihlamur çayının faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün oluyor:
Stres ve kaygıyı azaltma: Ihlamurun en bilinen faydaları arasında stres ve anksiyete ile başa çıkmak yer alıyor. Bu bitki çayı sayesinde vücuttaki stresi atmak ve gevşemek mümkün oluyor.
Öksürüğü ve balgamı kesme: Özellikle kış aylarında grip olan herkesin ilk durağı, ıhlamur çayı oluyor. En sevilen bitki çayları arasında yer alan ıhlamur, öksürüğü yumuşatan ve balgam söktüren etkisiyle de bağışıklık sistemine yardımcı oluyor. Üstelik vücuttaki iltihap oranını azaltmak adına da bu bitkiden faydalanılabiliyor.
Ateş düşürme: Ateşi düşürme, terletme gibi amaçlarla da ıhlamur tüketiliyor. Bu bitki çayı sayesinde iç ateşi düşürmek, terleme yoluyla hastalığa bağlı toksinleri ter yoluyla vücuttan dışarı atmak mümkün oluyor.
Kas spazmlarını ve krampları azaltma: Özellikle kemik ağrılarında veya tutulmalarda ıhlamurun mucizevi etkisine sıklıkla başvuruluyor.
Sindirim sistemini iyileştirme: Mide problemi yaşayanların beslenmesine dikkat etmesi önem taşıyor. Bu noktada ıhlamur çayı, rahatlatıcı etkisi ile sindirim sistemini düzenleme ve mide rahatsızlıklarını iyileştirmede de önemli rol oynuyor.
Ihlamurun faydaları, içerisine eklenen yardımcı ürünler ile de artırılabiliyor. Ballı ıhlamurun faydaları arasında kan şekerini dengelemek ve iltihap söktürmek yer alıyor. Limonlu ıhlamurun faydaları arasında ise tansiyon düzenleyici etkilerle karşılaşılabiliyor.
Ihlamur Nasıl Demlenir?
Ihlamurla ilgili en merak edilen konulardan biri de “Ihlamur nasıl demlenir?” sorusunun yanıtı oluyor. Ihlamuru doğru şekilde demlemek için öncelikle bitkinin çiçeklerini ve yapraklarını kurutmak veya hazır haliyle satın almak gerekiyor.
Ihlamur demlerken yapılan en büyük hata genellikle bitkiyi ve suyu aynı anda kaynatmak oluyor. Doğru bir demleme için tıpkı siyah çayda olduğu gibi kaynar suyu ıhlamur bitkisi üzerine dökmek gerekiyor. Ihlamuru demlik içerisinde yaklaşık olarak 10 dakika kadar demlemeye bıraktıktan sonra bitki çiçekleri sarı-beyaz rengini suya bırakarak tüketime hazır hale geliyor.
Ihlamuru french press içerisinde de kolaylıkla demlemek mümkün oluyor. Çay, demlendikten sonra çeşitli desen ve formdaki Karaca muglar-kupaları içerisinde servis edilebiliyor. Böylece hem estetik bir görünüm elde edilebiliyor hem de çay keyfi doruklara çıkartılabiliyor.
Ihlamuru doğru şekilde demlemek ve servis etmek için Karaca içecek hazırlama kategorisini kontrol etmek de fayda sağlıyor. Siz de çok daha keyifli ve hızlı bir şekilde çayınızı hazırlamak istiyorsanız bu kategoriyi inceleyebilir, çeşitli içecek hazırlama seçenekleri arasından en doğru ürünleri tercih edebilirsiniz!
Ihlamurun Zararları Nelerdir ?
Ihlamur, çoğunlukla faydalı bir bitki olsa da belli başlı durumlarda zararlı olduğu görülebiliyor. Ihlamur zararları şu şekilde ele alınabiliyor:
Çoğu bitkisel ürün gibi ıhlamurun da bazı durumlarda yan etkilere neden olduğu görülebiliyor. Özellikle alerjik bünyeye sahip kişilerde beklenmedik reaksiyonların ortaya çıkmasına neden olabilen bitkiyi tüketmeden önce alerji testi yaptırmak veya ürünü kontrollü tüketmek büyük önem taşıyor.
Hipotansif (tansiyon düşürücü) bir etkiye de sahip olan bitkinin aşırı tüketiminde baş dönmesi, nefes darlığı, mide bulantısı, baş ağrısı gibi etkiler ortaya çıkabiliyor. Tansiyon üzerindeki bu etkisi nedeniyle ıhlamurun tansiyon rahatsızlığı bulunan kişiler tarafından tüketilmesi önerilmiyor.
Ihlamur, uyuşukluğa ve aşırı gevşemeye neden olduğu için sakinleştirici etkiye sahip ilaç alan kişilerin veya kalp hastalarının da bu bitki çayını tüketmekten kaçınması gerekiyor.
Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlarda kasları gevşetme, alerji oluşturma veya döküntüye neden olma gibi riskler olduğu için tüketiminden kaçınılması öneriliyor.
Kronik rahatsızlığa sahip olan ve düzenli ilaç kullanan kişilerin de olası etkileşim risklerine karşı doktorlarına danışmadan bu bitki çayını tüketmesi tavsiye edilmiyor.
Ihlamur Hangi Koşullarda Saklanmalı ?
Ihlamurun saklama koşulları da büyük önem taşıyor. Ihlamır, kullanım ömrü uzun olan bir bitki olsa da küflenme, bayatlama gibi risklere sahip olduğu için saklama koşullarına özen gösterilmesi gerekiyor. Sudan ve nemden uzak, güneş ışınlarına maruz kalmayan, oda sıcaklığında veya serin bir yerde muhafaza edilmesi gereken bitkiler arasında yer alıyor. Uzun ömürlü olabilmesi adına ıhlamurun hava almadığından emin olmak da önemli noktalardan biri olarak öne çıkıyor.
Ihlamuru doğru şekilde muhafaza etmek için plastik ve kağıttan uzak durulması öneriliyor. Bu materyallerin kullanımı, bitkiyle etkileşime girme riski taşıdıkları ve tat-koku değişikliğine sebep oldukları için sakıncalı görülüyor. Ihlamur çayını en doğru koşullarda saklamak için cam kavanozlardan faydalanılabiliyor. Demlenmiş ıhlamuru muhafaza etmek için ise ısıyı koruyan termos seçenekleri de tercih edilebiliyor. Bir kez demlenen ıhlamuru maksimum 2 gün içerisinde tüketmek gerekiyor.