Kırmızı Et Nasıl Saklanmalı?

Kırmızı Et Nasıl Saklanmalı?

Kırmızı et, mutfakların vazgeçilmez besin kaynakları arasında başta geliyor. Lezzeti bir yana protein, esansiyel amino asitler, demir, çinko ve B vitaminleri gibi hayati ögeler açısından da oldukça zengin bir kaynak. Ancak kırmızı etin doğası gereği kolayca bozulabilir olması, bozulmasını ve gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için dikkatli bir şekilde saklanmasını gerektirir. Biz de bu nedenle taze, lezzetli ve güvenli bir şekilde tüketmek için kırmızı etin saklanma şartlarını detaylı biçimde ele aldık.

Kırmızı Etin Buzdolabında Saklanması 

Kırmızı eti buzdolabında saklamak için buzdolabınız 4°C veya daha düşük bir sıcaklıkta olmalıdır. Bu sıcaklık koşulu, bakteri üremesini engellemek için idealdir. Pek çok modern buzdolabında ise etleri optimum düzeyde saklamak için özel tasarlanmış bir et çekmecesi veya derin dondurucu bulunur. Eğer birkaç raftan oluşan bir bölmeye sahipseniz et sularının damlaması ya da bakteri yayılması gibi olumsuz durumlara karşı kırmızı eti her zaman en alt rafa yerleştirdiğinizden emin olun.

Et, eğer vakumlu bir pakette satın alınmışsa paketi bozmadan mühürlü olarak saklamak en iyi tercihtir. Ancak ambalajı hasar görmüşse veya bir kasaptan açık olarak satın aldıysanız streç ya da alüminyum folyo kullanarak eti tekrar sarıp hava almasını önlemeniz gerekir.

Kırmızı Etin Dondurucuda Saklanması

Kırmızı Etin Dondurucuda Saklanması

Kırmızı eti derin dondurucuda saklamak için -18°C ya da daha düşük sıcaklık idealdir. Bu sıcaklıkta kırmızı et oldukça uzun süre saklanabilir, ancak kalite ve lezzet açısından belli bir sürede tüketilmesi önerilir.

Soğuk kaynaklı yanma gibi durumlara karşı kırmızı eti korumak için özel dondurucu poşetler veya vakumlu poşet kullanmanız en doğru saklama şartlarını yakalamanızı sağlar. Plastik streç ve alüminyum folyo ile çift sarmak da bu açıdan etkili sonuç verebilir. Ancak her et paketini ne zaman derin dondurucuya koyduğunuzu belirtecek etiketler yapıştırmayı da ihmal etmeyin.

Derin dondurucudan çıkardığınızda en doğru yaklaşım, 24 saat boyunca buzdolabında çözülmesini beklemek olur. Ancak daha hızlı çözülmesini istiyorsanız kırmızı eti soğuk suya batırıp her yarım saatte bir soğuk suyu tazeleyebilir ya da sonrasında hemen pişirecekseniz mikrodalgada çözme yöntemini de kullanabilirsiniz.

Kırmızı Etin Vakumlama Yöntemiyle Saklanması

Kırmızı Etin Vakumlama Yöntemiyle Saklanması

Kırmızı etin tazeliğini korumak ve üzerinde bakteri üremesini önlemek için bir diğer etkili yöntem de vakumlama yöntemidir. Vakumlama işlemi, etin üzerindeki havayı çekerek oksijenle temasını kesip oksidasyonu yavaşlatmaya dayanır. Bu işlem sayesinde etin bozulmasına neden olan mikroorganizmaların büyümesi de oldukça yavaşlar. Ancak vakumlama yöntemi için dikkat edilecek bazı noktalar vardır:

  • Öncelikle eti vakumlamadan önce üzerindeki fazla yağı ve sinirleri temizlemelisiniz. Böylece dondurulduğunda ve çözüldüğünde etin kalitesini koruyabilirsiniz.
  • Eti, kullanabileceğiniz porsiyonlara bölerek ayrı ayrı vakumlayın. Bu da size sadece ihtiyacınız kadarını çözerek kullanmanız için olanak tanıyacaktır. Böylece israfın da önüne geçebilirsiniz.
  • Vakumlanmış eti birkaç gün sonra kullanmak için buzdolabında, çok daha uzun süre sonra kullanmak için de dondurucuda saklayın. Buzdolabında 4°C veya daha düşük sıcaklıkta, dondurucuda ise -18°C ya da daha düşük sıcaklıkta saklamanız tavsiye edilir.
  • Vakumlanmış eti kullanmadan önce mikroorganizma üremesini önlemek için buzdolabında yavaşça çözebilirsiniz. Çok acil durumlarda ise vakumlu poşetiyle birlikte soğuk suyun içinde bekleterek de çözdürebilirsiniz, fakat bu yönteme başvurmanız durumunda eti çözülür çözülmez pişirmeniz gerekir.

Kırmızı Etin Marine Edilerek Saklanması

Kırmızı Etin Marine Edilerek Saklanması

Kırmızı etin marine edilerek saklanması, etin lezzetini artırarak daha uzun süre taze kalmasını sağlayan bir yöntemdir. Marine işlemi etin yumuşayarak daha da lezzetli bir hâl almasına yardımcı olan limon suyu ve sirke gibi asidik bileşenler, yağlar ve çeşitli baharatların bulunduğu bir sıvı karışımı ile yapılır. Marine sıvısındaki asidik bileşenlerin görevi, etin protein yapısını parçalayarak daha yumuşak bir kıvam almasını sağlamaktır.

Ancak bu işlemi gerçekleştirecekseniz marine sıvısının etin her yerine temas ettiğinden emin olmalısınız. Bunun için eti büyükçe bir plastik torba veya geniş bir kabın içinde marine edebilirsiniz.

Marine edilmiş et hemen pişirilmeyecekse marine sıvısıyla birlikte hava geçirmez kaplar veya vakumlu poşetlerde buzdolabında saklanabilir. Ancak buzdolabında saklanan marine edilmiş etin 1-2 gün içinde tüketilmesi gerekir.

Kırmızı Etin Pişirildikten Sonra Saklanması

Kırmızı et ve saklama koşulları konusunda en çok merak edilen konular, “Pişmiş kıyma dolapta kaç gün durur?” veya “Pişmiş kırmızı et dolapta kaç gün saklanır?” gibi sorulardır. Pişmiş et ve et yemeklerini; buzdolabında 3 veya 4 gün, dondurucuda ise 2 veya 3 ay saklayabilirsiniz.

Et türlerine göre bu süre bazı değişiklikler gösterir:

  • Kuşbaşı ve biftek; buzdolabında 3-5 gün, dondurucuda 6-12 ay
  • Kıyma ve sakatat; buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda ise 3-4 ay

Kırmızı Etin Saklanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Besleyicilik açısından oldukça kuvvetli olan kırmızı et, yapısı gereği bozulmaya da çok müsaittir. Doğru saklama koşulları ise etin hem tazeliğini ve lezzetini korur hem de sağlık açısından riskleri en aza indirir. 

Kırmızı etin saklanma sürecinde dikkat etmeniz gereken püf noktaları ise şu şekildedir:

  • Etlerinizi ideal koşullarda saklamak için doğru saklama kapları edinmeniz en önemli noktaların başında gelir.
  • Eti paketlerken hava almayacak kadar sıkı paketlediğinize emin olmalısınız.
  • Taze kırmızı et buzdolabında saklanıyorsa 3 ilâ 5 gün içinde tüketilmeli, dondurulmuş et ise 4 ilâ 12 ayda tüketilmelidir.
  • Pişmiş kırmızı et; buzdolabında 3 ilâ 4 gün, dondurucuda ise 2 ilâ 3 ay boyunca saklanabilir.
  • Çiğ ve pişmiş etler mutlaka ayrı kaplarda saklanmalıdır.
  • “İlk giren, ilk tüketilir.” prensibiyle en eski et, ilk tüketilen et olmalıdır.
  • Dondurulmuş etin, mikroorganizma üremesini önlemek için buzdolabında yavaşça çözdürülmesi önerilir. Eğer çözme işlemi sırasında soğuk su yöntemi kullanılacaksa suyun sık sık değiştirilmesi gerekir.
  • Çözülen et, tekrar dondurulmamalıdır.

Son olarak en önemli şeyin sağlık olduğunu unutmayın. Şüpheli görünen, kötü kokan veya renk değişikliği gösteren etleri sakın tüketmeyin.