kedi evi

Adım Adım Kedi Evi Yapımı Rehberi

Evcil hayvanınıza konforlu ortam yaratmak için ona bir ev tasarlayabilirsiniz. Evde kedi evi yapımı için gerekli malzemelerin listesini oluşturarak keyifli ve yaratıcı kedi evi yapımı projenize başlayabilirsiniz. İşe koyulmadan önce kullanmanız gereken malzemeleri hazır hâle getirerek süreci kolaylaştırabilirsiniz.

kedi evi 5

Kedi Evi için Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Kedi evi yapımı için kullanabileceğiniz malzemeler kontrplak, MDF ya da ham ahşap olabilir. Bunlar evcil dostlarınızın ağırlığını taşıyabilecek dayanıklılığa sahiptir. Ayrıca sağlıklı birer malzeme olarak da öne çıkarlar.

Öncelikle yuvanın iskeletini oluşturup ardından tabanı monte edebilirsiniz. İskelet sistemine dayanacak dış kaplama malzemesi de oldukça önemlidir. Su geçirmeyen materyal kullanımı izolasyon sağlamak açısından dikkatli olmanız gereken bir detaydır. Su geçirmez pleksi ya da PVC dayanıklılığı artırır.

Yuvanın iç duvarlarının ve zemininin kaplaması için dış bölümden farklı yapıda malzemeler kullanabilirsiniz. Yumuşak, sıcak tutan materyal tercihi sevimli dostunuzun rahat etmesine olanak sağlar. Peluş gibi materyallerin seçimi konforlu bir ortam yaratmanızı kolaylaştırır.

İç kısma yerleştirilen minder ve yatak gibi ürün seçenekleri yumuşak, kolay yıkanabilir materyalden yapılmış olarak tercih edilebilir. Karaca Home Marley Bej Yuvarlak Minder tercih edebileceğiniz modeller arasındadır. İç ve dış bölümlere tırmalamaya dayanıklı ip, halat gibi ek unsurlar da ekleyebilirsiniz.

Montaj yaparken farklı el aletlerine ihtiyaç duyulabilir. Bu aletlerle birlikte seçimini yaptığınız malzemeleri birleştirebilirsiniz. Gerekli el aletleri içerisinde ahşap yapıştırıcı, çivi, vida, matkap, testere gibi materyaller bulunabilir.

Malzemeleri bir araya getirmek için yapıştırıcı kullanmak gerekebilir. Yapmanız gereken bu yapıştırıcıların toksik madde içerip içermediğini kontrol etmektir. Dış mekân kullanımı için boya ve vernik konusunda hava koşullarına dayanıklı ürünler tercih etmeye özen gösterebilirsiniz.

Çeşitli aksesuarlar kullanarak yuvanın estetik ve şık dokunuşlarla güzelleşmesine katkı sağlayabilirsiniz. Kişisel zevkinize yönelik olarak oyuncak, tırmanma tahtaları eklemesi yapabilirsiniz. 

Kedi Evi için Tasarım İpuçları

kedi evi 1

Evcil hayvanınız için tasarım yaparken farklı ipuçlarından yararlanabilirsiniz. Kedi evi nasıl yapılır diye düşünüyor olabilirsiniz. Farklı materyalden elde edilen yuva tasarımları farklı model seçenekleriyle yer alır. Kedi evi kartondan oluşturmak çevre dostu bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

Kartondan kedi evi tasarımı kedinin içerisinde rahatça oynayabileceği, dinlenebileceği geniş bir alan sunar. Karton kutuları birbirine güçlü yapıştırıcılarla sabitleyerek yuvayı pratik biçimde oluşturmak mümkündür. Dış yüzeyde ilgi çekici renk ve desenler kullanmak da iyi bir fikir olabilir. Evcil dostunuz yeni yuvasında sıcak ve konforlu bir yatakta uyusun isterseniz battaniyelerden de yardım alabilirsiniz. 

Ahşap materyal kullanarak tasarlanan ahşap kedi evi yapımı sağlam ve dayanıklı olmasıyla öne çıkar. Yapım sırasında kontrplak ve masif tahta panellerden yararlanabilirsiniz. 

Parçaları bir araya getirerek, temel yapısını oluşturarak yapıma başlayabilirsiniz. Çeşitli malzemelerden yararlanarak içini ve dışını hava koşullarına dayanıklı hâle getirebilirsiniz.

Hasır ip kullanarak da kedi yuvası yapımı gerçekleştirebilirsiniz. Doğal ve estetik bir görünüm sunan hasır ipten kedi evi yapımı tırmanma ihtiyacını da karşılar. Güçlü, dayanıklı çerçeve üzerine sarılan malzeme evin dayanıklı olmasına da katkı sunar. 

Farklı materyalden elde edilen tasarım seçenekleri farklı avantajlar sunabilir. Sahip olduğunuz hayvanın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak konumlandıracağınız alana uygun tasarımlardan yararlanabilirsiniz.

Ayrıca Karaca Home Felix Hasır Kedi Evi modeli ile kediniz için ev ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Evcil hayvanınızın güvenliğini göz önünde bulundurarak konforlu bir ortam oluşturabilirsiniz. Alan özelliklerine bağlı olarak seçimler yapabilirsiniz.

Kedi Evi Yapımı Ölçüleri Nasıl Olmalı?

Tasarım sırasında dikkat edilmesi gereken önemli faktörler arasında evin ölçüleri bulunur. Kedi evi malzemeleri veölçüleri kedinin rahat konforlu şekilde zaman geçirmesine katkı sağlar.

Yuva hazırlarken evcil hayvanınızın boyutuna uygun bir ortam hazırlamaya dikkat etmeniz gerekir. Yetişkin bir hayvan için en az 45x60x40 cm ölçülerinde bir alan olmasına özen gösterebilirsiniz. Yuva içerisinde birden fazla hayvan dinlenecek ise kedi evi yapım ölçüleri bu genişlik, uzunluk ve yükseklikten daha fazla olmalıdır.

Dilerseniz yuvayı kabin kabin de tasarlayabilirsiniz. 45x60x40 cm ölçülerindeki evleri yan yana veya üst üste birleştirerek evcil dostlarınıza özel alanlar oluşturabilirsiniz. Kedilerin kuytu ve karanlık yerlerde uyumayı sevdikleri düşünülürse yuvanın gereken koşulları sağlaması gerekir.

Yavrular için hazırladığınız ortamın daha güvenilir ve sıcak olmasını sağlayabilirsiniz. Plan yaparken tabanın düz ve geniş olmasına dikkat edebilirsiniz. Böylelikle yuvanın içerisinde rahatça dönebilir. Dış mekan için tasarım yapıyorsanız çatının yağmur suyuna dayanıklı olması, eğimli tasarlanması, suyu tahliye edebilecek şekilde planlanması gerekir.

Canlıların yaşam alanlarına rahat bir şekilde girip çıkabilmesi için kapı ölçüleri de ideal şekilde ayarlanmalıdır. Kedinin boyutundan biraz daha büyük olacak şekilde tasarlanabilir. 15 ile 20 cm genişliğinde, 20 ile 25 cm yüksekliğinde kapı yetişkin kedi için ideal olur. 

Kedi Evi Nasıl Yapılır?

kedi evi 7 1024x1024 1 1

Canlılar güvende hissetmek için yaşam alanına ihtiyaç duyar. Her canlının ihtiyacına göre yaşam alanı değişim gösterebilir. Kediler kendi boyutlarına uygun olarak planlanmış alanda konforlu ve güvende hissederler.

Onlara uygun tasarımlardan yararlanabilirsiniz. Yapıma başlamadan önce evcil hayvanınızın sevdiği ve ilgi duyduğu ögeleri belirlemeniz gerekir. Buna uygun olarak tasarım yaparken doğru malzemeleri seçmek önemli görülür.

Evcil hayvanların ev tasarımı malzemeleri arasında karton, kutu, hasır ip, ahşap yer alır. Tasarımını yaptığınız projede farklı malzemelerden yararlanabilirsiniz.

Kartondan kolay kedi evi yapımı planlıyorsanız büyük, temiz ve dayanıklı karton kutulardan yararlanabilirsiniz. Kutunun altına destek sağlamak amacıyla farklı katmanlardan oluşan kartonları ekleyebilirsiniz.

Tasarımlarda kedinin içeriye girebileceği boyutta kapı kesmeniz, kutunun içerisine minder ve battaniye yerleştirmeniz tavsiye edilir. Evi dikkat çekici hâle getirmek için kedinin tırmanma ihtiyacını karşılamak da önemli görülür. Bunun için ip kullanabilirsiniz.

Ahşap kedi evi yapmayı planlıyorsanız ahşap dolap kutulardan da yararlanabilirsiniz. Ahşabı temizleyerek zımparalama yapmanız gerekebilir. Ahşap yüzeyi kedinin patileri için güvenlidir. Toksik olmayan materyalle vernik yapabilirsiniz.

Yaratıcı bir proje yapmak istiyorsanız farklı iplerden yararlanarak evi süsleyebilirsiniz. Kedi tasmasına uyumlu renkler tercih edebilirsiniz. Dayanıklı çerçeve etrafına sarılan renkli ipler hem rahat yuva oluşturur hem de tırmanma direği olarak görev görür. İhtiyaç duyabileceğiniz minder, mama kabı gibi ürünleri Pet Shop kategorisinde yer alan kedi malzemeleri bölümünden inceleyebilirsiniz.

Kedi Evi Yapımı Püf Noktaları

kedi evi 2

Evcil hayvanlar için ev yapımında dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Yapım sırasında soğuk ve yağışlı havaları göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu hava şartlarına uygun olarak tasarlanan evler soğuğa ve suya karşı dayanıklılık gösterir.

Ayrıca izolasyon da dikkat etmeniz gereken noktalar arasındadır. İzolasyon ev içerisindeki sıcaklığı korumaya destek sağlar. Bu nedenle kedi evi yapımı malzemeleri arasında izolasyon yapmanızı sağlayacak ürünler yer almalıdır.

Köpük spreyi kullanarak izolasyon yapabilirsiniz. Etkili ve kullanımı kolay olan bu materyal oldukça işinize yarayabilir. Ahşap materyal doğal izolasyon seçeneği sunduğu için kış koşullarında daha çok tercih edilir.

Yağışlı hava şartlarına karşı ev yapımında su geçirmez malzemelerin kullanımı büyük önem taşır. Suya dayanıklı kedi evi yapımı boya ve vernikle güçlendirilebilir. İskeletin tabanını yükselterek yuvanın altına küçük ayaklar ekleyebilirsiniz. Doğrudan toprak ya da zeminle temasını kesebilir, nemin yuva içerisine girmesini önleyebilirsiniz. 

Kedi Evi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Tasarımı yaparken dikkate almanız gereken faktörler bulunur. Sıcak ve soğuğa dayanıklı kedi evi yapımı tasarlarken odaklanmanız gereken ana konu izolasyon seçenekleri olur.

İzolasyon seçenekleri yuva içerisinde kullanılan eşyaların da güvenliğini sağlar. Giriş kısmının rüzgar almaması ve uygun konumda konumlandırılmasına özen göstermek içeride yer alan sıcak havanın korunmasına destek sağlar.

Materyal, konum, hava şartları ve hayvanın özelliklerini göz önünde bulundurarak dış mekan kedi evi yapımı planlanması tavsiye edilir.