Sevenin çok sevdiği, sevmeyene ise sevdirmek için farklı farklı tarifleri olan bamyanın temizlenme sürecini inceleyeceğiz. Bamya nasıl temizlenir diye merak ediyorsanız, bilgi almak ve püf noktaları öğrenmek okumaya devam edin! Ayrıca bamya nasıl ayıklanır ve saklanır hemen öğrenin!
Bamya Nasıl Yıkanır?
Bamyanın üzerindeki tozu toprağı arındırmak için güzelce yıkayıp yemeğe hazır hale getirmek gerekir. Bamya temizleme süreci, diğer sebzelerin temizlenmesine göre biraz daha özen ve uğraş gerektiriyor. Hassas ve narin oluşu, bamyaların çatlamasını ve bütünlüğün bozulmamasını istediğimiz için bamya yıkama aşamasında narin dokunuşlar gerektiriyor.
Bamyalarınızı doğru seçmiş olmanız bu noktada çok önemli. Fazla olgunlaşmış, hatta büyüklerimizin deyimiyle “tohuma kaçmış” olarak tabir edilen bamyalar çok lezzetli olmayacaktır. Genelde fazla olgunlaşmış bamyaların yüzeyleri çatlamış, yırtık ya da yırtık yerinden kurumuş olabiliyor. Bu yüzden daha körpe ve küçük bamyaları satın almanızı öneriyoruz.
Bamyaları yıkarken üzerlerindeki toz toprak kalıntılarının gitmesine dikkat edin, ardından bamyalarınızı soğuk suda 1-2 dilim limon ile bir kapta 30 dakika kadar bekledin. Böylece yemeğini yaptığınızda daha az salyalanmasını sağlarsınız. Bamyalarınızı taze taze aldıktan sonra 2 günden fazla bekletmemeye özen gösterin ve taze taze pişirin.
Bamya Dikeni Nasıl Temizlenir?
“Bamya dikeni nasıl temizlenir?” sorusu, bamya ile tarif yapmak isteyen kişiler tarafından merak ediliyor. Özellikle bamya gibi bir ürünü kullanmak isteyenlerin en büyük çekincelerinden birisi temizleme konusu oluyor. Eğer bamyanız çok sertse veya kurumuşsa, bamyanızı yıkadıktan sonra bir süre soğuk suda bekletebilirsiniz. Bu, bamyanın biraz daha yumuşamasına yardımcı olabilir ve dikenleri daha rahat keserek ayıklayabilirsiniz. Bunun yanı sıra bamyanın taze ya da kuru olmasına göre farklı yöntemler izlenebiliyor.
“Taze bamya nasıl temizlenir?” sorusu ise bu noktada önem kazanıyor. Eğer yaş bamya kullanılıyorsa dikenleri temizlemek için baş kısımlarının üst yüzeyini kesebilirsiniz. İnce bir katmanı alarak bamyaları ayıklayabilirsiniz. Bıçağınızın küçük ve keskin olması bu noktada çok yardımcı olacaktır. İhtiyacınız olan bıçağı bulmak için Karaca bıçak kategorisini inceleyebilirsiniz. Bu işlem için ayrıca kalemtraş şeklinde mutfak ekipmanları da bulunmakta olup daha pratik bir yöntem olarak soyacak kullanmayı da tercih edebilirsiniz.
Peki, kuru bamya nasıl temizlenir? Kuru bamya temizleme işlemi, taze bamya temizlemekten biraz farklıdır çünkü kuru bamya genellikle daha sert ve lifli olabilir. Bu noktada iki çeşit etkili yöntem bulunuyor. Genelde ipe dizilmiş olarak satın aldığımız kuru bamyaları iplerinden çıkarmadan önce rendenin en ince tarafı ile temizleyebilirsiniz. Elinize tomar olarak aldığınız bamyaları rendenin ince tarafına devamlı sürterek diken ve liflerini üzerinden alabilirsiniz.
Bir diğer yöntem ise bez ile ayıklama oluyor. Tül inceliğinde bir bez içerisine iplerinden ayırdığınız kuru bamyaları koyup ve bezi bağlayıp, hamur yoğurur gibi hareketlerle bamya üzerindeki diken kılçık gibi fazlalıklardan kurtulabilirsiniz. Daha sonrasında ince tel bir elekten geçirerek tamamen temizlemiş olursunuz. Bu adımları gerçekleştirdikten sonra bol su ile durulayabilirsiniz. Bu yöntemlerle “Kuru bamya dikeni nasıl temizlenir?” sorusuna da cevap bulabilirsiniz.
Bamya Temizlemenin Püf Noktaları
Bamya temizleme işlemi dikkat ve özen gerektiren bir ön işlemdir, hatta lezzetli bir yemeğe giden en önemli yoldur. İşte bamya temizlerken kullanabileceğiniz bazı püf noktaları:
Bamya Seçimi: En önemli adımlardan biri taze bamya seçimidir. Bamyanın taze, genç ve parlak yeşil renkte olmasına özen gösterin. Uçlarındaki çiçek tomurcuğu, bamyanın taze olduğunu gösterir.
Temizleme: Bamyanın uç kısımları genellikle sert olabilir. Bir kesme tahtasından faydalanarak her iki ucunu kesebilir, bamyanın daha kolay temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Bamyanın üzerinde toprak, kir veya diğer kalıntılar olabileceği için iyice yıkayın. Soğuk su altında durulayarak üzerindeki toz ve kirleri temizleyebilirsiniz.
Bonus: Bamya temizleme işlemi size çok uzun geliyorsa, buzdolabında bir süre bekletilmiş bamya daha kolay temizlenebilir. Bu püf noktalarını takip ederek bamyanızı temizlerken daha etkili ve kolay bir süreç yaşayabilirsiniz.
Temizlenen Bamyalar Nasıl Saklanır?
Kilitli Poşette Saklama: Bamyaların uçlarını, dış kabuğunu almayacak şekilde yuvarlayarak keserek ayıklayın ve soğuk suyla yıkayın. Temizlediğiniz ve ayıkladığınız bamyaları kaynar suya daldırıp çıkarın. Bamyaları soğuk buzlu suya alarak şoklayın. Ardından kilitli poşete koyup havasını aldıktan sonra buzlukta saklayabilirsiniz.
Konserve Bamya: Temizlediğiniz bamyalarınızı domates rendesi ve tuz ile renkleri değişene kadar kavurup sıcakken kavanozlarsanız yaz bamyalarını kışa saklayabilirsiniz.
Saklama Kabında Muhafaza Etme: Ayıklayıp temizlediğiniz bamyalarınızı yıkadıktan sonra soğuk buzlu suya atıp şoklayın. Ardından saklama kabınızın altına bir kağıt havlu sererek bamyaları içerisine alın. Saklama kabınızın hava almayan sağlam oturan bir yapıda olduğuna emin olun. Bu şekilde buzlukta saklayabilirsiniz. Karaca kalitesi ile saklama kaplarını keşfetmeyi unutmayın!
Muhteşem bamya tarifleri hazırlamak ya da bamyaları muhafaza etmek için Karaca’nın yardımcı gereçlerinden faydalanabilirsiniz! Mutfağınızdaki ihtiyaçları tamamlayacak mutfak gereçleri inceleyebilir, birbirinden güzel Karaca tasarımları ile mutfaklarda ergonominin konforunu yaşarken mutfağınıza renk katabilirsiniz.