Sağlığınızı yediğiniz yemekler ve gıdalar kadar kullandığınız ekipmanlar da etkiler. Kullandığınız ekipmanların temizliğinin zahmetsiz bir hâl alması, sevdiğiniz mutfak ekipmanlarının uzun ömürlü olması için dikkat edilmesi gereken noktalar ve yöntemleri bu yazımızda sizler için derledik.
Tava nasıl temizlenir diye düşünüyorsanız cevaplar Karaca Blog’da! Döküm, granit, çelik gibi ürünlerin temizlik ipuçlarını öğrenmek için püf noktaları ve yöntemleri okumaya devam edin.
Tava Temizliği Yöntemleri Nelerdir?
Granit Tava Temizliği: Aşındırıcı etkisi olmayan bir deterjan ile granit olanlar süngerin yumuşak kısmı ile ovulmalı ve sıcak su ile durulanmalı. Pişirmeye geçirmeden önce temizlikte zorlanmamak için granit olanların dibi yağlanmalıdır. Fonksiyonel ve modern tasarımlı Karaca granit tavaları incelemeyi unutmayın.
Çelik Tava Temizliği: Çelik tencereler farklı materyaller içerebilir ve içerisinde değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden üretici talimatları en kıymetli bilgiyi içerir. Tel ya da sert fırça gibi ürünler çelik tencerelerde kullanılsa da metalin metali aşındırması doğru bir yöntem değildir. Çelik tencerelerdeki zorlu leke ve yanıklar suda bekletilip yumuşatılıp daha sonra süngerin yeşil tarafı ile ovalanabilir. Aşındırıcı materyaller hepsi için zararlıdır.
Tava Temizliği için Gereken Malzemeler
Her ürünün türü ve malzemesi farklıdır, bu nedenle üreticinin önerilerini takip etmek önemlidir. Seçiminizi içerdiği malzeme, kalite ve kullanıcı yorumları ile sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz.
- Yağ Sökücü İçerikli Bulaşık Deterjanı: Ürünlerin yağlı kalmaması ve kolayca temizlenmesi için yağ sökücü içeren bulaşık deterjanlarını kullanmayı tercih edebilirsiniz.
- Karbonat, Limon, Sirke: Eğer kimyasallar yerine daha doğal yöntemleri tercih etmek isterseniz özellikle bakır gibi hassas materyallerde limon, karbonat ve sirkeyi tercih edebilirsiniz. Zorlu kirler için sıcak su ile bir süre bekletebilirsiniz. Sonrasında ise sünger ya da bez kullanarak yüzeyini ovalamanız gerekiyor.
- Krem Deterjan: Farklı bir yöntem olarak yanmış tava temizliği için ürünün içerisine sıcak su ve krem sıvı deterjan dökebilirsiniz. Mutfak gerecinin dış yüzeyindeki yanık izleri için de aynı kimyasalı kullanabilirsiniz.
- Zeytinyağı ya da Susam Yağı: Özellikle döküm demir tavalarda, yüzeyini yağlamak önemlidir. Hafifçe yağlayarak paslanmayı önleyebilirsiniz.
Birbirinden güzel Karaca tavalar ile pişirme deneyiminizin konforunu artırabilirsiniz. Mutfağınıza yenilik katacak Karaca pişirme ürünleri ile pişirme deneyiminizi konforlu hâle getirin!
Tava Temizliğinde Sıklıkla Yapılan Hatalar
Kullanım talimatlarına sadık kalmak; unutmayın ki her ürün türü farklıdır, bu nedenle kullanım ve temizlik talimatlarını dikkate almak önemlidir. Tavanın bakım talimatlarını incelemek her zaman iyi bir fikirdir.
Temizlik ürünlerini dikkatli seçmek; yüzeyini çizmeye neden olabilecek sert veya aşındırıcı temizlik maddeleri kullanmaktan kaçının. Teflon kaplamalı tavalar gibi hassas olanlarda özellikle dikkatli olmalısınız. Süngerin sert tarafı yemek kalıntılarını daha kolay çıkarır fakat bu yanılgıya düşmeyin. Sert kısım üründe çizikler meydana getirerek deforme olmasına sebep olacaktır.
Bir diğer sıkça yapılan hata ise tavaların yemek sonrasında saklama kabı olarak kullanılmasıdır. Çok soğuk ve çok sıcak dereceleri gören ürünler daha hızlı deforme olacaktır. Bu yüzden buzdolabında beklemeleri sakıncalıdır.
Eğer yeterli alana sahip değilseniz ve tavaları üst üste yerleştirmek zorunda kalıyorsanız mutlaka bir dolap içi organizer raf, aralarına havlu ya da koruyucu keçe çizdirmezler kullanmanızı öneririz.
Tavanın Yanmaması için Öneriler
Yanmış olanların temizlenmesi zor olabilir ve bu durum yüzeyine zarar verebilir peki yanık tava nasıl temizlenir? Ürünlerin uzun ömürlü olması için izlememiz gereken bazı adımlar şunlar:
- Sıcak Suda Bekletme: Yanmış bölgelere sıcak su dökün ve birkaç saat veya gece boyunca bekletin. Bu, yanmış gıdanın yumuşamasına yardımcı olur.
- Tavayı Kazıma: Suda beklettiniz ve lekeler çıkmadı, kuvvet uygulamanız gerekiyorsa bunun için yumuşak materyaller tercih edin, metal değil! Tahta kaşık veya spatula ile yapışmış olan kirleri kazıdıktan sonra bulaşık deterjanı ile tamamen temizleyin.
- Kurulama: Kurulama işlemi çok önemsenmese de su lekelerinin hatta ileriye dönük olarak paslanmanın önüne geçer. Ek olarak temiz bir bezle kurularken lekelerin tamamen çıkıp çıkmadığını kontrol etmiş olursunuz ve tekrar temizleyebilirsiniz. Çelik veya döküm tavaların paslanmayı önlemek ve parlaklığını korumak için ince bir tabaka bitkisel yağ veya gıda sınıfı mineral yağı ile yağlayabilirsiniz. Bu adım, ürünün yeniden kullanıma hazır hâle gelmesine yardımcı olur.
Tava Temizlemenin Püf Noktaları
Ürünlerinize özenli bakarak ömürlerini artırmak mümkün, bunun için tava temizleme yöntemleri konusunda da püf noktalar bulunuyor.
Kurumasına izin vermeden nemli bir bezle veya kağıt havluyla iyice kurulayın. Bu, paslanmayı ve su lekelerini önlemeye yardımcı olur. Paslanmayı önleyecek bir diğer yöntem ise yüzeyini ince bir yağ tabakası ile kaplamak, bu yol paslanmayı ve yapışmayı önlemeye yardımcı olabilir.
Temizliği kolaylaştıran bir diğer yöntem ise döküm tava nasıl temizlenir sorusu ile ilgili. Bazı tava türleri, özellikle döküm olanlar, düzenli olarak yağlanmalıdır. Yüzeyini ince bir yağ tabakası ile kaplamak, paslanmayı ve yapışmayı önlemeye yardımcı olabilir.
Türkiye’nin, Swiss kristalleri ile üretilen ilk ve tek tava tencere seti ile mutfağınızda yeniliği keşfedin! Sıfır yağ ile pişirme deneyimi sunan set, yanmaz yapışmaz yüzeyi ve kolayca temizleme deneyimini bir araya getiriyor. Mutfakta pratikliği keşfetmek için Karaca Swiss Crystal Tavaları hemen deneyin, Karaca Swiss Crystal Koleksiyonuna göz atın!