Kolajen Nedir ve Neden Önemlidir?
Kolajen nedir sorusuna vücuttaki bağ dokusunda bulunan bir proteindir diyebiliriz. Biotin B vitamininin bir parçasıdır ve vücut için önemli bir besin maddesidir. Her ikisi de cilt ve saç sağlığında büyük rol oynar. Kolajen, hayvanlar aleminde en bol bulunan proteinleri içerir. Omurgalılarda en az 28 çeşidi bulunur ancak Tip 1, 2 ve 3 insan vücudunda en yaygın olanıdır.
İnsanlar dahil hayvanlardaki ana yapısal protein kolajendir. Kemik, tendon, bağ, kıkırdak ve cilt gibi dokuları için önemlidir. Bu dokuları yenilemeye yardımcı olabilen besin takviyeleri de giderek daha popüler bir şekilde karşınıza çıkar. Saç dökülmesi, tırnak soyulması ve cilt kuruluğu gibi problemler başka bir fizyolojik sebepten oluşmuyorsa bu maddeyi içeren takviyeleri kullanabilirsiniz. Bunun için de öncelikle bir doktordan destek almanız önerilir.
Bazı kollajen takviyeleri hyaluronik asit, C vitamini ve çinko gibi ek bileşenler içerir. Bu bileşenler, söz konusu takviyenin etkinliğini artırmaya yardımcı olabilir. Biotin açısından zengin olan takviye ve besinler, çabuk kırılan tırnakların yapısını güçlendirmeye, yoğun saç dökülme problemini çözmeye katkı sağlar. Bu etki için biotin takviyesi kullanarak temel bakım desteği sağlayabilirsiniz.
Cildi oluşturan iki ana katman epidermis ve dermis olarak adlandırılır. Dermis, elastin ve kolajen üreten hücreleri barındıran fibroblastları (bağ dokunun temel hücreleri) içerir. Cildin normal çalışması ve genç görünmesi için dermal tabakanın yapısının korunması gerekir. Ancak yaşlandıkça bu yapı zarar görür çünkü yaşlanan fibroblastlar bu maddeyi daha az üretmeye başlar. Böylelikle yüzde belirgin olarak sarkma ve ince çizgiler gibi yaşlanma belirtileri ortaya çıkabilir.
Sığır ve deniz kaynaklarından çıkarılan Tip 1 kolajen faydaları, güzellik ve saç ile ilgili gereksinimler için ideal seçenek olarak görülür. Saçları sadece kalınlaştırmakla kalmayıp aynı zamanda saç dökülmesini azaltan ve saç büyümesini hızlandıran en zengin temel amino asit kaynağıdır. Sağlıklı hücre gelişimine katkıda bulunur ve tırnak uzaması için gereken protein yapıcı amino asitlerin metabolizmasına destek sağlar.
Vücut yaşlandıkça bu proteini daha az üretmeye başlar. Bunun etkisi olarak da kolajen ne işe yarar sorusuna yönelik birkaç cevap ortaya çıkar. Söz konusu proteinin üretiminin azalmasının belirtilerini incelediğinizde eklem ağrısı, sert tendonlar veya bağlarla karşılaşabilirsiniz. Kaslarda güç kaybı ve zayıflama meydana gelebilir. Bu maddeyi içeren gıda takviyeleri almak bu belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir.
Bunları da beğenebilirsiniz
Cilt Sağlığı için Kolajen Takviyeleri
Tip 1 genellikle en iyi cilt için kolajen takviyesi olarak kabul edilir. Vücudunuzda en çok bulunan türüdür. Bunların yanı sıra saç, cilt ve tırnaklarınızı bir kalkan gibi koruyup kemik sağlığına da destek olur. Vücudunuzda Tip 1’den biraz daha az yaygın olmasına rağmen Tip 2 türü de son derece elzemdir çünkü kıkırdağın ana bileşenidir ve iskelet sistemi için oldukça önemlidir.
Bir diğer çeşidi olan Tip 3, kemik iliğinde olduğu gibi retiküler liflerde de (bağ dokunun bir türü) bulunur Özellikle cilt sağlığı söz konusu olduğunda kolajen takviyesi cildin sıkı, dolgun, nemli ve esnek kalmasına yardımcı olur. Bunu, cildi elastik ve esnek tutmakla yakından ilgili olan dermis yani cildin temel katmanı aracılığıyla yapar. Bu maddeyi içeren gıda takviyeleri tablet, efervesan, içecek, serum ve krem şeklinde olabilir. Cildinizin ihtiyacına göre bu seçeneklerden birini kullanabilirsiniz.
Güçlü ve Az Dökülen Saçlar için Kolajen
Saç esas olarak protein, keratin (deri, saç, tırnak vb. yapı maddesi) ve yapısal lipitlerden oluşur. Kafa derisi aslında daha fazla saç folikülü (saçın içinde büyüdüğü yapı) içeren cildinizdir. Doğru tip peptitler (azalan kolajen miktarını artıran amino asit zincirleri) içeren gıda takviyesi almak, saç köklerinize yeni ve daha sağlıklı saçlar çıkması için gereken yapı taşını sağlar.
Saç, keratin ve proteinden oluşan bir yapı olduğundan bunların tükenmesi durumunda vücut onları daha sonra yeni proteinler ve bileşikler meydana getirmek üzere amino asitlere ayırır.
Vücudun oluşturacağı 11 temel olmayan amino asit bulunurken diyetlerden alınması gereken 9 adet temel amino asit mevcuttur. Bu protein temel olarak 3 temel olmayan amino asitten oluşur. Bunlar prolin, glisin ve hidroksiprolindir ve ayrıca keratinin de ana bileşenleridir. Bu sebeple prolin yönünden zengin bir takviye tüketimi, saçların gereksinim duyduğu yapı taşlarını sağlayacaktır.
Saç sağlığını iyileştirmek için gıda takviyeleri almayı düşünüyorsanız önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Saçlarınızda beklediğiniz iyileştirmeler için sığır veya deniz kolajeninden yapılan bir gıda takviyesi seçebilirsiniz. Bu takviye türleri vücut tarafından daha kolay emilir.
Hidrolize olan bir kolajen takviyesi saçlar için daha faydalıdır. Hidrolize tür, takviyelerin daha küçük parçalara ayrıldığı anlamına gelir. Bu da vücudun besini emmesini kolaylaştırır.
Her türlü kolajen takviyesini belirtildiği şekilde almanız önerilir. Bu maddeyi içeren çoğu gıda takviyesi günde bir veya iki kez alınır. Belirtilenden fazla miktarda takviye almanız vücuda zarar verebilir. Bu nedenle uygun dozajı ayarlamanız önem taşır.
Kolajen ile Çabuk Kırılan Tırnaklara Etkili Çözüm
Tip 1 kolajen sayesinde kırışıklıkları ve ince çizgileri azaltabilir, cilt esnekliği ile nemini arttırabilirsiniz. Yaşa göre kolajen kullanımı gözlerinizi, kaslarınızı, kemiklerinizi ve omurganızı yeniden yapılandırmaya yardımcı olduğu gibi aynı zamanda kırılgan tırnakları güçlü hâle getirmeye ve daha kalın, güçlü saç tellerine sahip olmaya katkıda bulunur.
Kolajen, tırnaklara yapı ve destek sağlayarak hem güçlü hem de sağlıklı kalmalarına yardımcı olur. Tırnak sağlığınızı iyileştirmek için kolajen takviyeleri almayı düşünüyorsanız önce bir uzmana danışmanız önem taşır.
Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur?
Kolajen hangi besinlerde bulunur sorusuna yanıt arıyor olabilirsiniz. Şimdiye kadar bilinen en zengin kolajen, protein kaynaklarından biri olan kemik suyunda bulunur. Bir diğer ürün olan tavuk eti, kolajen içeren besinler açısından zengin gıdalardan biridir. Kolajen üretimini destekleyen yiyecekler tüketmek cildiniz ve genel sağlığınız için fayda sağlar.
Ayrıca yeterince C vitamini almak da çok önemlidir. Bu sayede kolajen üretimini hızlandırarak daha iyi bir emilim sağlayabilirsiniz. Kolajen nelerde var sorusuna bu yazıda cevap bulabilirsiniz. Portakal, greyfurt, limon gibi turunçgiller, kolajen açısından oldukça zengin olan besinlerdir.
Ayrıca Karaca’da bulunan Eğriçayır Kolajen ve Ham Bal Karışımı ile vücudunuzun ihtiyacı olan kolajeni kolay bir şekilde elde edebilirsiniz. Kolajen ve ham bal, sağlık açısından bir dizi faydası olduğu bilinen iki doğal bileşendir. Kolajen, tırnakları güçlendirmeye ve kırılmalarını ya da ayrılmalarını önlemeye yardımcı olabilir. Ham bal, tırnakları nemlendirmeye ve hasardan korumaya destek sağlayabilir.
Kolajen takviyeleri; kapsül, toz ve sıvı olmak üzere çeşitli biçimlerde gelir. Toz formları çok yönlü olması özelliği ile yiyecek ya da içeceklere eklenebilir. Tozlar içeceklere veya yiyeceklere karıştırılabilir ve diyetlerinde daha fazla kolajen almak isteyen kişiler için iyi bir seçenek olabilir.
Kolajen, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve enfeksiyonla savaşmaya da yardımcı olur. Ham bal da doğal olarak antimikrobiyal özelliktedir. Ayrıca saç derisini nemlendirmeye ve kepeği önlemeye destek olur. Sayısız faydası bulunan bu gıda takviyesini doktor kontrolünde almaya başlayarak siz de avantajlarından yararlanabilirsiniz. Kolajen ve ham bal karışımını smoothielere, kahveye veya çaya da ekleyebilirsiniz.
Hangi Durumlarda Kolajen Takviyeleri Kullanılmalıdır?
Kolajen, insan vücudunda en bol bulunan proteindir ve yapı taşları olarak işlev gören amino asit zincirlerinden oluşur. İnsanların kollajen almasının birçok nedeni vardır ve çeşitli sorunların çözülmesini veya etkisinin azalmasını sağlayabilir.
Yaşlanmak hayatın bir parçasıdır ve bu süreç kolajen üretimini olumsuz etkiler. Kollajen açısından zengin yiyecekler tüketmek, kollajen takviyeleri almak, bu maddenin azalmasıyla birlikte gelen sorunları onarmaya ve önlemeye yardımcı olur. Doğal kolajenin azalması gibi durumlarda da eklem ağrısı, iltihaplanma, ağrı ve romatoid artrit gibi daha ciddi sorunların oluştuğu görülebilir.
Böyle durumlarda tükettiğiniz kolajen açısından zengin gıdaların miktarını artırmaya başlamak önemlidir. Eklem ağrılarını önlemek, kemik ve cilt sağlığını iyileştirmek gibi durumlarda genel besin takviyelerine ek olarak bu maddeyi içeren bir gıda takviyesi alabilirsiniz. Böylelikle doğal kolajen üretimini artırmanıza ve tükenmesinin sebep olduğu belirtileri hafifletmenize de destek olur.
Peki kolajen ne kadar süre kullanılmalı diye düşünüyor olabilirsiniz. Kullanım süresi birçok faktöre bağlıdır ve kişiden kişiye değişebilir. Bu konuda en doğru uygulamayı doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.
Hangi Kolajen Takviyeleri Etkilidir ve Nasıl Seçilir?
Bu maddeyi içeren her türlü gıda takviyesinin belli etkileri vardır. Tüketim şekli de takviye türüne göre değişiklik gösterir. Sabah saatlerinde ister aç ister tok olarak alabileceğiniz kolajen takviyeleri, toz ve kapsül formlarda üretilebilir.
Tip 1 en güçlü kolajen türü olduğundan cilt sağlığınızı desteklemek için en iyi seçim olabilir. Tip 1 ve Tip 3 çeşitlerinin sıklıkla tercih edilip kullanılmasının yanında vücudunuzda emilebilmesi de en önemli püf noktaları arasındadır.
Maksimum faydayı sağlaması açısından dikkat edilmesi gereken durum ise kullanmak istediğiniz söz konusu maddenin molekül büyüklüğüdür. 2000 ve 5000 dalton aralığında yani düşük moleküler ağırlığa sahip takviyeyi tercih etmeniz oldukça faydalıdır. Bu sayede biyoyararlanımı (ilaç miktarının sistemik dolaşıma geçen oranı) daha yüksek olabilir. Mevcut bulunan markalara ve üreticilere göre değişiklik gösterebildiği gibi satışa sunulan içerikler genellikle 2000 dalton aralığındadır.
İçecek şeklinde üretilen seçenekler ise günün her saatinde tüketilebilir. Bu maddeyi içeren kozmetik ürünlerini de günlük bakım rutininize ekleyebilirsiniz. Gece ve gündüz kremleri, şampuanlar ve nemlendiriciler cildinizdeki eksikliği gidermeniz için faydalı olabilir.
Aldığınız takviyenin etiketlerini dikkatlice okumanız ve ürünün aradığınız kolajen türünü içerdiğinden emin olmanız önemlidir. Kollajen takviyeleri FDA tarafından düzenlenmez. Bu nedenle saygın üreticilerin üretimini yaptığı seçeneklere yönelmeniz gerekir. Ürünü satın almadan önce başkalarının ürün hakkında söylediklerini okumak oldukça yararlıdır.
Takviye ürün kullanırken küçük bir dozla başlamanız ve herhangi bir sonuç görmezseniz dozu artırmanız önerilir. Doz belirlerken ve doz artışı yaparken de doktorunuzun önerilerini dikkate almanız gerekir.
Son olarak takviyelerin faydalarına erişebilmek için sabırlı olmanız önerilir. Kollajen takviyesi almanın sonuçlarını görmek birkaç hafta veya ay sürebilir. Düzenli kullanım doğru sonuç almak için önem taşır. Bu maddeyi içeren gıda takviyesi alırken cildi dışarıdan da beslemek gerekir. Kullandığınız bakım ürünlerinin de kolajen içerikli olmasına dikkat edebilirsiniz.