Ramazan ayı sevgi ve hoşgörünün ayı olarak bilinir. Bu ayda iftar sofrası hazırlarken çok büyük heyecan ve telaş yaşanır. Ramazan ayı sofralarının en büyük anlamı birleştirici olmasıdır.
11 ayın sultanı olarak bilinen bu ay doyulmaz ve bir o kadar da lezzetli sofralar hazırlanır. Bu yazıda iftar sofrası menüsü nasıl hazırlanır ve nasıl olmalıdır sorularına yanıt bulacaksınız.
İslam alemi için en önemli zamanlardan olan Ramazan, 11 ayın sultanıdır. Ramazan ayında manevi duygular çok üst seviyelere çıkar. Kalabalık aileler ile iftar yemeklerini neşeli ve bütünleşik bir şekilde yapabilirsiniz. Bu yemeklerin tadına doyum olmaz ve lezzetli yemekler sofraların en baş köşesinde yer alır.
Ramazan ayına girdiğimiz zaman dolaplarda bulunan yiyecekler tamamen yenilenir. En taze meyveler, sebzeler alınıp dolaplara yerleştirilir. Toplumda oldukça sevilen el açması hamur işleri sofraların vazgeçilmezleri olur.
Ramazan ayında sofaların kalabalık olması tüm ailelerin en büyük isteğidir. Komşular, eş dost ve aile bireyleri ile kalabalık sofralar oluşturulur. Ramazan ayı sevginin ve hoşgörünün ayıdır. Bu sebeple sofralar oldukça önemli ve özeldir.
Kalabalık aileler ve misafirler ile beraber iftar saatine kadar büyük bir heyecan ile beklenir. Bu saate kadar mutfaklarda hummalı bir çalışma vardır. Ayrıca sofra masasında titiz ve dikkatli bir düzen çalışması oluşur.
Sofranın etrafında bulunan herkesin yemeklerin tadına bakabilmesi için bir düzen oluşturulur. İftar davetlerinizin zengin sofra görünümü dışında şık ve kaliteli bir düzen içinde olması gerekir.
İftar Sofrasında Neler Olmalı?
11 ayın sultanı geldiği andan itibaren en büyük telaş ve heyecan mutfakta yaşanır. Bu ayda en taze yiyecekler alınır ve mutfaklarda ilgili yerlere konulur. El açması hamur işleri ve lezzetli yiyecekler kalabalık aileler ile afiyetle yenir.
Bu aydaki iftar sofralarının en güzel yönü birleştirici ve barıştırıcı özellikte olmasıdır. Bu yazıda sizin için iftar sofrası sunum fikirleri hazırladık. Aileniz ve misafirleriniz için güzel bir izlenimin yanında güzel tatlar sunabilirsiniz.
Evinizde hazırladığınız iftar sofraları oldukça telaşlı ve heyecanlı olur. Mutfakta hazırlayacağınız yemekleri misafirlerinize ve aile bireylerine sunmak için neşe içinde yemekler hazırlayabilirsiniz.
İftar yemeği sofrasını hazırlarken dikkat etmeniz gereken noktalar da vardır. Sofranızın düzenine ve kullanılacak eşyaların tam olmasına özen göstermeniz gerekir.
Ramazan ayı kültürü İslam dininin en önemli konularının başında gelir. İslamın 5 şartından biri olan oruç tutmak manevi duyguları yukarıya çeken dini bir görevdir. Oruçları açtığınız sofralar evinizin huzurunu artıran en önemli anlar arasındadır. İftar sofraları hazırlamak oldukça önemli ve keyiflidir. Hazırlayacağınız iftariyelikler ile midenizi oruç açmak için hazır hale getirebilirsiniz.
İftar Sofrasına İftariyelik Ne Koyulur?
Sahurda niyet ettikten sonra bütün gün oruçlu geçirip iftar vakti geldiğinde ise orucunuzu açmak için ve orucunuzu açtıktan sonra yiyip içilenler iftariyelik olarak adlandırılır. İnancımıza göre paylaşmak ve yardımseverlik esastır.
Sevgi ve hoşgörünün ayı olan Ramazan ayı manevi duygular kalabalık sofralar ile birleşir ve bütünleşir. Tadına doyum olmayan yemekler sofraların baş köşelerinde yer alır. Ramazanda hazırlanan tüm sofralar oldukça özel ve özen gösterilen sofralardır.
Oruç tuttuktan sonra mideyi çok fazla yormamak gerekir. Buna bağlı olarak bir kase çorba içmeli ve ana yemeğe geçiş yapmadan önce iftariyelik ile devam etmek gerekir. İftariyelikler arasında peynir, zeytin, hurma, kayısı, incir ve ceviz gibi besinler bulunur.
Hazırlayacağınız tüm yemekler sizin önemli bir zamanınızı alır. Bu sebeple iftariyelik hazırlığınızı zamanında ve doğru yapmanız gerekir. Bu sayede masa hazırlama zamanı geldiğinde işiniz oldukça kolaylaşır.
İftar sofrası sunumlarının önemli olduğu kadar iftariyeliklerin sunumu da oldukça önemlidir. İftariyeliklerizin üstünü streç bir film ile kapatarak ya da bir tepsiye dizerek buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu sayede yiyecekleriniz bozulmasının önüne geçebilir ve taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
Özellikle kalabalık davetlerinizde iftariyeliklere herkesin yetişmesi için düzenin doğru oluşturulması gerekir. Bu durumda minik tabaklar ile sunum yapabilir ve masa düzenine göre serpiştirebilirsiniz. Bu sayede tüm misafirleriniz ya da aile bireyleriniz yiyeceklere kolaylıkla ulaşabilir ve muhteşem yiyeceklerin tadına varabilir.
İlk İftar Sofrası Nasıl Hazırlanır?
Oruç açmak zamanından önce başlanan hazırlıklar, ezan okunana kadar devam eder. Önce yemekler sonra ise lezzetli tatlılar yapılır. İftara az vakit kala ise ürünlerin tazeliğinin korunması adına salatalar ve çorbalar masalardaki yerini alır. İftar sofrası menülerine sofralarınızda yer vererek mükemmel lezzetler yaşayabilirsiniz.
Evinizde hazırlayacağınız iftar sofraları oldukça neşeli ve telaşlı olur. Başlangıçta sofranızda sıcak ve soğuk yemekler bulunacaksa kesinlike çorba kasesi, yemek tabağı ve servis tabağı bulunmalıdır.
Çatal, kaşık ve bıçak düzenine dikkat edilmeli ve hazır şekilde bulundurmalısınız. Orucunuzu su ile açtığınızı düşünürsek şık ve kaliteli su bardaklarını sofranızda bulundurmanız gerekir.
Su bardaklarını tam olarak değil daha az düzeyde doldurmanız gerekir. Eğer yemek sırasında farklı meşrubatlar sunumu yapacaksanız su bardağı ve meşrubat bardağı farklı olmalıdır.
Ramazan ayının vazgeçilmezi olan pideyi sofranızdan eksik etmemeniz önerilir. Pideyi dilerek ikram etmeniz misafirlerinizin daha rahat yemelerini sağlar. Servis altlıkları kullanarak hem şık bir görünüm hem de kullanım kolaylığı sağlayabilirsiniz.
Şık bir sofra düzeni için ve masanıza görsellik katmak için kesinlikle servis altlığı kullanabilirsiniz. Tabakların altında kullanacağınız servis altlığı sayesinde sadeliği ve şıklığı bir arada yaşayabilirsiniz.
İftar sofralarında aksesuarlardan faydalanmanız gerekir. Muhteşem iftar sofrası menüsü tariflerini sofranıza dizerken kullanacağınız aksesuar ürünleri ile sofranızı çok daha güzel ve anlamlı bir hale getirebilirsiniz.
Bu noktada iftar masasının tam ortasına yerleştireceğiniz şık bir vazo ve çiçek buketi ile güzel bir detay katabilirsiniz. Bu detayı hazırlarken yemeklere ulaşmayı engellememeye özen göstermeniz gerekir. Ayrıca peçete yüzüğü gibi küçük ama etkili aksesuarlar da kullanabilirsiniz.
Misafirlerinize Özel İftar Sofrası Sunum Önerileri
Ramazan ayı geldiği zaman evdeki en büyük heyecan mutfaklarda yaşanır. Tatlıdan, atıştırmalıklara, ana yemeklerden salatalara kadar hazırladığınız yemeklerin sunumu da bir o kadar önem arz eder.
Tüm gün aç kalmanın etkisi ile ve aileniz ile keyifli bir masada buluşabilmek için iftar sofralarına normal zamanlara göre oldukça önem gösterilir. Bu sayede ortaya şık ve samimi sofralar ortaya çıkar.
İftar sofranızda bulunan bulunan masa örtüsü şık ve sade olmalıdır. Açacağınız servisler masa örtüsüne uyumlu olarak yerleştirilmeli. Menünüzde bulunan yemeklere göre tabak ve kase çeşitlerini bulundurmanız gerekir.
Ayrıca iftar sofrası ikramlarına göre de gerekirese uyumlu minimal servisler açılması gerekir. Niyetli olan kişilerin orucunu su ile açtığı düşünülürse buna göre bir özel su bardağı masada bulunması önemlidir.
Yemekten sonra başka bir yiyecek ikram edecekseniz serviste yaşanacak trafiğin önüne geçmek için farklı tabaklar kullanmanız gerekir. Bu sayede hem aile bireyleriniz hem de misafirleriniz daha rahat bir şekilde yemek yer.
Tuz ve baharat kullanan kişiler için şık ve kolay kullanımı olan tuzluk ve baharatlık bulundurabilirsiniz. Tüm bu önerileri dikkate alarak kusursuz bir iftar sofrası hazırlayabilir ve misafirlerinizi masadan mutlu bir şekilde kaldırabilirsiniz.