Mutfakların olmazsa olmazı bıçakları ne kadar iyi tanıyoruz, doğru bıçağı seçebiliyor muyuz ya da onları olması gerektiği gibi kullanmayı biliyor muyuz? Mesela her bıçak, her kesme işlemi için uygun mu? Çoğumuzun mutfakta favori bir bıçağı var ve genellikle soyma, dilimleme ya da kesme işlemlerinde hep o bıçağı kullanıyoruz. Oysa çeşit çeşit kullanım alanları olan farklı pek çok bıçak mevcut. Gelin, biz de mutfağımızı biraz da olsa profesyonelleştirerek, doğru bıçak nasıl seçilir, kullanım alanına göre bıçaklar nasıl olmalıdır ve hangi bıçak ne için önemlidir detaylıca birlikte öğrenelim.
Mutfakta En Çok Tercih Edilen Bıçaklar Hangileri?
Her gıda ürünü için farklı bir bıçak türü bulunur. Sebze ve meyve soymadan doğramaya, dilimlemeden fileto çıkarmaya kadar farklı birçok işlem için özel bıçaklardan faydalanabilirsiniz. Mutfağın demirbaşlarından olan bıçakları seçerken en çok ihtiyacınız olan türleri almaya dikkat etmeniz gerekir. Bir dilimleme bıçağı ile sebze soymanız hem pratiklik hem de güvenlik açısından doğru olmayacaktır.
Şef Bıçağı Ne İşe Yarar?
Şef bıçakları genel olarak uzun tasarımlı, üst kısmı düz, kesici kısmı eğri olan bıçaklardır ve çok keskindir. Özellikle büyük malzemeleri doğrarken, ekstra hız ve güç sağladığı için profesyonel şeflerin mutfakta tercih sebebi.
Ekmek Bıçağı Ne İşe Yarar?
Ekmek bıçakları mutfakların bir diğer olmazsa olmazı! Büyük tırtıklı bıçak olarak da adlandırabileceğimiz bu bıçaklar sadece ekmek değil, hassas ve yumuşak olan tüm ürünleri kesmek için ideal bir kullanım sunar. Örneğin, yumuşacık bir keki, kremalı bir pastayı ya da meyveleri ekmek bıçağıyla dağılmadan pratik ve hızlı şekilde kesebilirsiniz.
Ekmek bıçakları bıçağa yapışan yiyeceklerde tüm diğer bıçaklardan çok daha iyi bir performans sunar.
Soyma Bıçağı Ne İşe Yarar?
Kesme tahtası kullanmadığınız durumlarda soyma bıçakları kullanım konforu ve fonksiyonuyla oldukça idealdir. Hızlı ve pratik kullanım için mutfaktaki en çok kullanacağınız bıçaklar arasında yer alan soyma bıçakları diğer bıçak çeşitlerine göre biraz daha ince ve elin ergonomisine daha uygundur.
Fileto Bıçağı Ne İşe Yarar?
Lezzetli et ve balık yemekleri hazırlarken malzemelerinizi incecik dilimlemek ister misiniz? Kılçığından ustaca ayrılan balıklarla misafirlerinize şölen sofraları hazırlayabilirsiniz. Fileto bıçağı sayesinde incecik şinitzel dilimleri ya da kusursuzca hazırlanmış balık filetoları çıkarabilirsiniz. İnce ve sivri gövdesi, ergonomik tutma sapı ile fileto bıçakları ile profesyonel bir kullanım imkanı elde edebilirsiniz.
Doğrama Bıçağı Ne İşe Yarar?
Eti derisinden ya da kemiğinden ayırırken, sebze ve meyveleri pişireceğiniz yemeğin özelliklerine uygun boyutlara getirirken doğrama bıçağı kullanmanız gerekir. Oldukça sağlam bir yapıya sahip olan doğrama bıçakları kolayca bükülmediği için sert malzemelerin doğranması için idealdir. Dilimleme bıçağından daha dar olan bu bıçakla bütün bir tavuğu dakikalar içinde parçalarına ayırabilirsiniz.
Meyve Bıçağı Ne İşe Yarar?
Küçük boyutlarda tasarlanan meyve bıçağı sebze ve meyveleri kabuklarından ayırıp dilimlemek için oldukça idealdir. Çoğunlukla set halinde sunulan bu bıçaklar günlük yaşamda en sık kullanılan modellerdendir. Meyve bıçağı renkli sap tasarımı ve keskin uçları ile meyvelerin formunu bozmadan kabuklarından ayırmanıza yardımcı olur. Soyacak çeşitlerinden şef bıçaklarına kadar birbirinden kullanışlı ve pratik bıçak çeşitlerine Karaca üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz.
Bıçak Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
-
Bıçakta Çeliğin Kalitesi Nasıl Olmalı?
Yiyeceklerimize dokunan bıçaklarda en önemli unsur elbette çeliğin kalitesi. Sağlığımızı doğrudan etkileyen çeliğin paslanmaz olmasına dikkat etmelisiniz. Çeliğin kendi içinde de kalite türleri olduğunu da unutmamak gerek. Sertlik ve yumuşaklık testi yaparak bir tercihte bulunabilirsiniz. Bıçağınızın uç kısmını hafif yatay şekilde tezgaha bastırdığınızda esneme oluyorsa, yumuşak çelik bir bıçağa sahipsiniz demektir. Eğer bükülme olmuyorsa da çeliğiniz serttir. Peki, bunun anlamı ne?
Eğer yumuşak çelik bir bıçağınız varsa bu bıçakta körelmenin daha sık aralıklarla olacağı anlamına gelir. Bu durumda bıçağınızı bilemek durumda kalırsınız. Bıçaklar ne kadar çok bilenirse ömrü o kadar kısa olacaktır.
Sık kullandığınız bıçakların daha kalın ve sert bir çeliğe sahip olmasına dikkat ederek, uzun ömürlü bir kullanım sağlayabilirsiniz. -
Alman usulü çelik bıçak mı, Japon usulü çelik bıçak mı?
Alman bıçaklarının en ayırt edici özelliği daha kalın olmaları. Bu da olası, mutfak kazalarında bıçağınız yere düştüğünde kırılmamasını sağlayan bir unsur. Geleneksel olarak 22 derecelik bir keskinlik açısına sahip Alman bıçakları bu özelliği ile hem keskin hem de dayanıklı bir kullanım sunuyor. Ancak kalınlıkları ve ağırlıkları dolayısıyla geleneksel Alman usulü bıçaklar sashimi, sushi yapımı ya da Jülyen gibi daha nazik doğrama yöntemleri için çok da uygun değil. Japon bıçakları ise geleneksel olarak Alman bıçaklarına göre çok daha keskin oldukları için nazik kesim gerektiren yemekler için daha uygun.
2- Çeliğin Bıçaktaki Boyutu Nasıl Olmalı?
Bazı bıçaklarda çelik boylu boyuncadır ve oldukça uzun ömürlü bir kullanım sunar. Bazıları ise sapa saplı şekilde olur. Mutfaklarda genellikle en sık karşılaştığımız bıçaklar ayrı sapı bulunan bıçaklar. Eğer siz mutfakta çok vakit geçirenlerdenseniz ve daha uzun ömürlü bir bıçak tercih ediyorsanız, tamamı çelik olan yekpare bıçakları tercih edebilirsiniz.
3- Doğru Bıçak Ağırlığı ve Dengesi Nasıl Seçilir?
Mutfak söz konusu olduğunda kimileri ağır bıçak, kimileri de hafif bıçak kullanmayı tercih eder. Aslında bu biraz göreceli bir durum. Çünkü sizin ağır diye nitelendirebileceğiniz bir bıçak, bir başkası için hafif olabilir. Bu durumda elinizin ergonomisine uygun, kullanımda kolaylık sağlayabilecek en ideal bıçağı bulmak için biraz deneme yapmalısınız. Tavsiyemiz elbette ne çok ağır ne de çok hafif bıçakları tercih etmeniz. En ideali daima orta ağırlıkta bir bıçak seçmek.
Elbette bıçağın hafif olup olmaması seçim yapmak için tek unsur değil. Dengesi, yani ağırlığın bıçağa eşit bir biçimde yayılıp yayılmadığı da oldukça önemli. Uzun bıçaklarda dengenin ağırlık noktasının sapla ucu arasında olması gerek. Başka bir deyişle sapıyla ucu eşit ağırlıklarda olan uzun bıçaklar en iyisi. Bıçak uçları kısaldıkça ağırlığın sapta yoğunlaşması gerekiyor.
4- Doğru Bıçak Boyutu Nasıl Seçilir?
Bıçakların boyutu kullanılabilmesi açısından önemli. Bu da belli bir kalıba bağlı olarak “Şu boyda bıçak tercih etmelisiniz” gibi kesinlik belirtilemeyecek öznel bir özelliği işaret ediyor. Fiziksel yapınız seçeceğiniz bıçak boyu ile doğru orantılı. Çünkü bıçaklar elin uzantısı kadar olmalı. Kavrayabileceğinizden çok daha büyük bir bıçağı, olması gerektiği profesyonellikte kullanmanız çok zor olacaktır. Eğer küçük el yapısına sahipseniz çok uzun ve büyük olmayan bıçakları kullanmanızı tavsiye ederiz.
Şef bıçakları için doğru bıçak boyutunu dirseğinizden bileğinizi bir iki parmak geçecek şekilde ölçerek bulabilirsiniz.
5- Bıçağın Sapı Nasıl Olmalı?
Keskinliği ya da dayanıklılığı kadar sap kısmı da bir bıçağın elinizdeki kaderini değiştirebilir. Sapın elinize oturması, rahat hissetmeniz için oldukça önemli. Bıçakla aranızdaki uyum ne kadar iyi olursa, kullanımı o kadar mükemmelleşir.
Eğer küçük bir ele sahipseniz, ince saplı bıçakları tercih ederek daha ergonomik bir kullanım sağlayabilirsiniz. Büyük ele sahip olanlar için de küçük saplar, avuç içinde farklı baskı noktalarını devreye sokacağı için rahatlığı bozacaktır. Hareket akışının sorunsuz olması için bıçak sapının avcunuzdan taşmaması ya da avucunuzun içinde kaybolmaması önemli bir kriter.
Uzun Ömürlü Bıçaklar İçin Ne Yapmalı?
Kaliteli bir bıçak seti dayanıklı malzemeler kullanılarak üretilir. Kısa sürede deforme olabilecek ürünlerden uzak durmanız gerekir. En iyi bıçak seti paslanmaz çelikten yapılan ürünlerdir. Çelik bıçaklar hem duruş hem de performans bakımından oldukça kullanışlıdır. Bıçaklarınızın uzun ömürlü olması için kullanım önerilerine dikkat etmeniz ve bakımlarını aksatmamanız gerekir.
Bıçaklarınızı doğru yüzeylerde kullanmanız gerekir. Ahşap ve silikon kesme tahtaları tercih ederek bıçaklarınızın körelmesini engelleyebilirsiniz. Cam ve mermer yüzeylerde uzun süre kullanılan bıçakların kesme ve doğrama performanslarında önemli ölçüde düşüş görülebilir. Paslanmaz çelik bıçaklarınızı bulaşık makinesi yerine elde yıkamayı tercih edebilirsiniz. Bulaşık makinesinde yıkanan ürünlerde aşınmalar ve körelmeler görülebilir. Üzerinde su lekesi kalmaması için yıkadıktan sonra bekletmeden kurulayarak yerine kaldırabilirsiniz.
Bıçak bakımı ve temizliği ile ilgili konulara dikkat ettiğinizde setinizi ömür boyunca ilk günkü hali ile kullanmaya devam edebilirsiniz. Bıçaklarınızı kesme ve doğrama dışında farklı bir amaçla kullanmamanız da önemlidir. Çaydanlık sapının vidasını sıkıştırmak ya da konserve açmak için farklı bir alet kullanmanız gerekir. Her işlem için uygun bıçağı kullanarak mutfaktaki işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Soyma bıçağı ile et doğramak mümkün olmayacağı gibi yiyeceklerin formunu ve lezzetini de bozabilir. Karaca bıçak seti modelleri ile mutfakta keyifli vakit geçirebilir, dekorasyonunuza renk katabilirsiniz.
Artık mutfağınız için ideal bıçak ya da bıçakları seçmek için hazırsınız!
Karaca’nın birbirinden değerli bıçak çeşitlerini incelemek için hemen tıklayın!
Yorum yap
Yorumları gör