Kırmızı ve yeşil renklerinin eşsiz uyumunu gözler önüne seren Atatürk çiçeği, evde en çok tercih edilen bitkiler arasında yer alır. Dünyanın dört bir yanında beğenilen bu çiçek, hassas bir bakım ihtiyacı duyar. Atatürk çiçeği nasıl bakılır merak ediyorsanız tüm detayları hemen öğrenebilirsiniz.
Atatürk Çiçeği (Ponsetya) Anlamı Nedir?
Ponsetya çiçeği olarak da bilinen bu bitki, Atatürk’ün sevdiği bir çiçek olması nedeniyle bu ismi almıştır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde ise yıldız şekline sahip yaprakları nedeniyle “Noel Yıldızı” olarak isimlendirilir. Atatürk çiçeği anlamı şekil benzerliği nedeniyle Betlehem Yıldızı’nı ifade eder. Kırmızı rengi, din mitolojisinde kanı temsil ederken estetik bir görünümü de kaçınılmaz kılar. Atatürk çiçeğini evinizde sergilemek istiyorsanız dekoratif aksesuar modellerine göz atarak zevkinize uygun ürünü seçebilir, çiçeğinizi ev dekorasyonunuzda dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Atatürk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Atatürk çiçeği nasıl çoğaltılır sorusunun birden çok cevabı vardır. Çoğaltma işlemi için budama ile bitkiden dalları ayırmanız gerekir. Ayırdığınız bu dalları torf ve besin bakımından zengin bir toprağa ekmelisiniz. Toprak sürekli olarak nemli kalacak şekilde sulamasını yaparsanız yeni bitkinizin kök saldığını görmeniz mümkün olur. Çoğaltma işleminde oda sıcaklığının 17-18 derece olması size avantaj sağlayabilir.
Çoğaltma için bir diğer yöntem kökten ayırmadır. Bitkinin kök kısmından yükselen yeni bitkileri kökünden dikkatlice ayırarak ilk adımı atabilirsiniz. Ardından ayırdığınız bu bitkileri yeni saksıya ekip kolayca çoğaltabilirsiniz. Atatürk çiçeğinizi çoğalttıktan sonra yeni bitkiler için evdeki vazolarınız yeterli olmuyorsa Karaca vazo modellerini inceleyebilirsiniz. Hem ev dekorasyonunuzda öne çıkacak hem de yeni bitkilerinize ev sahipliği yapacak vazolara sahip olabilirsiniz.
Atatürk Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Atatürk çiçeği bakımı için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunların başında toprak seçimi, saksı seçimi, sulama, sıcaklık ve nem yer alır. Solmuş Atatürk çiçeği nasıl canlanır merak ediyorsanız aşağıda sizin için hazırladığımız bakım ipuçlarına bir şans verebilirsiniz.
Toprak Seçimi
Bu bitki için en uygun toprak; torf bakımından zengin olmalıdır. Geçirgen ve yumuşak toprak kullanarak bitkinin canlanmasını sağlayabilirsiniz. Çiçekçi veya yapı marketlerinden temin edebileceğiniz süs bitkisi toprağıyla da bakımını yapabilirsiniz. Bitkinin beslenmesi ve gelişmesi için uygun ortamı sağlayan toprak seçimi, Atatürk çiçeği bakımında önemli bir rol oynar.
Saksı Seçimi
Saksı seçimi yaparken altında fazla suyun akacağı delikleri olan saksıları tercih etmelisiniz. Evde bakımını yapacağınız Atatürk çiçeği için tabaklı saksılar seçebilirsiniz. Senede bir saksı değişimi yaparak her seferinde bir büyük saksıya geçiş yapmanız ve böylece bitkinizin köklerini rahat ettirmeniz önerilir. Doğru saksı, Atatürk çiçeğinin sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesine katkıda bulunur.
Sulama
Kış aylarında fazla sulanmaması gereken Atatürk çiçeğini haftada 1 sulamak yeterli olur. Kış aylarında sulama yaparken kullanacağınız suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz. Bahar ve yaz ayları için ise ısınan havalarla birlikte bitkiniz daha fazla suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle sulama sıklığını artırarak haftada ikiye çıkarmanız tavsiye edilir. Ayrıca sulamayı aynı gün ve saatte yapmaya dikkat etmeniz, Atatürk çiçeği bakımında püf noktalardan biridir.
Sıcaklık ve Nem
Atatürk çiçeği, çok sıcak veya çok soğuk havalardan hoşlanmaz. Bu çiçeğin bakımı için ideal ortam sıcaklığı 10 ile 19 derecedir. Güneş ışığına doğrudan maruz bırakmamanız gereken Atatürk çiçeği, aydınlık ortamlardan hoşlanır. Pencerenizin iç pervazlarında doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan hafif serin bir ortam oluşturarak çiçeğinizin bakımını burada yapabilirsiniz.
Atatürk Çiçeği Nasıl Budanır?
Atatürk çiçeği, kış mevsimini sever. Özellikle kış ayları bittiğinde ve ilkbahar mevsimi gelmeye başladığında yapraklarını döker. Dökülen yaprakları saksıdan uzaklaştırmanız gerekir. Bu dönemde bitkinizin uzun ömürlü olmasını sağlamak için budama işlemini gerçekleştirmelisiniz.
Mart, nisan ve mayıs aylarında gerçekleştirebileceğiniz Atatürk çiçeği budama işlemi, oldukça basittir. Gövdesi üzerinde bulunan cansız yaprakları temizleyerek başlangıç yapabilirsiniz. Ardından bitkinin zayıf dallarını topraktan itibaren yaklaşık 15 cm mesafede kesmeniz önerilir. Bitkinin gövdesi üzerinde önceden yaprak bulunan gözlerden yeni sürgünler geliştiğini de görebilirsiniz.
Atatürk Çiçeği Neden Yaprak Döker?
Atatürk çiçeği neden yaprak döker, sıklıkla merak edilen bir sorudur. Aşırı soğuk veya aşırı sıcak ortamlarda gelişemeyen bu çiçeğin bakımı oldukça hassastır. Bu gibi ortamlarda bitkinin yaprakları aşağı doğru meyillenir ve solmaya başlar. Yaprak dökme durumunun bir başka sebebi fazla sulama da olabilir. Özellikle kış aylarında fazla sulama yapmamaya dikkat etmelisiniz. Haftada bir sulama yeterli olacaktır.
Bol aydınlık ortamları seven Atatürk çiçeği yaprakları sararıp dökülüyor ne yapabilirim diye merak ediyorsanız bakımı hakkındaki püf noktalara dikkat etmeniz önerilir. Uygun ortam ve şartlarda çiçeğiniz sağlıklı bir şekilde gelişim gösterebilir. Yapraklarının kızarmasını istiyorsanız Eylül ayından itibaren günün yarısında çiçeğinizi karanlık bir ortamda tutabilirsiniz. Bunu sağlamak için çiçeği karanlık bir odaya alabilir veya bir örtüyle gelecek ışıktan koruyabilirsiniz.
Bu ipuçlarına dikkat ederek Atatürk çiçeğinize sağlıklı bir şekilde bakabilir, evinizin dekorasyonunun bir parçası haline getirebilirsiniz. Atatürk çiçeğiniz ile birlikte dekorasyonunuzu tamamlayacak çerçeve gibi etkili parçaları hemen şimdi incelemeniz mümkündür. Çiçeğinizi kış bahçesi dekorasyonunda kullanmak istiyorsanız Sıcak Bir Kaçış Noktası Yaratan Kış Bahçeleri adlı yazımızı okuyarak ilham alabilirsiniz.