Çıkarılması zor lekelerin başında mürekkep lekesi yer alıyor. Kıyafetler, mobilyalar ve mürekkebin işleyebileceği tüm kumaş türleri için bu leke türü büyük risk teşkil ediyor. Peki, mürekkep lekesi nasıl geçer?
Halıdan mürekkep lekesi nasıl çıkar, kılıftaki lekeden nasıl kurtulurum gibi farklı pek çok soru olsa da izlenecek yollar her kumaş için farklılık gösteriyor. Bu nedenle mürekkep lekesini çıkarmak için kişilerin farklı yolları denedikleri görülebiliyor. Ancak tüm yollar lekeyi çıkarmakta etkili olmadığı gibi aksine yayılmasına neden olarak büyük bir risk teşkil edebiliyor. Mürekkep lekesi nasıl çıkar diye düşünenlerin belli baş püf noktaları ve kumaş bazlı doğru yöntemleri bilmeleri gerekiyor.
İşte mürekkep lekesini çıkarmakta etkili olan püf noktalar:
- Mürekkep lekesini çıkarmak için leke henüz ıslakken müdahalede bulunmak önem taşıyor. Lekenin kuruması, kumaşta yerleşmeye neden olacağı için ıslak haldeyken mürekkebi çıkarmak çok daha kolay. Bu nedenle hızlı bir şekilde müdahale etmek gerekiyor.
- Mürekkep sıvısının yoğun olması halinde önce temiz ve kuru bir bezle fazla sıvıyı gidermek gerekiyor. Sonrasında ise hazırlanmış bir bardak su ve ağartıcı içermeyen sıvı iç çamaşırı deterjanını bölgeye uygulamak gerekiyor. Bu işlem sırasında, lekeli bölgeyi ovmadan yalnızca bastırma yöntemiyle tamponlamak önem taşıyor.
- İlk müdahale ve tamponlama işlemleri sonrasında yıkama aşamasına geçmek gerekiyor. Yıkamaya geçmeden önce lekenin tamamen gittiğinden emin olunması da önemli bir nokta. Leke tamamen gidene kadar aynı adımları tekrarlamak ve sonra bölgeyi kurutmak gerekiyor.
Uygulanacak olan aşamalar mürekkebin yayıldığı alana bağlı olarak da farklılık gösterebiliyor. Örneğin; pantolondan mürekkep lekesi nasıl çıkar sorusuna verilecek yanıt ile koltuk üzerindeki mürekkep lekesini çıkarmak için uygulanan yöntemler farklılık gösteriyor.
Mürekkep Lekesinin Hemen Temizlenmesi Neden Önemlidir?
Mürekkep lekesine hızlı bir şekilde müdahale etmenin neden önemli olduğu da sıklıkla araştırılıyor. Henüz kurumamış olan mürekkebin çıkma ihtimali çok daha yüksek olduğu için bu gibi zorlu lekelerde hızlı hareket edilmesi gerekiyor. Özellikle kıyafetten mürekkep lekesi nasıl çıkar sorusuna yanıt arandığında kıyafeti kurtarmak için hızın büyük önem taşıdığı biliniyor.
Mürekkep, kuruduğunda kumaş içerisine yerleşen bir yapıya sahip olduğu için henüz ıslakken çıkarılması gerekiyor. Mürekkebi çıkarmak için doğru adımların izlenmesi oldukça önemli. Yanlış yöntemlerin uygulanmasıyla mürekkebin kalıcılığının artması ve daha büyük bir alana yayılması ihtimali doğabiliyor. Bu nedenle müdahalede bulunurken doğru adımların izlendiğinden emin olunması gerekiyor.
Mürekkep Lekesine İlk Müdahale Nasıl Olmalı?
Mürekkep lekesine uygulanacak olan ilk müdahale, kuru ve temiz bir bezle leke üzerine bastırmak olmalı. Henüz ıslakken yapılan bu işlemde mürekkebin fazlasını beze emdirmek ve bölgedeki yayılma oranını azaltmak mümkün. Bu nedenle hızlı bir şekilde kuru bezin tamponlanmasıyla mürekkep lekesinden kurtulmak mümkün.
Mürekkep lekesine müdahale ederken doğru deterjan kullanmak da önem taşıyor. Pek çok kişi çamaşır suyu gibi ağartıcı etkiye sahip deterjanlarla müdahalede bulunsa da bu son derece yanlış bir adım olarak görülüyor. Kumaşın yıpranmasına, renk eşitsizlikleri oluşmasına ve lekenin iz bırakmasına neden olduğu için ağartıcılardan uzak durmak gerekiyor. Bu noktada bulaşık deterjanı yahut sıvı el sabunları son derece yardımcı oluyor.
Mürekkep Lekelerini Çıkarmak için Evdeki Doğal Yöntemler
Mürekkep lekelerini evde kolay bir şekilde çıkarmak mümkün. Doğal yöntemlerle kolay şekilde çıkarılabilecek bu lekeye uygulanacak adımlar ise şu şekilde sıralanabiliyor:
- Sirkeli Su: Koltuktan mürekkep lekesi nasıl çıkar diye sorulduğunda akla ilk gelen yöntem sirkeli su oluyor. Sirkeli suyu bir pamuk yardımıyla lekelenmiş bölge üzerine hafif darbelerle bastırıp mürekkebi kumaştan emdirmek ve arındırmak mümkün oluyor. Bu işlem defalarca kez tekrarlansa dahi kumaşa zarar vermediği için faydalı yöntemler arasında yer alıyor.
- Limon Suyu: Limon suyunu lekeli bölgeye pamuk yardımıyla temas ettirip birkaç dakika bekledikten sonra mürekkep lekesini hafifletmek mümkün oluyor. Lekeden tamamen kurtulmak için bu işlemi birkaç kez tekrarlamak gerekiyor.
- Süt: Mürekkep lekesini ne çıkarır diye sorulduğunda akla gelmeyen yöntemlerden biri süt oluyor. Pek bilinmeyen bir yöntem olsa da sütün içeriği mürekkep çözücü bir etkiye sahip. Bir bezle uygulanan sütü kumaş üzerinde yarım saat beklettikten sonra mürekkepten kurtulmak mümkün oluyor.
- Karbonat: Karbonatla mürekkep temizlemek için suyla karıştırılan karbonatı bir macun haline getirip lekenin üzerine yaymak gerekiyor. Sonrasında bir diş fırçası yardımıyla lekeli yüzeyi hafifçe ovarak karbonatın lekeyi emmesini izlemek mümkün oluyor. Yolluk gibi kalın kumaşlarda bu işlem son derece başarılı oluyor. Kumaştan pratik şekilde mürekkep lekesi çıkarma işlemleri arasında yer alan karbonat, düşük maliyetli doğal çözümlerin başında geliyor.
- Silgi: Beyaz, yumuşak bir silgi yardımıyla da mürekkep lekesinden kurtulmak mümkün oluyor. Mürekkepli bölgeye ileri geri hareketlerle sürtülen silgi sayesinde lekeden kurtulmak mümkün.
- Aseton: Özellikle yastık kılıfı üzerindeki mürekkep lekelerini çıkarmak için aseton, son derece yardımcı bir ürün. Çarşaf gibi ince kumaşlardan hızlı şekilde lekeyi çıkarmak için de evde uygulanabilecek en uygun yöntem yine aseton uygulamak oluyor.
- Saç Spreyi: İçeriğinde alkol bulunan bir saç spreyi yardımıyla mürekkep lekesinden tamamen kurtulmak mümkün oluyor. Lekeli bölgeye spreyi püskürtüp birkaç dakika beklettikten sonra temiz bir bezle bölgeyi temizlemek yeterli oluyor. Özellikle eldeki mürekkep lekesi nasıl çıkar sorusuna yanıt olarak saç spreyi gösterilebiliyor.
Mürekkep Lekesi Çıkarmada Yapılan Yanlışlar ve Kaçınılması Gerekenler
Mürekkep lekesini çıkarmaya çalışırken pek çok yanlış müdahalede bulunuluyor. Yapılan en büyük yanlış ise kaynar suyla mürekkebi bir araya getirmek. Mürekkebin daha hızlı kumaşa işlemesine neden olan bu işlem, lekeyi çok daha zorlu bir hale getiriyor.
Leke çıkarma işleminde içerden dışarı doğru temizlemek, uygulanacak ürün miktarını ayarlayamamak, kumaşa uygun olmayan bir yöntem tercih etmek gibi yapılan pek çok yanlış, lekenin kalıcı hale gelmesiyle sonuçlanıyor. Bu nedenle lekeyi çıkarırken kullanılacak ürünü küçük bir alanda test etmek, dıştan içe doğru sürdürmek ve mürekkebi henüz ıslakken bir bez yardımıyla emmek en önemli adımlar oluyor. Mürekkebin kurumasını beklemek ise kesinlikle kaçınılması gereken adımlar arasında yer alıyor.
Mürekkep Lekesi Önleme Yöntemleri ve İpuçları
Özellikle salon halısı ve mobilyaların mürekkebe karşı korumasız olduğu görülebiliyor. Bu noktada leke tutmayan özel kumaşlardan yapılmış veya deri gibi materyallerden yapılmış mobilyaları seçmek avantaj sağlıyor.
Kırlentleri ve diğer tekstil ürünlerini koyu renk seçerek ev dekorasyonunda mümkün oldukça beyazdan uzak durmak da önem taşıyor. Beyaz ağırlıklı alanlarda mürekkeple ve herhangi leke yapıcı bir ürünle dolaşmamak, koruma sağlamak için yine faydalı oluyor. Salon halısı seçerken desenli veya koyu renkli seçenekleri tercih etmek yalnız mürekkep lekelerini değil, diğer kirleri de görünmez kıldığı için büyük avantaj sağlıyor.