Mutfakların gözde aromatik bitkileri arasında yer alan nane, dereotu ve maydanoz gibi taze otlar oldukça faydalı ve lezzetlidir. Ancak yapıları gereği fazla dayanıklı değillerdir. Bu sebeple taze otların lezzetini ve besin öğelerini kısacası tazeliğini korumak için bazı kolay yöntemler uygulanabilir. Aromatik ot ve yeşilliklerin tazeliğini günlerce koruyacak etkili uygulamalar için yazının devamına göz atabilirsiniz.
Doğadan Sofraya: Taze Otların Mükemmel Saklama Yöntemleri
Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez parçalarından olan çeşitli ot ve yeşilliklerin faydalarından verimli bir şekilde yararlanmak için tazeliklerini yitirmemiş olmaları gerekir. Mutfaklarımızın önemli besin ürünlerinin bir kısmını oluşturan bu lezzetli ve sağlıklı yeşillik çeşitlerinin cilt sağlığından kalp sağlığına, bağışıklık sisteminden kanserle mücadeleye kadar sayısız faydası bulunur. Sağlığı desteklerken bir yandan da yemeklere lezzet katan bu özel besinlerin mutlaka organik ve işlem görmemiş olması gerekir. Tabi ki tüm bunların yanı sıra taze ot ve yeşilliklerin içerdiği besin öğelerini kaybetmemeleri için iyi bir şekilde muhafaza edilmesi önemlidir. Doğanın sunduğu önemli besin kaynaklarından olan taze ot ve yeşilliklerin uzun süre taze tutmanın sırları ise şöyle:
Maydanoz
Aromatik otlardan biri olan maydanoz mutfakların en sevilen ve sıkça kullanılan besin kaynaklarından biridir. Mükemmel aromasıyla pek çok yemeğe lezzet katan maydanoz, uygun koşullarda muhafaza edildiğinde besin öğelerini ve aromasını kaybetmez. Maydanozların tazeliğini koruyarak saklamanın en popüler yollarından biri ise buzdolabında muhafaza etmek olabilir. Bunun için nemli kağıt havluda maydanoz saklama yöntemi ve suda maydanoz saklama yöntemi kullanılabilir.
Nemli Kağıt Havluda Maydanoz Saklama Yöntemi
Yıkanmış ve kurulanmış maydanoz demetinin, nemli kağıt havluya sarılarak hava almayan özel bir saklama kabı ya da kilitli poşete konularak yaklaşık 1-2 hafta taze kalması sağlanır. Bu şekilde buzdolabının sebzelik bölümünde her zaman kullanıma hazır taze maydanoz bulundurabilirsiniz.
Suda Maydanoz Saklama Yöntemi
Kavanoz, bardak ya da herhangi bir vazo görevi üstlenebilecek mümkünse cam bir kap yardımıyla maydanozları günlerce taptaze tutabilirsiniz. Nasıl mı? Bunun için yıkanmış, kurulanmış ve saplarından biraz kesilmiş maydanoz demetini, sapları aşağıya doğru gelecek şekilde içerisinde temiz su bulunan kavanoz ya da bardağa yerleştirmek yeterli. Tıpkı çiçek ve vazo görünümünü alan maydanoz demetinin daha iyi korunması için üzerine poşet geçirilerek nemini koruması sağlanabilir.
Hem lezzetiyle hem faydalarıyla öne çıkan maydanoz için bir diğer önemli saklama ipuçlarından biri de dondurma yöntemidir. İki farklı şekilde yapılabilir. Birincisi buz kalıbı metodu ikincisi ise doğrudan dondurma metodudur.
Buz Kalıbı Metodu ile Maydanoz Saklama
Yıkanmış ve iyi bir şekilde kurulanmış maydanozları ince ince kıyarak buz kalıplarına doldurabilirsiniz. Bu şekilde doldurduğunuz kalıplarının üzerine su veya zeytinyağı ekleyerek dondurduktan sonra elde edilen maydanoz küplerini kilitli poşet gibi korunaklı ambalajlara yerleştirerek istediğiniz zaman buzluktan çıkarıp kullanabilirsiniz.
Doğrudan Dondurma Metodu ile Maydanoz Saklama
Yıkanmış, kurulanmış ve saplarından ayrılmış maydanoz yaprakları, birbirlerine yapışmayacak bir biçimde tepsiye koyarak dondurulur. Donan yapraklar, kilitli poşet veya benzeri hava almayan bir saklama kabında muhafaza edilerek istenilen zamanda kullanıma hazır halde bulundurulabilir.
Dereotu
Keskin aromasıyla çorbalardan salatalara birçok yemek çeşitlerine lezzet katan dereotu, mutfağın olmazsa olmaz besin kaynakları arasında yerini alır. Geniş kullanım alanıyla öne çıkan dereotu aynı zamanda saymakla bitmeyen faydalara sahip önemli besin kaynaklarındandır. Dereotunun hem lezzetinden hem faydalarından eksiksiz bir biçimde yararlanmanın yollarından biri de tazeliğini yitirmiş olmamasından geçer. Bunun için dereotu da tıpkı diğer taze ot ve yeşillikler gibi usulüne uygun bir biçimde muhafaza edilmelidir. Dereotunun lezzetinden ve faydalarından önemli ölçüde yararlanmak için tazeliğini koruyacak etkili saklama metodlarına ihtiyacınız var. Bunların içinde en çok tercih edilen yöntemlerden bazıları nemli kağıt havlu yöntemi, suda saklama yöntemi, buz kalıbı yöntemi, doğrudan dondurma yöntemi ve zeytinyağında muhafaza etme yöntemidir.
Nemli Kağıt Havluda Dereotu Saklama Yöntemi
Yıkanmış ve kurulanmış dereotu demetini nemli bir kağıt havluya sararak kilitli poşet ya da saklama kabının içerisinde muhafaza edebilirsiniz. Bu yöntemle koruma altına aldığınız dereotunu buzdolabının sebzelik kısmında tutmanız önerilir. Böylece mutfakta elinizin altında her an kullanıma hazır, lezzetli ve de oldukça sağlıklı dereotu bulunabilir.
Suda Dereotu Saklama Yöntemi
İçerisinde yarıya kadar temiz su bulunan herhangi bir kavanoz veya bardağın içerisine saplarından belli bir ölçüde kesilmiş dereotunu yerleştirerek günlerce taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Daha etkili olması için dereotu demetinin üzerine poşet geçirebilirsiniz.
Doğrudan Dondurma Yöntemi
Yıkanmış, iyice kurulanmış ve saplarından büyük ölçüde ayrılmış dereotlarını özenle bir tepsiye sererek dondurabilirsiniz. Buradaki önemli nokta dereotlarının dondurulma esasında birbirlerine yapışmasını engellemektir. Dondurulan dereotları kilitli poşet veya bir saklama kapında buzluk içerisinde muhafaza edilmelidir.
Buz Kalıbı Yöntemi
Büyük çoğunlukla saplarından ayrıştırılmış dereotları ince ince kıyılarak buz kalıplarına yerleştirilir ve üzerine su ya da isteğe göre zeytinyağı eklenerek dondurulur. Oluşturulan dereotu küpleri saklama kabına veya kilitli poşetlere konularak buzlukta muhafaza edilir.
Zeytinyağı Yöntemi
İnce bir şekilde kıyılmış dereotu herhangi bir kavanoz ya da saklama kabına konulur, dereotunun üzeri kapanıncaya kadar zeytinyağı eklenir. Elde edilen karışımın ağzı sıkıca kapatılır. Dereotu, bu şekilde hem tazeliğini hem lezzetini korur.
Söz konusu metodlar sayesinde mutfağınızda dereotu bulundurarak lezzetli yemek ve atıştırmalıklarda kullanabilirsiniz. Özellikle popüler aperatif lezzetlerin başında yer alan dereotlu kurabiye ya da dereotlu poğaça tarifi için buzdolabınızda her zaman taze dereotu bulundurabilirsiniz.
Nane
Kurutulmuş çeşidinin yanı sıra taze olarak da sıklıkla tüketilen nane, ferahlatıcı bir nefasete sahip. Tatlılardan tuzlulara pek çok geniş kullanım alanıyla öne çıkan taze nane özellikle süslemelerde de kullanılır. Elde bulunan taze nane yaprakları uygun bir biçimde muhafaza edildiğinde hem uzun bir süre kullanılabilir hem tazeliğini ve lezzetini korur. Taze nane saklama metodlarından en etkili olanları ise şu şekilde sıralanabilir:
Dondurma Yöntemi
En etkili aromatik besin kaynaklarından biri olan taze nane için saklama yöntemlerinden biri doğrudan dondurma yöntemi olabilir. Yıkanmış ve iyi bir şekilde kurulanmış nane yaprakları mümkün olduğunca birbirine yapışmadan dondurularak kullanılabilir. Dondurulan nane yaprakları kilitli poşette veya saklama kabında buzluk içerisinde muhafaza edilebilir.
Buz Kalıbı Yöntemi
Yıkanmış ve kurulanmış nane yaprakları ince bir şekilde doğranıp buz kalıplarına yerleştirilir ardından üzerine temiz su veya zeytinyağı eklenerek dondurulur. Taze nane yapraklarından elde edilen buz küpleri özellikle içeceklerde kullanıldığında hoş bir görüntü ve lezzet katar.
Nemli Kağıt Havlu Yöntemi
Taze nane yaprakları yıkanıp kurutularak nemli bir kağıt havluya sarılır akabinde kilitli poşete veya saklama kabına yerleştirilir. Bu şekilde buzdolabın sebzeliğinde muhafaza edilen taze nane yaprakları 2 haftaya kadar besin öğelerini ve lezzetini koruyabilir.
Suda Nane Saklama Yöntemi
Nane yapraklarının sapları belli ölçüde kısaltılır ve içi su dolu kavanoz veya bardağa sapları suya değecek biçimde yerleştirilir. Böylece nane yaprakları tazeliğini günlerce koruyabilir. İçeceklerde, tatlılarda ve yemeklerde sıklıkla kullanılan taze nane yaprakları lezzetinin ve faydalarının yanı sıra hoş görünümüyle de dekoratif bir özellik sunar.
Bu uygulamalar sadece maydanoz, nane ya da dereotu için geçerli değil diğer taze ot ve yeşillikler için de uygulanabilir yöntemlerdir.
Dereotu, Nane ve Diğer Otları Uzun Süre Taze Tutmanın Sırları
Mutfakların aromatik besin kaynaklarından olan dereotu, nane ve maydanoz gibi taze otlar dayanıklılık bakımından zayıf özelliklere sahiptir. Bahçenizden, saksınızdan topladığınız ya da satın aldığınız taze otların uzun bir süre tazeliğini koruması için etkili saklama yöntemlerini uygulamalısınız. Hem taze otların lezzetini hem besin öğelerini korumak adına bazı önemli adımları uygulamalısınız. Söz konusu uygulamalar ise yukarıda yer alan başlıklarda saklı. Taze otları saklama metodlarının yanı sıra taze yeşilliklerin faydalı olabilmesi ve lezzetini kaybetmemesi için işlem görmemiş ve organik olması büyük ölçüde önemlidir.
Taze Otların Bozulmadan Saklanması İçin İpuçları
Taze otların tazeliklerini koruyacak metodların uygulanmasının yanı sıra kullanılan malzemelerin dayanıklı ve gıda ile temasa uygun olması önemlidir. Örneğin taze otların muhafaza edileceği cam malzemeli veya plastik malzemeli saklama kapları hava, koku ve nem almayacak özellikte olmalıdır. Böylece taze ot ve yeşillikler hem kendi besin değerlerini ve lezzetini koruyabilir hem dışarıdan gelecek nem ve koku gibi olumsuz etkilerden uzak kalabilir. Cam saklama kapları buzdolabı için daha uygun olurken derin dondurucular için plastik saklama kapları daha idealdir. Aynı zamanda taze otların muhafaza edilmesinde kullanılan dondurucu poşeti de koku ve neme karşı dayanıklı olması önerilir.