Kolay Pişi Tarifi ile Güne Başlayın!
Kahvaltıda pişi ile güne keyifle başlayın. Uygulayacağınız farklı teknikler ile kolay pişi tarifi içeriğini zenginleştirebilir ve çeşitlendirebilirsiniz. Örneğin; simit şeklinde yapmak isterseniz şekil verip pişi yapımı sırasında susama batırıp ardından kızartabilirsiniz.
Evinizde taze otlar varsa ve damak tadınıza da uyuyorsa ince kıydığınız taze otları hamurunuza karıştırıp otlu olarak sunabilirsiniz. Kahvaltıda kayık tabak kullanarak yan yana dizebilir çörekotu ile süslediğiniz beyaz peynirler ile servis edebilirsiniz. Pişi tarifi detaylarını öğrenmek için okumaya devam edin.
Pişi Nasıl Yapılır?
Dışarıda severek tükettiğiniz bu lezzeti evde pişi tarifi ve izleyeceğiniz bazı temel adımlarla oldukça kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Pişi nasıl yapılır diye düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Bunun için öncelikle gerekli gıda malzemelerini ve gereçleri hazırlanıdığınızdan emin olun. Bu aşamada kullanacağınız mutfak grubu ürünlerini Karaca’dan edinebilirsiniz.
Karaca Mutfaksever Retro Lacivert Emaye Kızartma Tenceresi 3,2 litre hacmi ve pratik kullanımı ile zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Kızartma teli sayesinde tek seferde pişen hamurları alabilir ve rahat bir şekilde fazla yağı süzebilirsiniz. Pişi hamuru nasıl yapılır, malzeme detayları nedir detaylı bir şekilde öğrenelim.
Leziz mi Leziz Pişi Malzemeleri
Pişi
Pişi Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri
Pişi Malzemeleri
- 1 bardak su
- 1 bardak süt
- ½ paket yaş maya ya da 1 paket kuru instant maya
- 5 su bardağı un
- 2 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 karanfil isteğe bağlı
Kızartmak için;
- Ayçiçek yağı
Pişi Nasıl Yapılır
- Geniş bir yoğurma kabı içerisinde 1 bardak su, 2 tatlı kaşığı toz şeker ve yarım paket mayayı ekleyin. Maya ve şekeri karıştırarak çözdürün.
- Karıştırdıktan sonra 15 dakika kadar mayanın aktive olması için dinlendirin.
- Eğer karanfil eklemek isterseniz 3 tane karanfili kaynatıp suyunu süzüp hamura ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz kadar suyu tarifteki sudan eksiltin.
- Dinlendirdiğiniz karışıma 3 su bardağı un ve tuzu karıştırarak ekleyip pişi malzemeleri birleşene kadar karıştırmaya devam edin.
- Hamurun kıvamı ele yapışıyor olmalı ama aynı zamanda toparlanmalı.
- Kalan 2 su bardağı unu kontrollü şekilde ilave ederek yoğurmaya devam edin. Hamuru en az 10-15 dakika yoğurmuş olmalısınız.
- Hamuru streçleyip örtün ve sıcak bir yerde mayalanması için bekletin.
- Mayalanan hamurunuzun havasını almak için çok az yoğurun.
- Hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
- Ellerinizi yağlar ya da unlarsanız hamur elinize yapışmayacaktır, şekil verirken zorlanmazsınız.
- İster ortasını delik bırakarak halka veya isterseniz düz yassı bir şekil verebilirsiniz.
- Şekil verdiğiniz hamurları derin yağda kızartacağınızdan derin bir kızartma tenceresi tercih edebilirsiniz.
- Tencerede yağı kızdırdıktan sonra küçük bir hamur parçasıyla kontrol edin. Hamur parçası yağın üzerine çıkıyorsa yağınız uygun sıcaklıkta demektir.
- Yağınız kızdıysa hamurlarınız pişi yapımı için hazır!
- Renkleri dönene kadar hamurlarınızı kızartabilirsiniz. Afiyet olsun!
Besin Değeri
Pişi Yapmanın Püf Noktaları
Güzel bir pişi hamuru mayalama için dikkat edilmesi gereken ilk püf nokta şeker ve tuz ile başlıyor. Şekeri önce, tuzu sonra ekliyoruz. Mayayı aktif hâle getirmek için şeker en önemli nokta, ılık su maya ve şeker ile tarife başlamamızın sebebi budur. Suyun çok sıcak olmamasına da dikkat etmek gerekiyor.
Mayasız pişi yapmak istiyor olabilirsiniz. Pişi tarifi mayasız için genellikle yoğurt ve kabartma tozu kullanılır. Kabartma tozlu pişi olarak da bilinen bu çeşidi de evde kolaylıkla yapabilirsiniz. Soda kullanılarak yapılan sodalı pişi tariflerine de rastlayabilirsiniz. Sodalı, yoğurtlu pişi gibi farklı türleri deneyerek sofralarınızı renklendirebilirsiniz.
Yaş maya ya da kuru maya kullanımında ikisini birbiri yerine kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta sadece gramajdır, örneğin; 100 gramlık yaş maya, 50 gramlık kuru mayaya eşittir. O nedenle pişi hamuru tarifi malzemelerinde 60 gramlık yaş maya yazıyorsa denkleştirmek için 30 gramlık kuru maya tercih edebilirsiniz.
Pişinin sert olmaması gerek elbette, yumuşacık ve puf puf olması için hamurunun sertleşmemesine dikkat etmelisiniz. Bunun için hamura un ekleme aşamasında un miktarını abartmamak gerek. Böylece hafif ele yapışan bir hamur elde ederek yumuşacık bir şekilde pişmesini sağlayabilirsiniz.
Her ne kadar yemek için sabırsızlansanız bile hamuru mayalandırma aşamasında yeterince dinlendirmek kabarması için oldukça önemlidir. Hamurun üzerini tülbentle örtebilir ve kalorifer yakını gibi sıcak bir bölgede en az yarım saat bekletebilirsiniz. Böylelikle hamur kurumadan yeterince
kabaracaktır.
Pişi yapılışı sırasında hamurunun doğru şekilde kabarabilmesi için pişirme aşamasında da gereken özeni göstermeniz önemlidir. Tüm püf noktalara uyarak hazırladığınız hamuru doğru şekilde kızartmazsanız hızla sönüp istenmeyen bir sonuç verebilir.
Pişirme aşamasında yağın kızdığından emin olmak için küçük bir parça hamurla deneme yapın, kızdığına emin olduğunuzda hamurları yağa bırakın. Bol ve temiz bir yağ kullanın. Böylelikle hamurunuzun lezzeti de daha iyi olur ve eşit bir şekilde pişer.
Pişen hamurları çıkardıktan sonra yağı süzdürmek için havlu kağıda almak doğru sanılan bir yanlıştır. Havlu kağıtla temas eden kısmı yine yağ çekecektir. Aslında en doğru yöntem süzgeç ile süzdürmektir. Bu sayede yağ çekemez, bütün yağı süzülmüş olur ve yumuşamaz.
Pişerken yağ çekmesinden şikayetçiyseniz yağ çekmeyen pişi için kızartma yağının tam olarak ısınmış olduğundan emin olmalısınız. Soğuk yağın içine atılan hamur, daha fazla yağ çeker, lezzetini kaybeder, ağırlaşır ve kıvamı dilediğiniz gibi olmayabilir.
Pişi Sunum Önerileri
Evde mayalı pişi tarifi ile şahane bir lezzete imza attınız, peki nasıl sunmalısınız? İlk önerimiz ezme, marmelat çeşitleri, soslar ve kahvaltılıklar olacak. Cevizli bir acuka, peynirle birlikte pişiye çok yakışacaktır. Bir diğer seçenek ise tatlıya geçiş yapıldığında karadut reçelli lor peyniri ya da süt reçeli olabilir.
Pişiyi görsel olarak daha da çekici hâle getirmek için birbirinden güzel yollar var! Hamuru eğer halka şeklinde pişirdiyseniz donut şeklinde bile servis edebilirsiniz, mesela renkli çikolatalar ya da kaplama ürünleri kullanabilirsiniz.
Bir ürünü şık sunmanın tek yolu yan ürünler değil elbette. Servis sunum malzemeleri, renkli çay bardakları, birbirinden güzel sunum tabakları ile şık bir sunum mümkün. Bu aşamada Karaca’da bulunan 6 kişilik kahvaltı takımı gibi kahvaltı ve pasta takımlarını değerlendirebilirsiniz.
Eğer beş çayı gibi ara öğünlerde tercih edecekseniz hem tatlı hem de tuzlu seçenekler sunmanızı öneririz. Pişi nötr lezzeti ile iki tat için de uygundur ve bu sayede tatlı olarak tüketmek isteyen birine bu opsiyonu sağlamış olursunuz.
Pişinin masadaki imza lezzet olduğunu düşünüyorsanız cevizden biraz daha küçük parçalar şeklinde koparıp yuvarlak olarak kızartabilir, yağını biraz süzdürdükten sonra ayaklı servisliklerle sunmayı tercih edebilirsiniz. Böylece soslarınıza batırıp tek seferde yiyebileceğiniz lokmalarınız olur. Sunum sırasında çok şık görünecektir, yemesi de kolay olacaktır.
Yağ çekmeyen pişi tarifi ile elde ettiğiniz hamur işlerini sunmanın çeşit çeşit yolu var, en önemlisini sona sakladık. Sıcak sıcak sunmak! Pişiniz ne kadar sıcak olursa o kadar lezzetli ve çıtır olur. Afiyet olsun!