Refika ile Karaca Test Mutfağı’nın bugünkü lezzet konusu, tadına doyulmaz mercimekli mantarlı Hingel mantı! Özellikle Erzurum ve Sivas’ta oldukça yaygın olan Hingel’in her yörede kendine özgü bir ismi var. Daha çok metez ya da çerkez mantısı olarak bilinen bu enfes lezzeti diğer mantılardan ayıran özelliği ise büyüklüğü.
Refika Yorumuyla Hiç Hingel Denediniz Mi?
Refika Yorumuyla Hiç Hingel Denediniz Mi? Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri
Refika Yorumuyla Hiç Hingel Denediniz Mi? Malzemeleri
- 2 bardak un
- Yarım bardak su
- 1 yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- İç Harcı İçin;
- Yarım bardak mercimek
- Yarım kg mantar
- 1 iri veya 2 orta boy soğan
- 10 diş sarımsak
- 1 tepeleme çorba kaşığı biber salçası
- 2 çay kaşığı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
Üzeri İçin;
- 5-6 çorba kaşığı yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 tutam karabiber
- 1 tutam karabiber
- Nane
- Sumak
Refika Yorumuyla Hiç Hingel Denediniz Mi? Nasıl Yapılır
- İlk olarak iç harcı hazırlamaya başlayın ve mercimeği, tuz ve üzerini 2 parmak geçecek kadar suyla yumuşayana kadar haşlayın.
- 2 bardak unu, yarım bardak suyu, 1 yumurtayı, 1 çay kaşığı tuzu Mastermaid Chef Stand Mikser’de ya da büyük bir kâsede güzelce yoğurun. Yumuşayan hamuru 2 bezeye ayırıp yuvarlayın. Üzerlerini nemli bir bezle örtüp iç harcı hazır olana kadar bekletin.
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı koyduğunuz geniş bir tavada küp küp doğranmış 1 iri soğanı kahverengileşene kadar kavurun. Ardından içine yarım kg yine küçük küçük doğradığınız mantarı ilave edin. Yüksek ateşte mantar suyunu salmadan 3-4 dakika kavurun ve 1 çay kaşığı kadar tuz ekleyin.
- Karışımın içerisine ince ince dilimlediğiniz 10 diş sarımsağı ilave ederek kavurmaya devam edin.
- 1 tepeleme çorba kaşığı biber salçasını ilave edip salça ateşten nasibini alınca kalan 1 çay kaşığı tuzu, 1 çay kaşığı karabiberi ve haşlayıp süzdüğünüz mercimekleri ilave edin. Birkaç tur karıştırıp altını kapatın ve harcı soğumaya bırakın.
- Bezelerden birini alıp unlanmış tezgâhta yaklaşık 2 karış çapında açın. Ardından yaklaşık 12 cm çağında bir kâse ile büyük yuvarlaklar kesin. 2. Beze için de aynısını yapın. Kalan hamurları birleştirip tekrar açın ve onlardan da yuvarlaklar çıkarın. Tekrar yoğurarak hamur bitene kadar açmaya devam edebilirsiniz. Hamur sertleşirse biraz elinizi ıslatıp hamuru yumuşatabilirsiniz. Yaklaşık 20 tane daire çıkacaktır.
- Çıkardığınız yuvarlak parçalardan birinin içine bir tepeleme çorba kaşığı iç harçtan koyun ve üst tarafını harca doğru bir parça katlayın. Ardından katladığınız taraftan iki tarafını ortada buluşturup birbirine yapıştırın. Bu şekilde mantı boyunca kendinize doğru gelerek minik katlamalarla şekil verin. Son olarak her tarafının kapandığına emin olup kenarda bekletin.
- Hazırladığınız mantıları kaynayan suda 2 seferde 3-4 dakika haşlayın. Karaca Mutfaksever Çelik Makarna Ve Mantı Tenceresi ile haşlama ve süzme işlemini kolayca yapabilirsiniz.
- Üzeri için ezdiğiniz 2 diş sarımsağı, 5-6 çorba kaşığı yoğurdu, birer tutam tuz ve karabiberi karıştırın. Küçük bir tavada erittiğiniz 2 çorba kaşığı tereyağına 1 çay kaşığı pul biberi serpin. (Havalandırarak karıştırın ki güzelce köpürsün.)
- Pişen hingelleri kevgirle servis edeceğiniz tabağa alıp ortasına sarımsaklı yoğurt ve kırmızı yağdan gezdirin. Nane ve sumak da serpince afiyetle yemeniz için emrinize amade.
Video
Mercimekli Mantarlı Hingel Mantının Yanında Ne Gider?
Mantının yanına gidebilecek lezzetleri seçerken, sofranızı tamamlayacak ve size menünüzü oluşturmanızda yardımcı olabilecek lezzetleri seçmeye çalıştık. İşte Hingel mantının yanında gidebilecek o enfes yemekler ve atıştırmalıklar:
· Yoğurtlu olmayan çorba çeşitleri (Domates ya da mercimek çorbası vb.)
· Mevsim salatası
· Turşu çeşitleri
· Zeytinyağlı yaprak sarma
· Hafif tatlılar (Revani, trileçe, muhallebi vb.)
· Biber dolması
· Köfte
Yorum yap
Yorumları gör