Bol lifli bir meyve olan balkabağı, sodyum, demir, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi çok sayıda element içerir ve oldukça sevilen bir meyve olarak sıklıkla tüketilir. Türk mutfağında en sık yenme biçimi kabak tatlısı biçiminde ve oldukça lezzetlidir. Son zamanlarda sık sık duyduğumuz balkabaklı tarifler de yeni nesil mutfakların vazgeçilmezleri arasında yer alır. Balkabağı sürekli olarak bulunan bir meyve değildir. Peki, balkabağı hangi mevsimde yetişir? En güzel balkabaklarının hasadı kasım ve aralık aylarında yapılır. Bu nedenle balkabağı bir kış meyvesidir.
Balkabağının Faydaları Nelerdir?
İçinde bulunanlar nedeniyle süper besin olarak tanımlanan çok sayıda faydası bulunur. Özellikle kış aylarına gelindiğinde metabolizmamız yavaşlar. Yavaşlamanın doğal bir sonucu olarak vücut direnci azalır ve bu da virüslere karşı bağışıklık sistemini savunmasız hale getirir.
Özellikle bu dönemlerde balkabağı tüketmek içinde bulunan yüksek miktardaki beta karoten ve alfa karoten sebebiyle antioksidan almanıza yardımcı olur. Antioksidanların tamamı, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olan yardımcılar olduğundan dolayı özellikle kış aylarında balkabağı tüketmek oldukça faydalıdır.
Ayrıca içinde A vitamini olan balkabağı göz sağlığına da iyi gelir. Bol lifli olduğu için mide, sindirim ve kalp sağlığına da çeşitli faydaları bulunur. Besinlerde bulunan lifler, kolesterolün en büyük düşmanıdır. Bu nedenle balkabağı yemek kolesterolü de düşürür.
Lifti bir gıda olduğundan tokluk süresini uzatır ve bu durum özellikle kilo kontrolü yapmak isteyen kişiler için faydalıdır.
C vitamini yönünden oldukça zengin olan balkabağı, beyaz kan hücrelerinin sayısının artmasına neden olur. Beyaz kan hücreleri vücudu patojenlere ve mikroplara karşı savunduğu için bağışıklık sistemi üzerinde direkt olarak etkilidir. Balkabağının faydalar arasında ayrıca yaşlılık etkilerini azaltması da sayılabilir.
Balkabağı İle Yapabileceğiniz Yemekler
Balkabağı kullanarak yapabileceğiniz çok sayıda yemek bulunur. Bunlardan en çok öne çıkanı, üzerine tahin ve ceviz dökülerek yenen kabak tatlısı olsa da son zamanlarda mutfaklarda sıkça pişmeye başlayan balkabağı çorbası da oldukça besleyici ve lezzetlidir.
Bio Granit Tencereler
Ana malzemesi granit olan biogranit tencere modelleri çok daha dayanıklı bir yapıya sahiptir. Yemeklerin lezzetini artıran bu ürünler kolay temizlenebilme özelliği ile de göz doldurur. Yanmaz ve yapışmaz özellikteki bio granit tencere modelleri çizilme ve darbelere karşı da oldukça dayanıklıdır. Sağlıklı bir pişirme aracı olan biogranit tencerelerle aklınıza gelebilecek her türlü yemeği pişirmeniz mümkündür. Karaca Avanos New biogranit tencere seti ile kuru baklagil yemekleri, et yemekleri, çorba, makarna ve pilavlar pişirerek ailenize ve sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.
Balkabağı İle Yapabileceğiniz Tatlılar
Balkabağı kullanarak yapabileceğiniz çok sayıda balkabağı tatlısı var. Bunlardan en çok dikkat çekenleri balkabaklı kek, balkabaklı tart, balkabaklı muffin, balkabaklı çörek ve balkabaklı muhallebi olarak sıralanabilir. Balkabaklı kek ve tart için tart ve kek hamuruna bir miktar balkabağı püresi eklemeniz yeterli olur. Ancak şeker dengesini iyi ayarlamanız gerekir. Diğer türlü olması gerekenden daha şekerli ya da şekersiz bir sonuç alabilirsiniz. Çörek ve muffin için de aynı yöntemi izleyebilirseniz.
Balkabağı İle Yapabileceğiniz Çorbalar
Klasik balkabağı çorbasının yanı sıra bu tarifin biraz daha değiştirilmiş hali olan ıspanaklı balkabağı çorbasını deneyebilirsiniz. Bu çorbayı yapmak için ihtiyacınız olanlar soğan, sarımsak, kapya biber, kimyon, biraz zerdeçal, balkabağı, ıspanak, zeytinyağı ve tuz ve karabiber. Tüm malzemeleri tencerede hafif öldürdükten sonra üzerine suyu ekleyin. Kıvam aldığından emin olduktan sonra ocağın altını kapatın. Biraz soğuduktan sonra blender yardımıyla tamamen pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın.
Dekorasyonda ve Sofranızda Balkabağı Esintileri
Oldukça lezzetli bir besin olmasının yanı sıra dekoratif amaçlı da kullanılan balkabaklarının küçük olanlarıyla hoş bir sofra dekorasyonu yapabilirsiniz. Büyük olan balkabaklarının da içini oyarak özellikle cadılar bayramı gibi dönemlerde dekoratif amaçlı olarak kullanabilirsiniz.
Yorum yap
Yorumları gör