Mutfağımızın vazgeçilmezi bakırlar zamanla oksitlenmeye başlar ve kararır. Tekrar parlatmak içinse düzenli olarak bakımını ve temizliğini yapmak önemli. Peki, oksitlenmiş bakır nasıl temizlenir, parlatılır? Tüm detaylarıyla kararmış bakırı parlatmanın kolay yolları ve püf noktaları blogumuzda!
Oksitlenmiş Bakır Nasıl Temizlenir?
Bakır eşyalar, havanın ve çevrenin etkisiyle oksitlenmeye ve bu oksitlenme sonrası ise renk değişimine maruz kalır. Kararmanın önüne geçmek içinse düzenli bakım ve temizlik yapılması gerekir. Sizinle paylaşacağımız birkaç doğal ve kimyasal yöntemle hızlı ve kolay şekilde parlatma işlemini çözebilirsiniz. İşte oksitlenmiş bakırı temizlemek için bazı yöntemler:
Doğal Ürünlerle Bakır Temizliği Nasıl Yapılır?
Limon ve Tuz:
Bakırı temizlemek için doğal bir yöntem arıyorsanız limon suyu ile tuz karışımı ile harika sonuçlar elde edebilirsiniz. Yapmanız gerekenler sırasıyla şöyle:
Derin bir kabın içerisine limon suyunu ve tuzu koyarak karıştırın. Ardından tuzlu limonlu suyu kararan bakır eşyanızın yüzeyine dökün.
Yumuşak uçlu bir fırça ya da bir mutfak bezi kullanarak bakırın yüzeyini hafifçe ovalayın.
Bakırınızın anında renginin açıldığını göreceksiniz. Ovalama işleminin ardından bakırı temiz suyla durulayın ve iyice kurulayarak saklayın.
Sirke ve Tuz:
Bakır temizleme için bir diğer doğal yöntem sirke ve tuz karışımı. İşte yapmanız gerekenler:
Tıpkı limon ve tuz karışımında olduğu gibi derin bir kabın içerisine eşit oranda tuz ve sirkeyi ekleyerek karıştırın.
Oksitlenmeye maruz kalmış bakır eşyanızı bu karışım ile ovalayarak parlatın.
Parlatma işleminin ardından temiz suyla durulayarak iyice kurulayın.
Limon Tuzu:
Limon tuzu, bakır temizleme konusunda oldukça etkili ve doğal bir yöntem. İçerisindeki asit sayesinde hem kolay hem de hızlı şekilde bakırlarınızı temizleyebilirsiniz. Yapmanız gerekenlerse şöyle:
Bir kabın içerisine su ve limon tuzunu ekleyerek karıştırın.
Kararan bakırınızı bu karışımla silerek iyice temizleyin.
Temiz bir suyla durulayın ve kurulayarak saklayın.
Elma Sirkesi:
Önerimiz olan son doğal yöntem ise elma sirkesi! Oksitlenmiş bakırlarda oldukça etkili olan elma sirkesini doğrudan bakırınızın üzerine dökerek kullanabilirsiniz. Yine diğer tüm temizleme yöntemlerinde bahsettiğimiz gibi temizlik işleminin ardından temiz bir suyla durulama ve kurulama işlemini yaparak bakırınızı saklayabilirsiniz.
Kimyasal Ürünlerle Bakır Temizliği Nasıl Yapılır?
Evde uygulayacağınız doğal yöntemlere ek olarak piyasada satılan ve bakır temizliği için özel olarak formüle edilen bazı temizleyiciler de bulunuyor. Burada dikkat edilmesi gereken, bu ürünleri kullanmadan önce talimatların dikkatlice okunması.
Kimyasal temizleyiciler kararan bakırların sadece temizlenmesini sağlamaz, aynı zamanda parlaklığını uzun süre muhafaza etmesine de yardımcı olacak koruyucu bir tabaka ile bakırlarınızı koruma altına alır.
Püf Noktalar:
Bakır temizliğinde uygulayacağınız yöntemin bakır yüzeye zarar vermesini engellemek için öncesinde küçük bir bölgede deneme yapmanızı öneririz.
Temizleme işlemini tamamladıktan sonra bakır yüzeyin iyice durulanıp kurulanması da parlaklığını uzun süre koruyabilmesi için önemli bir etkendir.
Bakır Cezve Nasıl Temizlenir?
Bakır cezve temizliği için de yukarıda bahsettiğimiz doğal ve kimyasal temizleme işlemlerini uygulayabilirsiniz. Ek olarak uygulayabileceğiniz diğer doğal yöntemler ile bakır cezve nasıl temizlenir birlikte inceleyelim;
Limon ve Karbonat:
Bir kabın içerisine limon suyunu sıkın ve içerisine bir miktar karbonat ekleyin.
Karışımı direkt olarak cezvenin üzerine dökün ve bir süre tepkimeye girmesi için bekleyin.
Ardından yumuşak bir fırça ya da bez ile ovalayarak cezveyi parlatın.
Bakır parlatma işlemi tamamlandıktan sonra temiz suyla durulayıp, kurulayabilirsiniz.
Sirke ve Un:
Bakır parlatma konusunda bir diğer etkili çözüm sirke ve un karışımı. Bunun için yapmanız gerekenlerse şöyle;
Unu ve sirkeyi bir kabın içerisinde güzelce karıştırın.
Karışımı cezvenin üzerine sürerek birkaç dakika kadar bekletin.
Yine tüm temizlik işlemlerinde olduğu gibi yumuşak bir sünger, fırça ya da bezle güzelce silin.
Ardından bakır cezveyi iyice durulayın ve kurulayın.
Bakır Tava Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bakır eşyalar kimi mutfakların cezvesinden tavasına tenceresinden sosluğuna kadar vazgeçilmezidir. Elbette temizliği de öyle normal tencere tavalar gibi değildir ve belli aralıklarla özel bakım gerektirir. Peki, bakır tava nasıl temizlenir?
Yukarıdaki başlıklarda bahsettiğimiz temizleme işlemlerinin aynısını bakır tavanız için de uygulayabilirsiniz. Ancak bakır tavayı temizlerken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. İşte mükemmel ısı iletkenliği ve şık görünümleriyle mutfağımızın vazgeçilmezi olan bakır tavaları temizlerken dikkat etmemiz gereken detaylar…
1- Temizlerken Çizmemeye Dikkat!
Bakır tava temizliği için dikkat edilmesi gereken en önemli kriter, temizleme esnasında yüzeyinde çizik oluşturmayacak hassas malzemeler kullanmaktır. Yumuşak uçlu fırçalar, süngerler, pamuklu ya da mikrofiber bezler temizlik için uygun olan malzemelerdir.
Ayrıca aşındırıcı etkisi bulunan kimyasal malzemelerin kullanımına da dikkat etmekte fayda var. Matlaştırarak, yüzeyde çizikler oluşturabilecek temizlik ürünleri bakır tavanıza zarar verebilir.
2- Doğal Ürünleri Tercih Edin!
Doğal ürünlerle yapılan temizleme işlemi bakırın zarar görmesini ve aşınmasını engeller. Bu nedenle limon, tuz ve sirke gibi malzemelerle temizleme işlemini bakıra zarar vermeden kolayca yapabilirsiniz.
3- Oksitlenmeyi Önlemek İçin Yağ Kullanın!
Bakırın oksitlenmesini önlemek için kullanmadan önce ve kullandıktan sonra üzerine yağ sürebilirsiniz.
4- Bakım Talimatlarına Dikkat!
Bakır tavanızı aldığınız zaman kullanma talimatlarını dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz. Çünkü bakır tavalar kaliteden kaliteye farklılık gösterir ve kullanım talimatlarına dikkat ederek daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.
Kalitesi, şıklığı ve parlaklığıyla mutfağınıza lezzet katacak Karaca bakır ürünlerini önerilerimizi mutlaka keşfedin;
5- Düzenli Bakım Yapın
Bakır tavalarınızın bakımını düzenli aralıklarla yaparsanız hem dayanıklılığını hem de parlaklığını uzun süre koruyabilirsiniz. Yemeklerinizin daha lezzetli olması için bakırın belli aralıklarla temizlenmesi önemlidir.
Kararmış Bakırı Temizleme İpuçları
Kararmış bakırı temizlemek için limon, tuz, sirke gibi doğal ürünlerin yanı sıra piyasada satılan bakır temizleyicilerden yardım alabileceğinizden bahsettik. Bunlara ek olarak verebileceğimiz bir diğer ipucu bakır parlatma pastası olabilir. Kararmış bakırı temizlemek için bu pastalardan yararlanabilirsiniz.
Eğer “Yanmış bakır nasıl temizlenir?” diye merak ediyorsanız, tıpkı kararma işleminde olduğu gibi aynı temizleme yöntemleriyle bakırın parlamasını ve temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
Bakır Temizlerken Yapılmaması Gereken Hatalar
Bakır eşyaları temizlerken yapılan hatalar, bakırın yüzeyine zarar vererek aşınmasına ve doğru şekilde kullanılamamasına neden olabilir. İşte bakır malzemelerinizi temizlerken yapmamanız gerekenler:
- Aşırı kimyasala maruz bırakmak bakırın yüzeyinde hasara neden olabileceği için piyasada satılan temizleme ürünlerinin tavsiye edilen kullanım miktarına dikkat edilmelidir.
- Tel fırçalar, metal süngerler ya da yüzeyi sert olan temizlik malzemeleriyle bakır eşyalarınızı ovalamayın. Aksi halde çizikler oluşmasına neden olabilirsiniz. Aynı zamanda bu malzemeler bakırın parlaklığını da matlaştıracaktır.
- Bakırı kullandıktan hemen sonra yani sıcakken temizlemeyin. Isıyı hızlı yayan ve yüksek ısı yüzeyine sahip olan bakırlar temizleme esnasında cildinize zarar verebilir.
- Bazı kimyasalların kullanımı bakırınızda renk değişimine neden olabilir. Mümkün olduğunda doğal temizleme yöntemlerine başvurun.
- Bakırda oksitlenmeyi önleyebilmek için yağ kullanmaya dikkat edin.
- Bakır tava, tencere ya da diğer eşyalarınızı temizlerken aşırı güç uygulamaktan kaçının. Orantısız güç bakırın yüzeyinde hasara neden olabilir.
- Bakır eşyalarınızı su içerisinde uzun süre bekletmeyin. Bu durum daha hızlı oksitlenmesine neden olabilir. Kullandıktan sonra yıkadığınız bakırları hemen sonrasında kuru ve yumuşak bir bezle silmeye özen gösterin.